De Koude Oorlog vormde ook in andere opzichten een gunstige omstandigheid voor Nederlandse economie en samenleving. Ze was met name een belangrijke prikkel voor de Europese economische aaneensluiting, die zou uitmonden in het ontstaan van een voor Nederland uiterst belangrijke gemeenschappelijke Europese markt.
In 1989 viel de Berlijnse Muur en werd Duitsland verenigd. In allerlei andere Europese landen verdwenen de communistische regimes. In 1991 hield de SU officieel op te bestaan en was de Koude Oorlog ten einde. De Verenigde Staten werd hierdoor de enige echte wereldmacht.
De koude oorlog is vooral ontstaan door de verschillen in ideologie tussen de Verenigde Staten van Amerika (VS) en de Sovjetunie. Allebei wilden ze na de Tweede Wereldoorlog vrede en veiligheid, maar dat wilden ze allebei op hun eigen manier.
De val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 wordt veelal geïdentificeerd als het einde van de Koude Oorlog.
Het conflict duurde van 1979 tot 1989 en werd uiteindelijk verloren door de Sovjet-Unie. Tijdens de Koude Oorlog waren zelfs de Olympische Spelen een podium voor de rivaliteit tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.
Met de 'Koude Oorlog' wordt een strijd bedoeld, waarbij de wapens koud blijven en er vooral verbaal – via radio, tv, propaganda – en militair – door een wapenwedloop – geprobeerd wordt om de tegenstander te intimideren.
Er waren tijdens de Koude Oorlog talloze conflicten waarbij de grootmachten elkaar indirect bestreden. De oorlogen in Korea en Vietnam, de Cuba-crisis en inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan zijn daar voorbeelden van.
In mei 1945 is Duitsland verslagen en Europa bevrijd. Amerika en de Sovjet-Unie zijn de grote winnaars van de oorlog. Beide landen hebben een sterk leger en willen niet voor elkaar onder doen. Zo komen de twee wereldmachten tegenover elkaar te staan.
Van de 22 miljoen mensen die sinds 1945 in oorlogen werden gedood, schat men dat het in 84 procent burgers betreft (2). Na het eind van de Koude Oorlog werd het totale aantal militairen gereduceerd met 4.6 miljoen. Toch blijven er nog steeds 22.4 miljoen mannen, vrouwen en kindsoldaten onder de wapens.
Op 9 november 1989 ging de grens tussen Oost- en West-Berlijn open. Duitsland werd in 1990 weer één land. In 1991 kwam er een einde aan de Koude Oorlog doordat de Sovjet-Unie uiteen viel in verschillende landen, waaronder Rusland, Oekraïne en Georgië. Dit is een samenvatting van het Informatie-boekje 412 Koude Oorlog.
Nederland kon het Marshallplan goed gebruiken en het behoorde samen met het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, West- Duitsland en Italië tot de top 5 van begunstigde landen: het ontving 1127 miljoen dollar aan hulp, 109 dollar voor elke Nederlander.
Een koude oorlog is eigenlijk geen echte oorlog. De landen die met elkaar in conflict staan komen niet direct met elkaar tot een confrontatie. Toch is er wel altijd dreiging en wordt het conflict op andere fronten uitgevochten. Met de Koude Oorlog wordt meestal de periode tussen 1945 en 1990 bedoeld.
Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog begon de Koude Oorlog. De ideologische tegenpolen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie waren overgebleven als de enige twee grootmachten, en de vijandschap tussen beide landen zou de internationale politiek van de komende periode gaan bepalen.
Neutrale staten zijn grijs. Het IJzeren Gordijn bestond uit mijnenvelden, tankgrachten, prikkeldraad, wachtposten en torens die de twee ideologieën kunstmatig scheidden. Daarbij hoorde ook de voormalige muur die Oost-Berlijn scheidde van West-Berlijn en de grens tussen Oost- en West-Duitsland.
De Communistische Partij van de Sovjet-Unie kon de veranderingen niet tegenhouden en verloor halverwege 1991 de macht in het land. Hierdoor viel de Sovjet-Unie aan het einde van 1991 uit elkaar. De Verenigde Staten zagen zich daarom als winnaar van de Koude Oorlog.
De economie van de DDR had veel te lijden van de grote hoeveelheid vluchtende burgers, die voornamelijk bestond uit hoogopgeleide, jonge mensen. Om een definitief einde te maken aan de leegloop van Oost-Duitsland besluit de toenmalige leider van de Sovjet-Unie, Nikita Chroesjtsjov, tot het bouwen van een muur.
Na de Tweede Wereldoorlog zochten de geallieerden een manier om Duitsland te weerhouden om op korte termijn weer een oorlog te beginnen. In tegenstelling tot de Eerste Wereldoorlog zocht men deze maal geen heil in een streng verdrag zoals het Verdrag van Versailles, maar in de opdeling van Duitsland.
Tijdens de Koude Oorlog had Nederland een stay-behind-netwerk, dat na een bezetting door legers van de Sovjet-Unie en haar satellietstaten de taak zou hebben inlichtingen te verzamelen en sabotage te plegen.
Het communisme vraagt van de bewoners van een land om de samenleving en het belang van de samenleving boven de individuele belangen te zetten. Het kapitalisme stelt het individuele belang boven het gemeenschappelijke belang.
Het communisme is een sociale, politieke en economische ideologie gericht op de verwezenlijking van een klasseloze en socialistische samenleving. Ze is gebaseerd op gemeenschappelijke eigendom van de productiemiddelen met openbare instellingen waarbij iedereen produceert naar vermogen en neemt naar behoefte.