De effecten van een bindweefselmassage kunnen zeer groot zijn. Het kan voorkomen dat iemand heftig reageert op de massage, de huid wordt dan rood. Ook kan de massage als onprettig en zelfs pijnlijk ervaren worden. Iemand kan zich na een massage ook vermoeid voelen.
Een stevige en vooral gezonde huid is voor iedereen van groot belang. Tevens wordt bindweefselmassage veel ingezet bij huidveroudering, cellulite, een doffe huid en verklevingen van de huid. Ook wanneer je op zoek bent naar een huid verbeterende behandeling met een korte hersteltijd is deze massage ideaal.
Een bindweefselmassage kan soms een beetje pijn doen, vooral als het bindweefsel erg stijf of verkrampt is. De pijn ontstaat doordat de masseur spanningen en knopen probeert los te maken die zich op diepere lagen van bet bindweefsel bevinden.
Maar ontspanning is ook niet het doel van deze massage, het doel is om de huid te verbeteren. Bindweefselmassages kunnen als pijnlijk worden ervaren, omdat het bindweefsel door het kneden en rollen echt los gemaakt wordt.
Een kuur bestaat uit 1 x per week bindweefselmassage gedurende drie weken, met daarna een rustpauze van drie weken (de massage werkt in deze drie weken nog door). Hierna weer drie weken, 1 x per week behandelen. Indien nodig kan de bindweefselmassage worden uitgebreid naar twaalf behandelingen.
Dat bindweefselmassage veel voordelen heeft bij huidproblemen zoals huidveroudering, littekens na acne en pigmentvlekken is bekend. Het grootste voordeel vind ik het krijgen én behouden van een gezond uitziende huid. Een huid die straalt en er fris uitziet, zorgt ervoor dat je letterlijk goed in je vel zit.
Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten. Dit komt omdat het weefsel tijdens het bewegen niet goed meer mee rekt met de spieren en de huid. Het is te vergelijken met een trui. Wanneer u een trui aantrekt die lekker zit, kunt u prettig bewegen en voelt het goed aan.
'Je kunt jezelf ook prima een bindweefselmassage geven. Hiermee weet je zeker dat je alles echt even vergeet en doordat deze massage zo stevig is, voel je je daarna honderd procent weer als herboren.
Het werkt liftend en je huid is hierdoor beter in staat om voedingsstoffen op te nemen. Dus, wat is nu het verschil? Bindweefselmassage werkt in de diepere lagen van de huid terwijl cupping vooral de oppervlakte mooi strak trekt en stimuleert.
Bindweefsel heeft voldoende vocht nodig, net zoals je de ketting van je fiets soepeler beweegt als je deze regelmatig met olie smeert. Denk ook goed na over wat je eet en drinkt na sporten om je bindweefsel weer een boost te geven. De belangrijke drie zijn: koolhydraten, eiwitten en vocht.
Bindweefselmassage is bewezen effectief bij de behandeling van diverse klachten zoals rugklachten, nek en/of schouderklachten en klachten aan de armen of benen. Bindweefselmassage kan op vrijwel elk lichaamsdeel worden uitgevoerd en kan bij langdurige klachten zeer effectief werken.
Een goede manier om zelf je bindweefsels aan te pakken is met een foamroller. Hiermee maak jij je bindweefsel los en bewerk je de doorbloeding zodat de af- en aanvoer van afvalstoffen een boost krijgt. De foamroller is geschikt voor het losmaken van je bindweefsel van je nek, rug, buik, armen en benen.
Bij een behandeling van (acne)littekens en andere intensere indicaties (zeer verslapte huid, veel diepe rimpels) worden 12 behandelingen geadviseerd. Behandelingen in kuurverband vinden om de week plaats. Naarmate een bindweefselmassage vaker wordt ondergaan, zal deze ook soepeler worden.
Het meeste effect bereik je door een kuur te doen. Dit houdt in dat je minimaal 5 (voor jonge huid) of 10 behandelingen (voor een anti-aging effect) doet als interval voor je huid. Hiervoor kom je 1-2 keer per week in de praktijk voor een bindweefselbehandeling met 1 tussenfase van rust (2 weken).
Een keer per maand is het standaard advies. Dit zal je helpen om te gaan met de stress en spanningen van het dagelijks leven. Als je in je eigen- of beroepsleven veel druk ervaart, kun je je vaker laten masseren.
Cupping, niet voor iedereen
Wie last heeft van spataderen, kan de benen beter niet met de cups laten behandelen. Het spreekt voor zich dat cupping niet kan worden toegepast bij open wonden, op een zonverbrande huid of bij brandwonden.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig? Afhankelijk van uw doelstelling, huidconditie en de behandelindicatie wordt de behandelfrequentie vastgesteld. Meestal zijn zes tot twaalf behandelingen nodig. De bindweefselmassage geeft in kuur vorm het beste effect.
Als cupping verkeerd wordt uitgevoerd kan een herhaaldelijke behandeling op dezelfde plaats schade, zelfs afsterving van het huidweefsel tot gevolg hebben. Bij 'de natte variant' van de methode speelt bovendien het risico op infecties en besmettingen.
Met massage en afslankproducten kan je dit vet wegwerken en opnieuw een platte buik krijgen. De meest doeltreffende massage om buikvet aan te pakken, is knijpen-en-rollen. Knijp je vetrol stevig tussen de duim en de wijsvinger en laat de huid tussen je vingers rollen, van boven naar beneden en van beneden naar boven.
Bindweefselmassage voor je benen
Ook je benen kunnen baat hebben bij een bindweefselmassage. Zo kan de behandeling bindweefsel losmaken dat onderhuids aan elkaar is gaan plakken, lichte ontstekingen verminderen en de afvoer van afvalstoffen stimuleren.
Tijdens de bindweefselmassage worden de bindweefselcellen geprikkeld. Hierdoor maakt de huid sneller nieuwe cellen, collageen en elastine aan. Daardoor wordt de huid strakker en steviger en zal de conditie van de huid verbeteren.
Het bindweefsel kan door verschillende oorzaken verstijfd en/of verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook door te veel beweging, herhaalde bewegingen, trauma, verkeerde houding, pijnklachten, etc. Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten.
Vochtophoping in de huid en het onderhuidse bindweefsel zorgt voor zwelling van het weefsel, wat vaak een scala aan klachten met zich meebrengt. De klachten die kunnen ontstaan bij oedeem zijn een moe en zwaar gevoel van het desbetreffende lichaamsdeel.
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen.