Een van de nadelen van piepschuim is dat het niet milieuvriendelijk is, omdat het uit kunststof verkregen wordt. Daarentegen is EPS volledig recyclebaar en niet schadelijk voor de gezondheid.
EPS (Expanded Polystyrene) isolatie staat ook wel bekend als tempex, Airpop of piepschuim. Het materiaal bestaat uit 2% EPS parels en 98% stilstaande lucht. Hierdoor is het materiaal licht en heeft goede isolerende eigenschappen.
Ook PUR-materialen kunnen problemen geven bij spouwmuurisolatie. Dit materiaal geeft bij gebruik een onaangename geur af en er komen ook giftige stoffen vrij. Bovendien, wanneer de spouw verbonden is met de binnenkant van het huis, kun je deze geur blijven ruiken.
Concreet bestaat piepschuim qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Het is dan ook een zeer licht isolatiemateriaal. Vocht (en waterdamp) tasten piepschuim niet aan. Het is behoorlijk brandbaar en daarom wordt een brandvertragend middel toegevoegd.
EPS heeft een hoge isolatiewaarde (0.30 – 0.040 W/mK). EPS is goed bestand tegen weers- en temperatuursinvloeden, onderhoudsvrij en vermindert het transport van vocht naar de woning. Hierdoor behoudt EPS de isolatiewaarde gedurende de jaren omdat het isolatiemateriaal niet veroudert of verweert.
EPS is vochtbestendig. EPS is rot- en schimmelvrij. EPS heeft een goede luchtdichtheid. EPS is drukvast en dus beloopbaar.
Er zijn een aantal verschillen tussen de isolatiematerialen EPS en PIR. Ten eerste zijn de PIR platen dunner dan de EPS platen. Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen.
De voorgeperste elementen zijn makkelijk te verwerken en zorgen voor een duurzame thermische isolatie. Doordat Tempex EPS niet gaat rotten of lekken, maar gewoon in stand blijft, zal deze isolatie ook op een constant hoog niveau blijven. Daarbij is EPS druk- en vormvast.
Beide isolatiematerialen bieden een uitstekende thermische isolatie, maar XPS heeft een hogere celdichtheid en is bijgevolg verkrijgbaar in hogere druksterktes dan EPS. Bovendien is XPS beter resistent tegen waterdamp, terwijl EPS meer lucht en vocht doorlaat.
Omdat piepschuim goed tegen vocht kan en toch ademend is, hoeft u geen speciale dampwerende folie aan te brengen, wat bij andere isolatiematerialen vaak wel het geval is.
Pur (poly-urethaan) is een schuim voor het vullen van kieren en gaten. Daarnaast wordt pur gebruikt om vloeren te isoleren. Tijdens het aanbrengen van purschuim kunnen schadelijke stoffen in de woning vrijkomen: isocyanaten.
Wanneer bij het aanbrengen van isolatie niet wordt gelet op een goed binnenklimaat kan dit gezondheidsklachten veroorzaken. Leeft u in een ongezond binnenklimaat dan heeft u eerder last van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie aan uw ogen en luchtwegen.
EPS-isolatieplaten
goedkoper dan isolatieplaten in PUR of PIR. licht en makkelijk hanteerbaar (EPS-platen laten zich makkelijk snijden of zagen) beloopbaar na de plaatsing. ongevoelig voor vocht (daardoor zijn EPS-platen rot- en schimmelvrij, ideaal voor vochtige ruimtes dus)
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is van zichzelf niet waterdicht, maar heeft ook geen capillaire werking. Dat wil zeggen dat deze isolatie het water niet opzuigt en er alleen water zou kunnen binnendringen door druk van buitenaf.
EPS is populair in de bouw voor bijvoorbeeld warmte- en geluidsisolatie. Het helpt goed bij het tegengaan van trillingen waardoor het dus ideaal is voor geluidsisolatie. Daarnaast heeft het ook als groot voordeel dat het tot wel vijf keer hergebruikt kan worden.
EPS (piepschuim)
EPS (geëxpandeerd polystyreen), ook wel bekend als piepschuim, tempex of hardschuim. Piepschuim wordt gemaakt van polystyreen. Dit valt onder kunststof.
EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. Het fijne aan de EPS parels is dat deze voor 98% uit lucht bestaan. De EPS parels zijn goed vochtbestendig en daarnaast ook nog eens brandwerend.
Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.
Vloeibare stof
Piepschuim wordt gemaakt van EPS (Expanded Polystyreen). Dit polystyreen is een vloeibare en chemische grondstof die gemaakt is van aardolie.
Tempex is een andere benaming EPS (Geëxpandeerd polystyreen) en wordt in de volksmond vooral piepschuim genoemd. Tempex EPS is een veelzijdig materiaal wat op veel uiteenlopende manieren wordt gebruikt. De bekendste eigenschap van Tempex, of piepschuim, is de kracht massa verhouding.
Piepschuim bestaat voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreen en werkt zeer isolerend. Het houdt warmte binnen en is daarnaast geluiddempend.
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op. Een goed geïsoleerde spouwmuur zal het gasverbruik per jaar verminderen met 10 m3 per geïsoleerde m2. Daardoor heeft u de investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.