Met röntgenfoto's kunnen eventuele letsels van het kraakbeen en het bot bij reumatische ontstekingsziekten in beeld worden gebracht. Niet alle patiënten vertonen evenwel dergelijke letsels, vooral in het begin van de ziekte. Daarom worden vaak een echografie en een MRI-scan aangevraagd.
Je arts stelt de diagnose reumatoïde artritis vooral op grond van je verhaal en lichamelijk onderzoek. Daarnaast kan de uitslag van bloedonderzoek de diagnose ondersteunen. Op een röntgenfoto wordt dan weer zichtbaar of een gewricht beschadigd is.
Bloedonderzoek. Met het bloedonderzoek wil je arts weten of er ontstekingswaarden in je bloed aanwezig zijn. Daarnaast kijkt je arts of er antistoffen in je bloed zitten, zoals de reumafactor en de ACPA of anti-CCP test. Dit zijn eiwitten die met je afweersysteem te maken hebben.
– Op röntgenfoto's van patiënten met reumatoïde artritis (RA) kunnen vele afwijkingen zichtbaar zijn als uiting van irreversibele schade aan het kraakbeen en (of) het onderliggend bot. Het informatiefst zijn foto's van de handen en de voeten.
U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen: Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn in rust die wat beter gaat na bewegen.
Hoe weet je of je reuma hebt? Een reuma bloedonderzoek kan duidelijkheid geven over de aanwezigheid van reuma. Bij reuma zijn er bepaalde stoffen aanwezig of juist afwezig (reuma waardes bloed). De crp waarde bij reuma kunnen een beeld geven van hoe de ontsteking zich ontwikkeld.
Op deze foto zijn zenuwen, tussenwervelschijven en spieren niet te zien. Wel kan de arts slijtage, botverschuivingen of verzakte wervels zien. Veel mensen hebben echter wel 'iets' dat te zien is op een röntgenfoto, maar waar ze misschien helemaal geen last van hebben. Hierdoor is een verkeerde diagnose snel gesteld.
Bij een gewrichtsontsteking kunnen de bezinkingssnelheid (BSE)- en de CRP-waardes in het bloed stijgen. Hoe ernstiger de ontsteking, hoe hoger de BSE- en CRP-waardes. Je arts gebruikt deze waardes vooral om het verloop van de reumatische ontstekingen te volgen en niet zozeer om de diagnose te stellen.
Bij acuut reuma gaat het om een bepaald soort bacterie: een streptokok, uit de groep-A-streptokokken. Deze bacterie komt veel voor en zorgt vaak voor keelinfecties. Je krijgt bij acuut reuma vaak hoge koorts en gewrichtsklachten.
In je bloed kunnen stoffen aanwezig zijn die mogelijk op een auto-immuunaandoening wijzen. Als een bloedonderzoek een 'positieve' uitslag heeft, betekent het dus dat je misschien een vorm van reuma hebt. De uitkomsten van alle onderzoeken bij elkaar vormen de uiteindelijke diagnose.
Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen.
Spierreuma kan vanzelf overgaan, maar dit kan wel twee tot drie jaar duren. Bij een klein aantal mensen is de ziekte chronisch.
Reuma en vlees en vis. Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
Artrose kan vastgesteld worden door middel van een röntgenfoto. Kraakbeen is niet zichtbaar op een röntgenfoto. Dat betekent dat er in een gezond gewricht altijd ruimte te zien is tussen de botuiteinden. Hoe smaller deze gewrichtsspleet is op een röntgenfoto, des te ernstiger het kraakbeen is aangetast.
Reumatoïde artritis (afkorting: RA) is een chronische inflammatoire systemische aandoening waarbij ontstekingen van de gewrichten op de voorgrond staan. Het betreft een chronische, symmetrische polyartritis van vooral pols-, hand- en voetgewrichten die leidt tot pijn, stijfheid, radiologische schade en functieverlies.
Meestal treedt de ontsteking het eerst op in de gewrichten van de vingers, de polsen en de voorvoeten. Bij RA kunnen ook nabij gelegen slijmbeurzen of peesscheden ontstoken raken. Behalve in delen van het 'bewegingsapparaat' kan RA ook klachten veroorzaken in andere organen, zoals longen, huid, ogen en zenuwen.
De huisarts beoordeelt of u een vorm van reuma heeft. Soms zal hij een röntgenfoto of bloedonderzoek aanvragen om de ernst van uw aandoening te bepalen. Wanneer uw klachten ernstig zijn, kan uw huisarts u doorverwijzen naar de afdeling Reumatologie voor verdere diagnose en behandeling.
Mensen met reuma scoren lager op kwaliteit van leven in vergelijking met andere Nederlanders, zo blijkt uit dit onderzoek. Reuma staat op de 7e plaats van hoe de mensen zelf hun ziekte ervaren. Met andere woorden: heel zwaar en dat voor de rest van je leven', aldus de directeur.
Röntgenfoto's alleen geven geen duidelijk beeld van een mogelijke tumor. Soms zijn meer of andere onderzoeken nodig, zoals een CT-scan, echografie of een MRI. Veel onderzoeken of behandelingen vinden plaats in ons Centrum voor oncologische zorg. Hierin bevindt zich ook de mammazorg (voor afwijkingen in de borst).
Complicaties bij een röntgenfoto
Röntgenstralingen zijn schadelijk voor je lichaam. Echter is de hoeveelheid straling bij het uitvoeren van een röntgenonderzoek zo klein dat het weinig risico's met zich meebrengt. De stralingen zijn vooral schadelijk wanneer je er dagelijks mee te maken hebt.
Röntgenonderzoek betekent dat er via elektromagnetische straling een röntgenfoto wordt gemaakt. Op deze foto zijn de botten, buik, hart, en longen goed zichtbaar. Er vormt zich een tweedimensionaal beeld. Röntgenfoto's kunnen ook op heel kleine schaal worden gemaakt, zoals de foto's van het gebit bij de tandarts.
Echografie is dan een snelle en goede manier om de voet in beeld te brengen. Het kan ook bij veel verschillende reuma vormen worden toegepast, zoals bijvoorbeeld Reumatoïde Artritis, Artrose, Artritis Psoriatica. Daarnaast is het ook een vrijwel pijnloze methode.
De meeste mensen met reumatische klachten hebben artrose (1,1 miljoen), waarbij het kraakbeen in een gewricht is beschadigd. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. Artritis is een chronische ontsteking van de gewrichten, waarbij het slijmvlies in het gewrichtskapsel is ontstoken (420.000 mensen).
Bij reumatoïde artritis (RA) ontstaan gewrichtsontstekingen. Het is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan.