De 'Little Boy' atoombom in Hiroshima zond twee belangrijke soorten straling uit:
dat komt doordat een kernbom plutonium bevat een een kerncentrale niet en plutonium heeft een halfwaardetijd van 24000 jaar! dus dat kan nooit dat die radioactiviteit na 22000 jaar al weg is.
Is there still radiation in Hiroshima and Nagasaki? Er is zeer weinig radioactiviteit in het gebied, zeer dicht bij de natuurlijke achtergrond.
Waarom Hiroshima en Nagasaki? De reden voor het aanvallen van Japan met atoombommen was om de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen. Een sneller einde van de oorlog betekende namelijk veel minder slachtoffers.
Eind 1945 waren er ongeveer 140.000 mensen overleden. Met het gooien van de atoombom wilde Amerika het einde van de Tweede Wereldoorlog bespoedigen.
Op 6 augustus 1945, rond 8u15, geeft kolonel Paul Tibbets, de bevelvoerder en piloot van de Boeing B-29 Superfortress – die hijzelf naar zijn moeder “Enola Gay” genoemd heeft – Thomas Ferebee het bevel om de atoombom Little Boy' boven Hiroshima af te werpen.
Bij de aanvallen met atoombommen op Hiroshima en drie dagen later Nagasaki maakten de Verenigde Staten een einde aan de Tweede Wereldoorlog, maar brachten daarbij naar schatting 215.000 mensen om. In Hiroshima overleden zo'n 140.000 mensen als gevolg van het bombardement.
Feiten en cijfers. Op vliegbasis Volkel liggen naar schatting tien tot twintig B61-atoombommen opgeslagen. Ook in diverse andere Europese NAVO-landen zijn bommen van dit type gestationeerd. Ze liggen in België, Duitsland, Italië en Turkije.
Het Vredespark in Hiroshima, ground zero in 1945, is nu een groen eiland omgeven door een stad met meer dan een miljoen inwoners. Er zijn minder dan 50.000 hibakusha (overlevenden) over, maar ze zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat de verschrikkingen van de atoomoorlog nooit zullen worden vergeten.
Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat Amerika een atoombom op de Japanse stad Hiroshima gooide. Doel was om de Japanners tot capitulatie te dwingen en een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog.
De Amerikaan Paul Tibbets was de piloot die de eerste atoombom naar de stad Hiroshima bracht. Hij gooide deze atoombom op 6 augustus 1945 op de Japanse havenstad. De bom had de misleidende naam 'Little Boy' gekregen, maar in werkelijkheid was de bom 3 meter lang. Hij ontplofte in de ochtend van 6 augustus.
Ongeveer tweederde van het radioactief cesium dat vrijkwam betrof cesium-137, dat een halveringstijd heeft van 30 jaar. Dichtbij de centrale zijn de gevolgen daarvan dus nog tot op de dag van vandaag merkbaar. De ramp werd geclassificeerd op niveau zeven, het hoogste niveau van de internationale INES-schaal .
Hiroshima is bekend vanwege de totale verwoesting door de atoombom op 6 augustus 1945. Er kwamen door deze bom direct 75.000 mensen om het leven.
De Verenigde Staten voeren sinds maart 1945 zware bombardementen uit op tientallen Japanse steden. Met brandbommen worden grote delen van de steden vernietigd en honderdduizenden burgers komen om.
De eerste kernbom is ontwikkeld en tot ontploffing gebracht tijdens het Manhattanproject onder leiding van de Amerikaanse natuurkundige Robert Oppenheimer. Een kernexplosie is de energie (vooral enorme hitte) die vrijkomt bij het splitsen van de atoomkernen van uranium of plutonium.
De impact van de kernramp in Tsjernobyl is uitgebreid en goed gedocumenteerd. Een gebied van 4.300 km² rond de centrale is verboden gebied (en momenteel niet geschikt voor permanente bewoning of langdurig verblijf).
Dat land heeft naar schatting tussen de veertig en vijftig kernkoppen in zijn bezit. Op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel, in Noord-Brabant, liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Dat werd al jaren verondersteld, maar in 2019 werd dat per ongeluk bevestigd in een document van de NAVO.
De Tsar Bomba (Russisch: Царь-бомба; "tsarenbom") is de bekendste bijnaam van de AN602 (АН602), een waterstofbom die op 30 oktober 1961, ten tijde van de Koude Oorlog, tot ontploffing werd gebracht door de Sovjet-Unie.
De atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki vielen hadden een explosieve kracht van respectievelijk 15 en 21 kiloton (oftewel 15-21 miljoen kilogram) TNT. De krachtigste atoombom die ooit getest is, de Russische waterstofbom “Tsar Bomba”, had een kracht van maar liefst 50 megaton TNT, oftewel 50.000 kiloton TNT.
Rusland – 5138 (aantal tests: 715, recentste in 1990) Verenigde Staten – 5113 (aantal tests: 1054, recentste in 1992)
In 2013 lieten oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt weten dat de atoombommen op Volkel liggen. In 2019 bevestigde een uitgelekt NAVO-document de aanwezigheid van kernwapens in het Europese NAVO-gebied. Niet alleen in het Nederlandse Volkel, maar ook in België, Duitsland, Italië en Turkije liggen ze opgeslagen.
De Sovjet-Unie voerde op 30 oktober 1961 een grote kernproef uit. Boven Nova Zembla werd de zogeheten Tsar Bomba tot ontploffing gebracht.
Verwoestingen. Een atoombom van 15 kiloton (Hiroshimaklasse) zal alles binnen een straal van 230 meter met de grond gelijk maken, terwijl dat 6000 meter is voor een waterstofbom van 50.000 kiloton zoals de Tsar Bomba.
De bom op Hiroshima heette Little boy en de atoombom op Nagasaki heette Fat man.
Op zondagochtend 7 december 1941 komt een Japanse oorlogsvloot aan bij de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, op Hawaï. Met bommen en torpedo's bestoken de Japanners de Amerikanen. Als de aanval voorbij is zijn er meer dan 3.500 Amerikaanse doden en gewonden.