In Nederland is er geen wet die bepaalt wanneer je wél en niet mag klussen. De meeste gemeenten hebben echter wel regels met betrekking tot geluidsoverlast. Tijden kunnen per gemeente verschillen, maar vallen meestal rond 7.00 - 8.00 in de ochtend en 19.00 - 20.00 in de avond.
Ongeschreven regels
Een bruikbare algemene richtlijn voor de uren waarop je luidruchtig mag klussen is: Maandag – vrijdag: 9.00 tot 19.30 uur. Zaterdag: 9.00 uur tot 17.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur – 14.00.
' Een duidelijk antwoord hierop is er dus niet, maar over het algemeen gelden er een paar ongeschreven fatsoensregels op het gebied van klussen met lawaai: Klus doordeweeks alleen tussen 07:00-08:00 en 22:00 uur. Klus op zaterdag, tussen 10:00 en 20:00 uur. Klus op zondag tussen 10:00 en 16:00 uur.
De gemeente toetst aan artikel 8.3 van het Bouwbesluit. Hierin is bepaald dat bedrijfsmatige bouw- of sloopwerkzaamheden op maandag tot en met zaterdag van 7.00 uur tot 19.00 uur uitgevoerd mogen worden. Het is in beginsel dus niet toegestaan deze werkzaamheden in de avonduren of op zondag uit te voeren.
Tot hoe laat mag je lawaai maken? Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn. Dit om de nachtrust van je buurtbewoners te respecteren.
De regels zeggen dat overdag niet eerder dan 07:00 uur begonnen mag worden en dat het klussen om 22:00 uur stopt. Als u zich aan de bovenstaande fatsoensregels houdt kunt u iedereen in de ogen kijken en zeggen dat u rekening met de omgeving houdt.
Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
In het Bouwbesluit 2012 wordt vastgesteld dat het geluid van uitvoeren van (ver)bouw- en sloopwerkzaamheden tussen 07.00 en 19.00 uur niet luider mag zijn dan 80 db(A).
Als je continu last hebt van geluiden van je buren, dan heb je te maken met geluidsoverlast. Denk dan aan te harde muziek, continu blaffende honden, gebonk en geschreeuw.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
In Nederland is er geen wet die bepaalt wanneer je wél en niet mag klussen. De meeste gemeenten hebben echter wel regels met betrekking tot geluidsoverlast. Tijden kunnen per gemeente verschillen, maar vallen meestal rond 7.00 - 8.00 in de ochtend en 19.00 - 20.00 in de avond.
De ondernemer klussenbedrijf werkt zelfstandige en voert onderhoudswerkzaamheden, reparaties en verbouwingen uit. Daarnaast zorgt de ondernemer voor het binnenhalen van opdrachten en plant deze in. De ondernemer klussenbedrijf werkt steeds op verschillende locaties, in opdracht van verschillende klanten.
Een bedrijf mag (volgens Artikel 8.3 Bouwbesluit) bouw en sloopwerkzaamheden uitvoeren op maandag tot en met zaterdag van 07.00 tot 19.00 uur. Bij werkzaamheden die buiten deze tijden moet u een Ontheffing Geluid Bouw aanvragen.
Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.
Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel. Binnen liggen deze grenzen lager.
Muziek tot 23.00 uur wordt vaak wel geaccepteerd maar als deze muziek voortduurt tot in de kleine uurtjes dan is het een ander verhaal. Indien u een evenement organiseert dan gelden de volgende eindtijden: - zondag tot en met donderdag: 23.30 uur - vrijdag en zaterdag: 24.00 uur.
De vrederechter is bevoegd voor geschillen tussen buren. Je kunt de procedure starten met: een verzoekschrift dat je indient bij de griffie van het vredegerecht. een dagvaarding die je door een gerechtsdeurwaarder laat bezorgen.
Geluidsoverlast door buren
In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Heeft u last van geluid dat uw buren maken? Probeer hier dan eerst zelf afspraken over te maken met uw buren. Als dit niet helpt kunt u contact opnemen met de gemeente of de politie.
Het is uw goed recht om uw huis te verbouwen. Uw buren kunnen dat niet tegenhouden. Toch is het wel zo netjes om rekening te houden met uw buren. Tegelijkertijd mag u ook van uw buren vragen om begrip te hebben voor de overlast die u veroorzaakt.
In het eerste lid van artikel 8.3 is bepaald dat bedrijfsmatige bouw- of sloopwerkzaamheden zowel op werkdagen als op zaterdag tussen 7:00 en 19:00 uur mogen worden uitgevoerd.
Woningcorporaties zijn bij wet verplicht om hun huurders 'ongestoord woongenot' te bieden. Woongenot slaat in dit verband zowel op genieten van de woning zelf als op geen (over)last hebben van bewoners van naastgelegen woningen.
De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.