7. Knoflookpers & rasp. Een knoflookpers en rasp hebben kleine gaatjes en achtergebleven etensresten gaan er in de vaatwasser onmogelijk uit. Er zit dus niets anders op dan dit met de hand te verwijderen en af te wassen.
Meestal kan men producten uit roestvrij staal schoonmaken door ze te wassen in de vaatwasmachine. In bepaalde gevallen kunnen blokjes voor de vaat roestvrij staal aantasten, het betreft dan rvs van een inferieure kwaliteit. Let op met zoute of zure stoffen. Zo kan azijn of citroensap rvs aantasten.
Net als met een emaille pan kun je een emaille vergiet ook beter niet in de vaatwasser doen. De hitte en het hete water zorgen er namelijk voor dat het materiaal gaat afbreken.
Heel scherpen messen kun je beter met de hand blijven afwassen. Of ze nu staan of liggen in de vaatwasser, je kunt het risico beter niet nemen. Daarnaast kan het scherpe mes het mandje voor het bestek ook beschadigen en worden de messen zelf ook bot in de vaatwasser.
Maak een propje van aluminiumfolie en leg deze in het bestekbakje van de vaatwasser. Het propje zorgt voor ervoor dat het bestek geen roestvlekken krijgt. Geen zin om altijd maar dat bakje schoon te maken na het verven?
Stop alleen vaatwasserbestendig glas in de vaatwasser. Kristalglas is niet geschikt om met een vaatwasser afgewassen te worden. Houd er wel rekening mee dat zelfs een vaatwasserbestendig glas na verloop van tijd sporen van glascorrosie vertoont.
2. Vrijwel elk metaal behalve roestvrij staal. Voorbeelden: Gietijzeren kookgerei.
De knoflook wordt mooi fijn geperst, zelfs met het velletje er nog om heen. Omdat het zeefje er makkelijk uit is te halen krijg je deze knoflookpers ook makkelijk weer schoon. Je kan deze pers zonder problemen in de vaatwasser doen.
Conclusie: houten keukenspullen kun je niet in de vaatwasser afwassen, want het hout kan niet tegen de hitte van de machine. Koksmessen worden er bot in en goedkope bakvormen gaan roesten.
Als er in de juiste verhouding Nikkel aan toegevoegd wordt krijgt het RVS een duurzame glans met een hogere corrosie bestendigheid. Op bestek wordt vaak de verhouding 18/10 gebruikt, deze verhouding heeft een mooie uitstraling en is corrosiebestendig en kan dus ook goed in de vaatwasser.
Staal dat bekend staat als 'roestvrij staal' is zeer goed bestand tegen roest.
Edelstaal 18/10 bestek wordt ook als RVS bestek aangeduid. De getallen 18/10 staan voor de toevoeging van 18% chroom en 10% nikkel aan het bestek. Hierdoor roest het bestek niet en krijgt het de mooie glans. Heb je een nikkelallergie, kies dan voor 18/0 bestek.
Vaatwasser. Wat je zeker niet mag doen is de houten lepel in de vaatwasser steken. Die lijkt misschien beter te kunnen afwassen dan dat je het zelf doet met de hand, maar het is de warmte van de vaatwasser dat de houten pollepel beschadigt.
Keramiek. Keramiek is bijvoorbeeld aardewerk, steengoed en porselein. Deze items doen het niet goed in de vaatwasser en kunnen dus beter met de hand worden afgewassen.
Je kunt de koektrommel in ieder geval niet klakkeloos in de vaatwasser doen.
Maak een teentje knoflook los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel vervolgens voorzichtig met een mesje de schil van de teen. Voor het fijnsnijden van een teentje knoflook druk je met de platte kant van een keukenmes op de knoflook, de schil laat dan gemakkelijk los.
Een knoflookpers is keukengerei waarmee knoflooktenen kunnen worden geplet en uitgeperst. De pers heeft een hefboom, waardoor er beter kracht kan worden gezet, en een geperforeerd bakje waar de knoflook doorheen wordt geperst.
Als je een knoflookpers gebruikt hoef je de teen niet eerst te pellen, je stopt het ongepelde teentje in de pers, drukt het fijn en de knoflook komt eruit terwijl het schilletje in de pers blijft zitten.
Gietijzeren kookgerei vraagt wel goed onderhoud, maar dan heb je er ook je leven lang plezier van. Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen.
Emaille kan in principe in je vaatwasser. Alleen, het vaak agressieve vaatwasmiddel tast op den duur het glazuur aan. Ons advies: was het met de hand af. Pas op met stoten, emaille is sterk maar er kunnen splintertjes afbreken.
Regelmatig onderhoud
Het beste schoonmaakmiddel voor het onderhouden van RVS is simpelweg een sopje met lauw water. Neem RVS deurbeslag, balustrades en huisnummers regelmatig af met een vochtige doek. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld RVS trapleuningen en afzuigkappen.
Oorzaak: Teveel spoelglansmiddel of te veel afwasmiddel kan witte strepen of een blauwachtig aanslag op glazen en kookgerei veroorzaken.
Over het algemeen kan het verstandig zijn om 1 à 2 keer per jaar de vaatwasser te ontkalken. Afhankelijk van waar je woont kan het verstandig zijn om dit vaker te doen. Zoals gezegd komt de kalk uit het water dat de machine gebruikt tijdens het afwassen.
Glascorrosie wordt vaak veroorzaakt door de vaatwasser. Dit kun je op verschillende manieren voorkomen: Gebruik glansspoelmiddel, glasbeschermer en zout. Deze middelen zorgen voor een beschermlaagje om je glazen, zodat het oppervlak minder snel beschadigd raakt.