Er zit geen chemische anti-kleeflaag op de pan. Vooral als de pan nieuw is, heb je wat meer olie nodig bij het bakken. Eiwitrijke gerechten zijn wat moeilijker te bereiden in een gietijzeren pan, omdat deze meer blijven plakken. Een oplossing hiervoor is iets meer olie gebruiken.
Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is. Bij volgend gebruik bakt uw eten niet op de antikleeflaag, maar op deze laag gecarboniseerd vet, wat aanbranden veroorzaakt.
Het is lastig, maar het kan. Verwarm de pan, doe er wat olie in, zet het vuur lager en breek het ei in de pan.Forceer het ei niet los, het laat vanzelf los als het gekookt is.
Vastplakken. De oorzaak: Soms kan er eten aan uw gietijzeren kookgerei blijven plakken. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals het niet gebruiken van voldoende vet of olie bij het koken, het gebruiken van kookgerei dat niet goed is gekruid, of bij het inlopen van nieuw kookgerei dat geen extra lagen kruiden heeft opgebouwd .
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
De meest voorkomende kruidentechniek is de ovenmethode. Om een gietijzeren koekenpan in de oven te kruiden, veegt u de binnen- en buitenkant van de pan in met een dun laagje olie en bakt u deze op een hoge temperatuur (ergens tussen 450 en 500 F ) gedurende ongeveer een uur.
Wat kan ik hier aan doen? Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen.
Gietijzeren kookgerei moet worden gekruid, dwz behandeld met olie, om een antiaanbaklaag te creëren . Zelfs als u een voorgekruid gietijzeren kookgerei hebt, moet het nog steeds periodiek worden gekruid. Een andere veelvoorkomende reden is koken op te hoge hitte. Hierdoor verbrandt het voedsel en blijft het aan de pan plakken.
Voeg voldoende olie toe aan de pan voordat u er eten in doet. U wilt genoeg olie gebruiken om de bodem van de pan te bedekken. Eten dat snel blijft plakken, zoals eieren, heeft mogelijk wat meer olie nodig , terwijl vet eten, zoals kippendijen, niet zoveel olie nodig heeft om te voorkomen dat het blijft plakken.
De belangrijkste stap om een antiaanbaklaag te garanderen is het goed kruiden . Kruiden creëert een natuurlijke, gladde laag op het oppervlak van uw gietijzeren kookgerei. Om te kruiden, smeert u uw pan in met een olie met een hoog rookpunt en verhit u deze op het fornuis. Herhaal dit proces regelmatig om de kruiden te behouden.
VERWARM JE GIETIJZEREN KOEKENPAN VOOR PERFECTE EIEREN
Dit is hoe je het doet, afhankelijk van de afwerking van je koekenpan: Zachte koekenpan, voor nerds: Verwarm je gietijzeren koekenpan op hoog vuur tot deze een temperatuur van 395°F (200°C) bereikt. Het duurt ongeveer 4 minuten om een koekenpan van koud naar deze temperatuur te krijgen.
Gebruik boter of kokosolie ! Voordat ik hier onderzoek naar deed, smeerde ik mijn pannen altijd in met kookspray.
Om een perfecte antiaanbaklaag te creëren moet een gietijzeren pan minimaal 5 keer behandeld zijn. Start niet met koken voordat je bovenstaande stappen ongeveer vijf keer hebt uitgevoerd. Wanneer de pan is afgekoeld kun je doorgaan met stap 3, om het hele proces 5 keer te herhalen.
Eiwitbevattende voedingsmiddelen (zoals eieren, kaas of vlees) zijn bijzonder gevoelig voor plakken aan metalen pannen. Plakken wordt veroorzaakt door chemische bindingen die zich vormen tussen het voedsel en het materiaal van de pan – bijna altijd een metaal. Deze bindingen kunnen relatief zwakke van der Waals-krachten of covalente bindingen zijn.
Als je eieren blijven plakken, gebruik dan de volgende keer wat meer boter of verhoog het vetgehalte van je roerei door extra dooiers aan de mix toe te voegen . Zolang je een antiaanbaklaag of een goede gietijzeren pan gebruikt, ben je klaar.
Het is waarschijnlijk dat er een laag gecarboniseerde olie op uw pan is opgebouwd die een barrière vormt tussen de pan en uw eten . Wanneer dit gebeurt, kookt u in feite op de laag olie in plaats van op het oppervlak van de pan. Deze laag is mogelijk niet zichtbaar.
Gebruik een goede hoeveelheid boter en de temperatuur van de pan moet in een vrij smal venster liggen. Te heet en ze blijven plakken, te koud en ze blijven plakken.
Aardappeltjes of en eitje bakken is geen probleem met deze pan.
Wij willen u graag vertellen dat er misschien mensen zijn die het er niet mee eens zijn, maar dat u zeker eieren kunt koken in uw gietijzeren kookgerei. Zorg er wel voor dat u op de hoogte bent van de mogelijke valkuilen van dat plan en van de beste werkwijzen .
Gietijzeren pan behandelen met olie of wax
Als je de paraffine laag verwijderd hebt, kun je de pan gebruiken maar daarna moet je hem meteen behandelen met wax. Gietijzer moet je namelijk voorzien van een soort natuurlijke antiaanbak- en beschermlaag. Dat noemen ze “seasonen”.
Ongekruid gietijzer veroorzaakt veel problemen, waaronder plakken en roesten . Voorkom problemen door geen zure voedingsmiddelen, vis of eieren in gietijzer te koken. Wees u er bovendien van bewust dat u verschillende soorten voedsel in één pan kookt, bijvoorbeeld dessert dan avondeten, omdat de resterende kruiden het smaakprofiel van het volgende gerecht kunnen beïnvloeden.
Gietijzer is in de loop der decennia duurzamer geworden. Wanneer het gekruid is, biedt het een uitstekend natuurlijk antiaanbakoppervlak , houdt het warmte vast, is het bestand tegen zeer hoge temperaturen en blinkt het uit in bijna alle kookmethoden. Deze voordelen maken gietijzer superieur voor de meeste kookdoeleinden.
Het is belangrijk om uw Le Creuset gietijzeren braadpan niet te oververhitten - dit kan ervoor zorgen dat voedsel blijft plakken. Kook altijd op een laag tot middelhoog vuur, welke warmtebron u ook gebruikt. Zorg ervoor dat u de hitte ook geleidelijk opbouwt.
Gebruik hiervoor neutrale olies, zoals arachideolie, sojaolie of andere plantaardige olies. Bak in het begin geen tomaten of andere zure ingrediënten in je gietijzeren pan. De gekweekte aanbaklaag is namelijk gevoelig voor zure gerechten.
Doe een beetje boter of olie op de bodem van de pan voordat u het beslag erin giet. Voor extra antiaanbaklaag adviseert de wereldberoemde chef-kok Alex Gaurnaschelli om de bodem en zijkanten van de pan in te vetten met boter.