Amber bieren: Amberbieren zijn bieren die een manusje van alles zijn. Ze passen door de lichte smaak bij bijna alles, van soep tot stoofpot, van vis tot gebraden kip.
Een stevig stuk wildzwijn heeft een enorme smaakintensiteit. Dan kies je voor een bier met een krachtigere smaak. Een sterk en zwaar Nootsaeck bockbier of de kruidige Tripel ( gemaakt met koriander en kardemom ) is dan een uitstekende keuze.
Aanbevolen bieren: pilsner, Weizen, geuze (mild van smaak), blond bier tussen 5 en 7 vol%, IPA (India Pale Ale) niet te zwaar gehopt, bijvoorbeeld een milde Engelse IPA van ongeveer 5 vol%.
De diepe smaak van stout doet het geweldig bij een herfstig gebraad van varken. Schenk ook een glas Guinness bij het eten, dat is veel lichter dan wijn of gewoon bier.
Blonde ales onderscheiden zich met hun ietwat vollere, zoete moutsmaak en zijn lekker bij gerechten uit de Aziatische keuken (umami) en bij een kaasschotel. Bruine ales hebben een uitgesproken, geroosterde moutsmaak, soms met sterke toetsen van karamel of kruiden.
Als je een schotel serveert met sterke en uitgesproken smaken, hoort daar een biertje met dezelfde smaakintensiteit bij en omgekeerd: een lichte schotel past heel goed bij een zacht en licht biertje. Met oesters bijvoorbeeld: als deze veel jodium bevatten ga je voor een bruin en eerder bitter bier.
Tomatensoep gaat prima met een originele pilsener. Schenk bijvoorbeeld een Chateau Neubourg, dat ziet er net wat chiquer uit en het is jarenlang verkozen tot beste pils van Nederland.
Bokbier kan heel goed maar daar heb je nu wel een beetje genoeg van. Gelukkig heb je nog een goede dubbel staan. Maak hem maar open: snert en dubbel gaan heel erg goed samen. De Dubbel is een beetje zoet en dat combineert heel erg goed met de vlezigheid van de soep.
Dors Tripel
Dit biertje komt goed tot zijn recht bij een stevig, winters gerecht. Zoals een klassieke hutspot, of een boerenkoolstamppot met spek en rookworst.
De zilte en zoete smaak van de garnaal is een godsgeschenk voor het zuurzoete bier van Rodenbach. Een Belgisch bier uit de Bavaria-stal. Het zachtzure Rodenbach-bier, dat geen hopbitterheid kent, gaat heel goed samen met ziltige garnalen.
Achtergrond bij het gerecht
Bier en foodpairing: Een lasagne kan volgens sommige onderzoeken ervoor zorgen dat uw bier beter smaakt. Wij pairen dit gerecht met een blond ongefilterd bier met hoppige aroma's en een lekkere droge afdronk.
Bij fazant op zijn Brabants (met witloof) of bereid met groene kool, mag een bier met wat bitterheid, zoals een plaatselijk Hommelbier of een ander sterk gehopt bier. Bij haas past donker bier zoals St. Bernardus Abt. Voor hert mag het een iets zoeter donker bier zijn zoals een Leffe of een Grimbergen.
Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie.
Zoute gerechten doen het erg goed met IPA's, omdat het zout het bittere tempert. Proef maar eens een stukje aardappel zonder zout met jouw favoriete IPA, doe daarna een snufje zout over de aardappel en neem dan nog eens een slok. Je zal merken dat het bittere in het bier plaatsmaakt voor wat meer fruitige smaken.
Bij het bereiden van een 'standaard' steak, is een red ale bijvoorbeeld een geweldige match. Rode ales zijn zwaar en hebben een fijne aroma waardoor ze de smaak van het sappige vlees versterken. Ook porters passen geweldig bij een biefstuk - vooral bij een een porterhouse steak.
Veel gerechten die passen bij een bockbier, passen ook bij een dubbel. Denk aan belegen kaas, gebakken fruit, stamppotten en uiteraard gebakken en gebraden vlees. Maar als je gebakken vis karamelliseert met wat gesneden bosui, dan heb je ook een zeer mooie combinatie.
In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst. Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert nadat de soep een dag 'gestaan' heeft.
De hitte in het gerecht wordt geblust door het frisse bier. Een witbier (Hoegaarden, Brugs Tarwebier, Blanche de Namur, Blanche de Bruxelles, Troublette, ….) is de derde optie. De pairing heeft het zelfde effect als de vorige.
Voor de risotto gebruikte ik een Leffe bruin, maar in principe kan je heel veel soorten donker bier gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een herfstbok of tripel. Met het bier geldt, zolang het een stevig biertje is dat je zelf lekker vind om te drinken, zal hij vaak ook goed smaken in een gerecht.
Ook vis gaat prima samen met bier. Bij visgerechten serveer je best een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, geuze of tripel bijvoorbeeld. Grijze garnalen, daar hoort Rodenbach bij.
Je zit met het zoete, bittere van het witloof en het zoute, vettige van de kaas. Ik zou alleszins opteren voor een blond bier zoals Westmalle tripel. Maar ook een veeleer bitter bier als Orval kan een mooi bruggetje maken met het vetgehalte van dit gerecht.”
Enkele gerechten bij deze voorbeeldbieren: probeer de Pale Ale eens uit naast kalfsvlees, kip, kreeft, salade of asperges. De IPA is wat intenser en combineer je beter met burritos, gegrild vlees, Indian Curry en gerechten uit de Texaans-Mexicaanse keuken.