Het volume van het vruchtwater neemt toe naarmate de zwangerschap vordert. Op 16 weken bedraagt het volume vruchtwater 150 ml, na 7 maanden 1.000 tot 1.500 ml en op 37 tot 40 weken 700 tot 800 ml.
Normaal, helder vruchtwater is kleurloos met soms wat witte vlokjes of een beetje roze. Wanneer het vruchtwater groen, bruin of geel is dan heeft het kindje in het vruchtwater gepoept.
Er wordt meestal maximaal 72 uur na het breken van de vliezen afgewacht of er vanzelf weeën op gang komen, omdat de bevalling dan over het algemeen beter verloopt. Gebeurt dat niet, dan wordt de bevalling ingeleid in het ziekenhuis.
Bij ongeveer tien procent van de zwangerschappen breken in eerste instantie de vliezen en beginnen de weeën pas later. Van de zwangeren bij wie de baring begint met gebroken vliezen krijgt het merendeel (ongeveer 60%) binnen 24 uur spontaan weeën en begint bij 90% de bevalling spontaan binnen 48 uur.
In 10% van de gevallen begint de bevalling met het spontaan breken van de vliezen. In ongeveer 70% van de gevallen komen de weeën daarna binnen 24 uur spontaan op gang. Als je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn spreken we van 'langdurig gebroken vliezen'.
Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest. Soms is het zoveel vocht dat je het meteen zeker weet dat de vliezen zijn gebroken. Maar soms is het lastig om te weten of het vocht dat je verliest afscheiding, urine of vruchtwater is. Het belangrijkste verschil is dat vruchtwater meestal blijft door druppelen.
Hoewel een bevalling in veel gevallen begint met weeën kan het ook zijn dat eerst de vliezen breken. Als dit het geval is, zult u vruchtwater verliezen. Dit kan een flinke plas zijn, maar in enkele gevallen ook maar een klein beetje; net zoals bij urineverlies.
Wanneer er bijmenging van ontlasting van het kind optreedt kan het vruchtwater groen of bruin verkleuren. Een rode verkleuring ontstaat door bijmenging van wat bloed. Het vruchtwater wordt continu aangemaakt, dus u kunt steeds een beetje vruchtwater blijven verliezen, nadat de vliezen zijn gebroken.
Dit is er nodig om je vliezen te kunnen breken: Je baarmoedermond staat 2 tot 3 centimeter open (ontsluiting). Je baarmoedermond is zacht. Je baby is in je bekken gezakt (ingedaald).
Vruchtwater of afscheiding
Kleur: vaginale afscheiding kan waterig zijn, maar blijft altijd een beetje wittig. Vruchtwater is helder en kleurloos maar kan wel witte vlokken bevatten. Geur: afscheiding ruikt niet sterk, soms een beetje zurig maar niet zoet, vruchtwater ruikt zoet.
Het kan een plons vocht zijn, maar je kunt ook kleine beetjes vocht verliezen. Probeer wat vruchtwater op te vangen en bewaar je slipje als deze nat geworden is. Vaak is vruchtwater helder en kunnen er wat witte vlokjes in zitten, dit is normaal.
Vruchtwater ruikt wat weeïg en is normaal helder vocht met wat witte vlokjes (de vlokjes zijn het huidsmeer van je kindje).
Gemiddeld, hoewel ook afhankelijk van het gewicht van je pasgeboren kindje, komen vrouwen ongeveer 10 à 15 kg bij tijdens de zwangerschap. Na de bevalling blijft vaak 5 kg hiervan over. Op zich is dit niet veel, maar als je nog even gewend bent om voor twee te eten, kan het cijfer al snel oplopen.
Zolang alles goed is zullen ze nog 24 tot 48 uur afwachten of je spontaan weeën krijgt. 95% van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen 72 uur na het breken van de vliezen.
Baarmoeder: 0,8 tot 1 kilo. Placenta: 0,5 kilo. Vruchtwater en extra vocht: 1,5 tot 2 kilo. Extra bloed: 1,5 kilo.
Als je kindje zich dan beweegt, kan er meer vruchtwater vrijkomen. Eens je weeën hebt, kan je nog meer vruchtwater verliezen tot dat je baby geboren is. Het is een goed idee om een handdoek onder je neer te leggen wanneer je onderweg bent naar het ziekenhuis om het vruchtwater op te vangen.
Meestal breken de vliezen 's nachts. Als het hoofdje van de baby is ingedaald en het vruchtwater is helder of iets rozig, dan hoef je ons niet wakker te bellen. Je kunt rustig afwachten tot de weeën komen. Kijk wel even op de klok hoe laat de vliezen gebroken zijn, gebruik een maandverband (geen tampons!)
Afscheiding is over het algemeen wat dikker en slijmerig, terwijl vruchtwater juist meer als water voelt. Ook is afscheiding meestal wit of gelig van kleur en niet (helemaal) transparant.
Geluid maken kan hij niet. Het embryo begint met slikken en zuigen. De slikbewegingen zijn belangrijk omdat in het vruchtwater belangrijke stoffen voor de longontwikkeling zitten.
Verbruik van vruchtwater treedt op door foetale slikbewegingen (drinken), verlies door gebroken vliezen. De hoeveelheid vruchtwater kan echoscopisch vastgesteld worden door in 4 kwadranten van de uterus in verticale richting de vruchtwaterpocket te meten. De amnion fluid index (AFI) is de som van deze vier metingen.
Breken van de vliezen
Soms is het lastig om te weten of het nu vruchtwater is. Het kan namelijk ook waterdunne afscheiding of ongewild urineverlies zijn. Vaak kan de geur doorslaggevend zijn. Vruchtwater is geurloos of wat zoetig.
Je kan het niet ophouden. Na het breken van de vliezen wordt je baby best geboren binnen de 24 uur om infectie te voorkomen. Zelfs indien je geen weeën hebt, kom je best naar het ziekenhuis.
Bovendien ruikt vruchtwater zoetig en is het meestal kleurloos.
Een arts zuigt via de buikwand met een naald een klein beetje vruchtwater op.Met een echoapparaat kan de arts goed kijken waar het kind is in jouw buik. De arts wil jouw kind niet raken. In het vruchtwater zitten ook cellen van het kind.