Het gebruik van social media kan een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven. Met name jongeren ervaren een achteruitgang in concentratie en uitgerustheid. Vaak zijn zij bang om dingen te missen. Social media kunnen zowel sociaal als asociaal zijn.
Veel informatie. Wanneer je veel op social media zit, gaan je hersenen anders werken. Je hersenen worden bij het zien van alle foto's, statusupdates en filmpjes in korte tijd blootgesteld aan heel veel informatie die snel voorbij flitst. De hersenen krijgen dus heel veel informatie te verwerken en dat is best pittig.
Een tweede verklaring is dat tijdens het gebruik van sociale media het beloningscentrum in de hersenen actiever wordt en er meer dopamine vrijkomt. Een stofje dat je een fijn gevoel geeft. Dit stofje komt ook vrij bij andere dingen die we prettig vinden, zoals eten, roken, sociale contacten maar ook drugs bijvoorbeeld.
Uit onderzoek blijkt dat social media verslavend zijn doordat ze gebruikers continu belonen. Mensen krijgen waardering in de vorm van likes en volgers en hun nieuwsgierigheid wordt steeds weer gevoed. Hierdoor komt het beloningshormoon vrij in het brein en dat zorgt voor de verslavende werking.
Zo groeien kinderen op met media
Kinderen leren de wereld stap voor stap kennen, en dat doen ze hand in hand met media. Hoe ouder ze worden, hoe minder ze daarbij rekenen op de hulp van volwassenen. Ontdek in onze mediagroeilijn wat ze op elke leeftijd al zelf kunnen, en waar er nog begeleiding nodig is.
Gezondheidsklachten. Als je veel op je mobiel, tablet of laptop zit en aandacht geeft aan social media, kan dit ervoor zorgen dat je steeds minder goed kan concentreren. Dit komt omdat je telkens wordt afgeleid en op je mobiel gaat kijken.
Positief en negatief gedrag
Social media kan onder andere het zelfvertrouwen vergroten, sociale steun geven, maar ook lotgenoten in contact brengen met elkaar. Jongeren geven daarnaast aan het fijn te vinden om met onbekenden, in een niet-oordelende en anonieme omgeving, over hun problemen te praten.
Veel onderzoek naar de effecten van social-mediagebruik is gedaan onder jongeren, juist omdat jonge generaties zoveel gebruikmaken van social. In 2017 concluderen Britse onderzoekers van de Royal Society for Public Health al dat sociale media, en dan met name Instagram, de mentale gezondheid negatief beïnvloeden.
Uit ander onderzoek is gebleken dat de kans op depressie toeneemt, naarmate mensen vaker hun social media gebruiken. De oplossing is simpel. Minder vaak je Facebook, Insta of Twitter checken. Volgens het Deense onderzoek waren mensen na een weekje zonder Facebook gelukkiger.
In de puberteit is contact met leeftijdgenoten heel erg belangrijk. Sociale media zijn dan ook populair bij jongeren. Als ze geen internet hebben om contact te kunnen maken met hun vrienden, kunnen ze zich heel eenzaam voelen. Online contact is een aanvulling op offline contact.
Bij WhatsApp daalde het dagelijks gebruik onder jongeren en 20-29-jarigen. De grootste stijgers wat betreft social media gebruik zijn TikTok, Instagram en, erg opvallend, Twitter.
Volgens onderzoek kan een maand offline gaan al helpen bij je mentale gezondheid. Uit het onderzoek bleek dat de mensen die een maand stopten met social media, zich daarna gelukkiger en minder angstig voelden. Maar toch is het effect niet héél groot.
het nadeel zelfst. naamw. Uitspraak: [ˈnadel] Verbuigingen: na|delen (meerv.) ongunstig gevolg van Voorbeeld: `nadeel ondervinden van de verbouwingswerkzaamheden`Antoniem: voordeel in het nadeel zijn (in een minder gunstige positie...
The Facebook, zoals het platform eerst heette, werd in 2003 opgericht door Mark Zuckerberg. Hij bedacht het platform voor studenten van Harvard om met elkaar in contact te komen door berichtjes te sturen.
Sociale media
Via internet is je kind vooral met zijn eigen vrienden in contact (meestal niet met vreemden), en meestal in een game. Maar ook al via sociale media zoals Facebook, Instagram of Snapchat. Vanaf 11 jaar gaan sommige kinderen contact met vreemden spannend vinden. Dat hangt samen met de puberteit.
Sociale media zijn meesters in variabele beloningen, want je weet nooit of er meldingen voor je klaar staan. En dat maakt het zo verleidelijk om foto's te delen en updates te plaatsen.
Kenmerken internetverslaving
je school, werk, relatie, sport en sociale contacten lijden onder internetten. je gebruikt internet als vlucht om niet aan problemen te denken. je hebt lichamelijke klachten: branderige ogen, nekklachten of RSI. je hebt onthoudingsverschijnselen: angst, onrust, irritatie of prikkelbaar.