Je koopt voor het eerst een woning, waar je zelf (of met je partner) gaat wonen. De gemeente waar jij gaat wonen, biedt de Starterslening aan.
De starterslening zorgt ervoor dat je genoeg geld kunt lenen voor de aankoop van je woning. Dus je kunt ook als startende flexwerker, zzp'er of ondernemer in aanmerking komen voor een starterslening. Heb je geen vast contract, dan kan dit wel invloed hebben op de (hoogte van de) 'gewone' hypotheek.
Je kunt maximaal 100% van de waarde van het huis lenen. Dat is met een starterslening niet anders. Naast de aankoopkosten van je nieuwe woning komen er ook nog andere kosten bij zoals de overdrachtsbelasting, advieskosten en notariskosten. Hiervoor heb je dan ook eigen geld nodig.
Voordelen starterslening
Je hebt extra financiële ruimte om je eerste woning te kunnen kopen. Daarnaast hoef je de eerste drie jaar geen extra maandlasten te betalen. Ja mag de starterslening altijd boetevrij aflossen. Je blijft recht houden op hypotheekrenteaftrek op de starterslening.
Om een aanvraag te kunnen doen voor een lening is een toewijzing nodig; hiervoor kan de aanvrager contact opnemen met de gemeente. De gemeente stelt vast of de aanvrager aan haar voorwaarden voldoet.
Na ontvangst van uw aanvraag bij de SVn krijgt u een persoonlijke inlogcode. Hiermee kunt u op de website van SVn de voortgang van uw aanvraag volgen. U ontvangt binnen 5 werkdagen een reactie van SVn met een offerte of afwijsbrief.
De Starterslening bestaat uit twee delen
De aflossing van de Starterslening 'betaal' je de eerste 3 jaar met de Combinatielening. De Combinatielening loopt daardoor de eerste 3 jaar altijd op. Na deze periode van 3 jaar betaal je (in principe) rente en aflossing.
Een huis kopen zonder eigen geld kan niet meer
Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Het is niet meer mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren. Dit moet je zelf kunnen betalen. Hoeveel geld je precies nodig hebt voor je nieuwe huis hangt af van je persoonlijke situatie.
Momenteel is de annuïteitenhypotheek de meest gekozen hypotheekvorm onder de starters. Dit omdat deze je de zekerheid geeft dat de maandelijkse lasten gedurende de looptijd hetzelfde zijn. En het brengt de eerste jaren lagere maandlasten dan bij de lineaire hypotheek.
Als je bod hoger is dan de getaxeerde marktwaarde van je woning, kun je het verschil nooit financieren met de Starterslening. Het overbieden betaal je van je eigen geld.
Bij het bepalen van de maximale hypotheek moet een hypotheekadviseur/bank rekening houden met allerlei verplichtingen. Zo ook met lopende studieschulden. Als er sprake is van een lopende studieschuld, dan betekent dit dat de klant minder hypotheek kan krijgen.
Een startershypotheek is een lening voor personen die voor het eerst in hun leven een woning willen kopen. Je bent dus een starter als je een hypotheekaanvraag indient voor jouw eerste woning. Deze hypotheek zorgt ervoor dat jij je eerste huis kan kopen.
Inclusief verwervingskosten (alle kosten die je maakt bij de aankoop van een huis, denk aan overdrachtsbelasting, kosten koper, kosten voor een notaris) is dit voor 2021 vastgesteld op € 325.000,-.
De lineaire hypotheek is goedkoper als je kijkt naar de gehele looptijd van de hypotheek. Omdat je de schuld sneller aflost, betaal je over de totale looptijd minder hypotheekrente. Toch is de annuïteitenhypotheek de meest gekozen hypotheekvorm van de twee.
Wie niet maximaal leent is (op de lange termijn) goedkoper uit met een lineaire hypotheek. De hypotheek wordt lineair namelijk sneller afgelost dan bij annuïtaire aflossing. Gedurende de looptijd betaalt u hierdoor minder hypotheekrente. Daarnaast wordt met een lineaire hypotheek direct een flinke overwaarde opgebouwd.
Laagste hypotheekrente ooit: 0,83% 10 jaar vast!
Het is een bedrag waar je niet voor kan lenen bij de bank. Daarom is een verlaging zeker de moeite voor wie het niet breed heeft. Voor een huis van 300.000 euro betaal je vanaf 2022 niet meer 18.000 maar 9.000 euro uit eigen zak. Daarmee wil Vlaanderen het makkelijker maken voor jonge koppels om een huis te kopen.
Wat is dan het gemiddelde bedrag dat alleenstaanden en eenoudergezinnen lenen voor de aankoop van een woning? Dat blijkt om 170.440 euro te gaan, goed voor een maandelijkse afbetaling van 776 euro. Ter vergelijking: het algemene gemiddelde voor de aflossing van nieuwe leningen bedroeg 823 euro.
Maar banken mogen nooit meer dan 100% van het bedrag aan hen lenen. Strengere normen voor vastgoedinvesteerder. Wil je een huis kopen om daarna de te verhuren, dan hanteert de Nationale Bank nog strengere normen. Zo kan je maximaal 80% van het aankoopbedrag lenen.
Bij de SVn Starterslening heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten. Je betaalt geen rente en aflossing van de lening. Na 3 jaar ga je normaal gesproken starten met betalen van het afgesproken maandbedrag. Kan je op dat moment de maandlasten niet (volledig) betalen?
Iemand die iets voor het eerst doet, net begonnen is.
Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de maximale hoogte die door de gemeente is gesteld. Ook mag het bedrag aan Starterslening niet meer dan 20% van de koopsom en eventueel meerwerk/verbetering zijn.
In 2020 werd bij de Lotus Awards, Florius uitgeroepen tot de beste hypotheekverstrekker. Daarbij waren zowel Munt Hypotheken en Nationale-Nederlanden genomineerd. De beste nieuwkomer van 2020 was Vista Hypotheken net als het jaar daarvoor. Vista Hypotheken is een onderdeel van de Rabobank.
De hoogte van je hypotheek mag maximaal 100% van de waarde van de woning zijn. Je kunt meer lenen als je energiebesparende voorzieningen wilt treffen voor je huis. Dit is het bedrag dat je aan eigen geld kunt besteden voor de aankoop van de woning.