In de handel is de vis als Panga (Nederland) of Pangasius (België) te koop, meestal als (diepgevroren) filet. Een andere vis die als panga verkocht wordt is Pangasius hypophthalmus, een andere reuzenmeerval.
Bewust eten
De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.
In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is. Daarom wordt het verkocht als een ethisch verantwoord alternatief voor het eten van gevangen, bedreigde soorten. De vis komt haast altijd diepgevroren aan in Europa, pangasius zul je hier nooit vers eten.
Pangasius behoort tot de familie van de reuzemeervallen. De vis wordt vaak simpelweg 'panga' genoemd, maar dit is niet de officiële naam. De Panga is namelijk een straalvinnige vis uit de familie van de zeebrasems.
Het voorkomt hart- en vaatziekten
Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.
Vis en gezondheid
Volgens de Hartstichting behoort pangasius tot de matig vette vissoorten en tilapia tot de magere vissoorten. Ter vergelijking: zalm, haring en makreel behoren tot de vette vissoorten, tonijn tot de matig vette vissoorten en koolvis tot de magere vissoorten.
De pangasius is een omnivoor en eet dus alles. Je kan zowel plantaardige voeding als dierlijke voeding geven in de vorm van droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. In de handel vind je voor deze vis voer dat ook in de commerciële aquacultuur gebruikt wordt. Hiervan groeien ze goed.
Pangasius, concurrent van de tong
De vis wordt ook onder allerlei fantasienamen verkocht zoals Panga of Aziatische tong. Pangasius is echter noch Panga (dit is een Zuid-Afrikaanse zeekarper), noch Aziatische tong. Pangasius is namelijk familie van de meerval en geen platvis zoals de tong.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
Waarom is Pangasius niet rein? In principe zijn alleen vissen die in zout water (zeevissen dus) Halal behalve schaal- en schelpdieren, amfibieën en giftige zeedieren. Aasetende dieren zijn ook niet Halal, zoals een paling.
Van forel, goudbrasem, haring, hondshaai, inktvis, paling en wulk kun je het hele jaar door genieten, maar voor andere vissoorten hou je best de seizoenskalender in 't oog. Januari: griet, heek, leng, makreel, pijlinktvis (calamar), poon, rog, roodbaars, schar, scharretong, schelvis, tarbot, zeebaars, zeeduivel.
Rondvissen zoals wijting, poon, heek en schelvis zijn op hun best in de winter. 2 Kies voor vis van bij ons. Zalm, tonijn en scampi's ogen erg feestelijk, maar hun ecologische voetafdruk is groot. Vervang tonijn eens door een goedkoper alternatief zoals makreel en scampi's door bouquetgarnalen.
Kabeljauw. Kabeljauw is erg smaakvol en heeft mooi, helder wit visvlees. Het heeft een vrij stevige textuur. Bij Culy koken we vaker met deze heerlijke vissoort, zoals deze kabeljauwfilet met pancetta en pasta pesto.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
De Pangasius die wèl te koop is op de Europese markt is dus al helemaal niet schadelijk voor de gezondheid van de consument.
Het advies van het voedingscentrum is als volgt: “Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm."
Kwik in vis
Vissen die alleen planten of plankton eten zijn het minst vervuild (bron). Ook het leefgebied van de vis speelt een rol. Vis uit de Stille Oceaan is minder vervuild dan vis uit Europese wateren. Roofvissen als koningsmakreel, tonijn, en paling staan hoog in de voedselpiramide.
Kibbeling wordt gemaakt van magere vis.Deze soorten bevatten weinig vet en daardoor ook weinig gezonde visvetzuren. Juist die gezonde vetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Panga filet is een gemakkelijk te bereiden vis met een zachte smaak en fijne structuur. Qua smaak en structuur doet het aan kabeljauw denken. Panga, oftewel Pangasius is op verschillende wijzen te bereiden, waaronder bakken, grillen, wokken of te bereiden in de oven.
Pangasius is een migrerende vissoort en komt voor in zowel zoet- als brakwater. Het verspreidingsgebied bevindt zich in de tropische riviergebieden van Azië o.a. Indonesië, en de Mekongdelta in Vietnam. Deze vis kan een maximale lengte van ca. 1,30m bereiken (1).
De herkomst verschilt wel. Tilapia en pangasius zijn tropische kweekvissen, terwijl koolvis en kabeljauw liever in wat kouder water zwemmen.
Pangasius eet voor het grootste gedeelte plantaardig voedsel, er is dus weinig vis nodig voor de kweek.Dat maakt het al een duurzame vis.
Je kunt natuurlijk een kookthermometer of vleesthermometer gebruiken om te checken of je vis gaar is. Steek de thermometer in het midden van de vis en check wat de thermometer aangeeft. De binnenkant van de vis moet ongeveer 60 tot 62 graden zijn.
De pangasius ziet eruit als ene kleine haai met 4 snorharen. Hij is blauwgrijs van kleur, met zilverkleurige dwarsstrepen. kopen. Het visvlees is wit, dik en stevig en heeft een zachte smaak.