Laagste hypotheekrente ooit: 0,83% 10 jaar vast!
Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.
Een aanknopingspunt hiervoor biedt de economische prognose voor de komende jaren die economen van De Nederlandsche Bank afgelopen week naar buiten brachten. De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent.
Verwachting hypotheekrente 2022 was dalende sinds 19 juli 2022 maar hij stijgt al weer sinds september 2022⭐. Omdat er iets meer rust komt op de woningmarkt was de tendens van de hypotheekrente dalend. Door de hoge inflatie loopt de rente weer licht op.
Hoe langer je namelijk zekerheid wilt, hoe meer hypotheekrente je betaalt aan je hypotheekverstrekker. Bij 20 jaar vast heb je dus hogere maandlasten dan bij 10 jaar vast. Deze hogere maandlasten moet je wel kunnen betalen. Daarnaast betekent een hogere hypotheekrente dat je een minder hoge hypotheek kunt krijgen.
De prognose hypotheekrente 2025 zegt dat de rente gaat stijgen. Ga jij de historisch lage rente vastzetten voor 20 of 30 jaar? Het is mogelijk dat de hypotheekrente over 30 jaar weer boven de 10 procent zit. Dan zou jij dus nog steeds kunnen profiteren van een hypotheekrente van nog geen 2 procent.
Beste hypotheek in 2022
In 2020 werd bij de Lotus Awards, Florius uitgeroepen tot de beste hypotheekverstrekker. Daarbij waren zowel Munt Hypotheken en Nationale-Nederlanden genomineerd. De beste nieuwkomer van 2020 was Vista Hypotheken net als het jaar daarvoor. Vista Hypotheken is een onderdeel van de Rabobank.
Het is nu afwachten of de kapitaalmarktrente opnieuw stabiliseert en daarmee de hypotheekrente. Daar lijkt vooralsnog geen sprake van, waardoor hypotheekrente de komende weken verder stijgt. De ECB streeft naar een inflatie van 2%, maar in veel Eurolanden stijgen de prijzen nog altijd met zo'n 10%.
1,84% Afgelopen maart bereikten alle langlopende hypotheekrentes een historisch dieptepunt. Nu, acht maanden later, duikt 30 jaar rentevast (met NHG) als eerste onder dat memorabele rentepercentage. In maart lag de gemiddelde rente op 1,87%, nu al op 1,84%.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
Verwacht wordt dat de rente op leningen met een korte looptijd stijgt en de rente op leningen met een lange looptijd eerst daalt en dan ook stijgt. De inflatie in de eurozone is het afgelopen jaar fors gestegen van 2,2% in juli 2021 naar 8,9% in juli 2022.
Waarom stijgt de hypotheekrente? De marktrente stijgt doordat banken minder verdienen aan andere financiële producten als gevolg van de Coronacrisis en meer rendement proberen te halen uit leningen. Daarnaast lenen overheden wereldwijd veel geld op de kapitaalmarkt en dit zorgt voor een stijging van de marktrente.
De rente van het ene deel zet je lang vast, de rente van het andere deel korter. Bijvoorbeeld een deel 2 of 5 jaar en een deel 20 jaar. Je betaalt geen extra kosten als je kiest voor 2 leningdelen.
Wanneer je samen gaat wonen, of wanneer je gezinsuitbreiding hebt bijvoorbeeld. De emotie van een huis kopen staat los van een lage rentestand: die moet niet zaligmakend zijn,” zegt Jan. “De lage rentestand kan met name gunstig zijn voor mensen die hun hypotheek willen oversluiten om een kostenbesparing te realiseren.
Conclusie 20 of 30 jaar vast? Je hypotheekrente 20 of 30 jaar vastzetten is verstandig als je heel lang zekerheid wilt over je maandlasten. Bij 30 jaar vast betaal je een hogere hypotheekrente en kun je meestal minder lenen. Daar staat tegenover dat je hypotheekrente de hele looptijd van je hypotheek gelijk blijft.
Variabele rente heeft ook een paar nadelen: Als de rente stijgt heb je de maand erop direct hogere maandlasten. Je hebt minder zekerheid over je maandlasten in de toekomst. Je kunt minder lenen dan wanneer je de rente minimaal 10 jaar vastzet.
De hoogte van de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde bepaalt de risico-opslag en dus mede de hoogte van de hypotheekrente. Kosten opslag of bankkosten: Om de hypotheek te verstrekken maakt de bank kosten, bijvoorbeeld voor de administratie en het beheer van de hypotheek.
De conclusie van deze institutionele obligatiebeleggers is dat de lange rente de komende drie jaar laag blijft. Dat komt vooral voort uit de structureel hoog blijvende vraag naar langlopende obligaties. Bovendien blijken ze zich momenteel eveneens geen zorgen te maken over een stijgende inflatie.
Stijgt de rente dan zullen de lasten van een nieuwe hypotheek omhooggaan. Dit kan dus inhouden dat bij een stijgende rente en eenzelfde inkomen er minder geleend kan worden. Door herstel van het consumentenvertrouwen en de lage rente zijn er veel mensen die een woning willen kopen.
Na jaren van een dalende hypotheekrente, is deze sinds oktober 2021 aan het stijgen. Ondanks de inmiddels forse stijging, is de hypotheekrente historisch gezien nog steeds laag.