Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open: fruitvliegjes houden niet van tocht.
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder. Het wasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.
Met name in een warme periode lijken ze ineens overal vandaan te komen. Fruitvliegjes komen vooral af op zoetigheid. De insecten hebben de voorkeur voor rottend en overrijpt fruit. Daarnaast komen fruitvliegjes ook af op beschimmelde groente, restjes alcohol, vruchtensap en frisdrank.
Oma wist het allang. Fruitvliegjes houden van azijn.Doe daarom een laagje natuurazijn of appelcider azijn (werkt nog beter vind ik) in een kopje.Top hem af met een drupje afwasmiddel en je vliegenvanger is gereed.
Fruitvliegjes houden van de geur van natuurlijke azijn (dus geen schoonmaakazijn), dus dit lokt ze naar het water toe. Zodra ze het mengsel raken, zullen ze ten onder gaan. Door de druppels afwasmiddel is het water 'gebroken' waardoor de fruitvliegjes zinken.
Dezelfde methode werkt ook als je in plaats van azijn en fruit suiker en een druppeltje afwasmiddel in het potje doet. De zoete geur lokt de vliegen in de fruitvliegjesval. Het wasmiddel breekt de oppervlaktespanning van het water waardoor de fruitvlieg niet meer weg kan vliegen.”
Fruitvliegjes vangen doe je met een kopje met 1/2 water, 1/2 azijn en een druppel afwasmiddel. De vliegjes komen af op azijn en verdrinken doordat het afwasmiddel het ze onmogelijk maakt om uit het water te kruipen. Zorg ook voor een schone keuken en verzamel binnen geen GFT afval.
Neem een kom en doe er wat azijn en afwasmiddel in. De fruitvliegen, die komen af op de azijn. Door in aanraking te komen met het afwasmiddel overleven de fruitvliegjes het niet. Tip: appelazijn is zelfs nog aantrekkelijker voor de fruitvliegjes!
Experimenteer met een bakje waar je een combinatie van azijn en iets zoets in doet (honing en suiker). Daar zullen de fruitvliegjes op afkomen en hopelijk in verdrinken. Je kunt ook een bakje met een deksel gebruiken, waar je een gaatje indoet. Zo kunnen ze wel naar binnen, maar niet meer naar buiten.
Gooi rottend fruit (en groente) direct weg. Maak het aanrecht, de eettafel en de kookplaat direct schoon. Gebruik uitsluitend geurloos schoonmaakmiddel. Schoonmaakmiddelen met fruitgeur (zoals citroen) trekken fruitvliegjes juist aan.
Azijn is je redder in nood. Neem een potje en vul het met een beetje azijn en afwasmiddel.Fruitvliegen worden aangetrokken door de azijn en zullen sterven van de chemicaliën in het afwasmiddel. Vul een bakje met wat water en bakkersgist.
Maak je afvoer schoon. Fruitvliegjes vinden het prima om in het riool te leven, dus ze kunnen ook uit je afvoer komen.
Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten.
Fruitvliegjes nestelen zich het liefst binnenshuis op rijp fruit, afval of voedselresten. Als je een grote zwerm kleine vliegjes ziet rondvliegen rond je composthoop of fruitschaal en je al rotte plekjes op je fruit hebt ontdekt, dan gaat het waarschijnlijk om fruitvliegjes.
Hoogleraar entomologie Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit legt aan RTL Nieuws uit dat het ongemerkt eten van die eitjes van fruitvliegjes niet zoveel kwaad kan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld huisvliegen die van poep en dode dieren eten, zijn fruitvliegjes juist schone dieren.
Fruitvliegjes worden aangetrokken door geur.Met name zijn ze dol op de geur van alcohol en azijn.Ze voeden zich met rottende en gistende materialen. En dan gaat het snel.
De vrouwtjes leggen 400-900 eitjes in gistend of rottend materiaal zoals fruit, groente en zure melk. Het duurt 8 tot 11 dagen voordat het fruitvliegje is volgroeid. De fruitvlieg leeft vervolgens tussen de 2 en 9 weken.
Fruitvliegjes kunnen zich snel vermenigvuldigen, omdat een eitje maar twee weken de tijd nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen tot een fruitvliegje. Zo heb je al snel een vliegenplaag in huis, daarom is het noodzaak om fruitvliegjes snel bij voedsel en bereiding plaatsen voor voedsel te bestrijden.
In de winter zijn fruitvliegjes niet actief. De meeste fruitvliegjes zullen sterven van de kou. Fruitvliegjes kunnen de winter alleen overleven als ze een warm plekje, met voldoende voedsel hebben gevonden. Zo'n lekker warm plekje kan bijvoorbeeld ergens in je huis zijn!
Naast aaltjes en roofmijten kunnen de larven van rouwvliegjes ook worden bestreden met een keukenmiddeltje namelijk: kaneel. In kaneel zit de giftige stof coumarine waar de larven van rouwvliegjes helemaal niet van houden. Je kunt kaneel in de vorm van een oplossing geven als de planten weer water nodig hebben.
Een huisvlieg leeft - als hij de vliegenmepper lang genoeg weet te ontwijken - 2 tot 4 weken. Een vleesvlieg haalt maximaal 5 weken. Een vlieg is binnen drie dagen nadat ze is verpopt al geslachtsrijp en zorgt tijdens haar korte leven voor 500 tot 2000 nakomelingen (eitjes).
Maar goed, het vervelende van vliegen is dat ze ook overal poepen. Je herkent vast die zwarte puntjes wel her en der in je huis.
De levensduur van een fruitvlieg is niet alleen afhankelijk van de temperatuur, maar ook het aantal soorten. Als ze in een zwerm leven ligt de levensduur op slechts twee weken.Als de fruitvlieg niet in een zwerm leeft is de levensduur ongeveer 30 dagen.
Het antwoord is: Ja, er zullen fruitvliegjes op je wormenbak afkomen. Maar….. je kunt er wat aan doen om overlast te beperken. Als je last hebt van fruitvliegjes, dan is dat meestal in de (na)zomer. De eitjes die al in je fruitschillen zitten gaan lekker broeien in je warme vochtige bak.