Het meest gebruikt in een veranda zijn de zogeheten dimbare LED inbouwspots. Deze zijn eenvoudig in te bouwen in het plafond of in de balken van de veranda. Ze worden meestal gevoed met een 12 volt of een 24 volt LED-trafo. Een LED lamp gebruikt zeer weinig energie (gemiddeld 3-5 watt) en brandt gemiddeld 35.000 uur.
Plaats lampen die veel licht geven verder uit elkaar. Lampen die minder licht geven kunnen dichter bij elkaar geplaatst worden. Met licht kun je voor mooie contrasten zorgen. Je krijgt een sfeervoller geheel als je niet de volledige tuin en overkapping verlicht maar ervoor kiest om een aantal gebieden te accentueren.
Bij 3 dakliggers en een diepte van 3 meter: 6 spots. Bij 4 dakliggers en een diepte van 3 meter: 8 spots. Bij 5 dakliggers en een diepte van 3 meter: 10 spots. Bij 6 dakliggers en een diepte van 3 meter: 12 spots.
Lampen die direct aan het huis worden bevestigd, hebben meer beschutting. Hiervoor is vaak IP44 genoeg. Heeft u verlichting onder een overkapping? Dan is IP21 vaak al voldoende aangezien de lichtbron niet direct met water te maken krijgt, maar wel met vocht.
Wil je ook 's avonds kunnen genieten van jouw overkapping? Dan creëer je met inbouw LED verlichting eenvoudig de juiste sfeer. Hoeveel spotjes je nodig hebt, is natuurlijk volledig afhankelijk van jouw wensen. Over het algemeen zijn twee tot drie LED spotjes per ligger voldoende voor een sfeervol geheel.
IP waarde voor in de tuin
Wil je verlichting ophangen in een veranda of overkapping of bijvoorbeeld spotjes onder het boeibaard dan is de waarde van IP23 of hoger voldoende. Plaats je lampen van het huis af in de tuin of wil je verlichting plaatsen in de vijver, gebruik dan minimaal een IP waarde van IP67.
Een lichtpunt hoort niet in het midden van die ruimte. Lichtpunten horen aan de wand of op een denkbeeldige lijn de wanden volgend, zo'n 70-100 cm weg van de wand afhankelijk van de grootte van de ruimte.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Voor het bepalen van het aantal lichtpunten op een werkplek adviseren wij uit te gaan van 2 Watt per vierkante meter, oftewel 2W = 1m2.
De IP-waarden van lampen
IP20: Beschermd tegen vaste objecten boven 12 mm. IP21: Drupwaterdicht. IP23: Regenwaterdicht. IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen)
Het belangrijkste voor buitenverlichting is dat u beschikt over een armatuur met een IP waarde van 44 of hoger. Hierdoor is uw armatuur geschikt voor buiten. In armaturen van IP waarde 44 of hoger, kunt u LED lampen met IP waarde van 20+ plaatsen. Deze combinatie is geschikt voor buitengebruik.
Bepaal hoeveel licht je nodig hebt
Je wilt je tenslotte veilig voelen wanneer je in de avonduren uit je auto stapt. Over het algemeen kun je aanhouden dat je één LED-spot nodig hebt om 1m2 te verlichten. Je kunt dus een berekening maken op basis van de afmeting van jouw carport.
LED spots rondom het tuinhuis
Naar mijn mening zijn LED-lampen de beste vorm van tuinhuis verlichting omdat ze energiebesparend zijn en uitstekend licht geven. Een LED-spot is geschikt voor de entree van het tuinhuis .
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
Boven het aanrecht worden de spotjes vaak netjes boven de keukenkastjes uitgelijnd, onderlinge afstand is dan vaak ergens tussen de 60 en 80cm. Omdat er twee groepen verlichting in de keuken aanwezig zijn is een spot vergelijkbaar met een 35W halogeen ruim voldoende.
Concreet kom je tot het volgende voorbeeld: stel inbouwspot 2 cm hoogte : spot valt 1 cm diep dus komt 1 cm boven het plafond + spot 5,5 cm + GU10 fitting 1 cm = 7,5 cm - dikte plafondplaat (bijvoorbeeld 2 cm). Dan is 5,5 cm de totale inbouwhoogte.
3000K, ook wel warm wit: warm wit is een wat feller, witter licht en wordt wel eens gebruikt in een hobbykamer of schuur. Deze kleur licht komt u ook tegen in klaslokalen of de wachtkamer van de dokter. 2700K, ook wel extra warm wit: extra warm wit wordt over het algemeen het vaakst gekozen.
Goede buitenverlichting is IP-44 of hoger:
Voor alle buitenlampen die onbeschermd in de tuin geplaatst worden is een IP-44 buitenlamp ruim voldoende tegen vocht bestand. De buitenlamp is hiermee beschermd tegen het indringen van voorwerpen groter dan 1mm en plensdicht.
Lampen met een IP44 indicatie zijn beschermd tegen voorwerpen met een diameter groter dan 1 mm. Dit houdt in dat je met bijvoorbeeld een stroomdraad niet bij de stroom houdende delen van de lamp kan komen. De tweede 4 betekent dat de lamp spatwater dicht is waar het water dan ook vandaan komt.
IP65 is stofdicht en kan tegen waterstralen. IP66 is waterdicht en is stofbestendig. IP67 is waterdicht en stofdicht. IP68 is drukwaterdicht en stofdicht.
Om te berekenen hoeveel spotjes u nodig hebt, deelt u 4500 door het aantal lumen dat het spotje heeft. In dit voorbeeld nemen we deze inbouwspot voor de badkamer: Deze heeft een lichtintensiteit van 560 lumen (voor de warme witte lichtkleur). U bekomt dus 4500:560= 8,04.