De kans dat je ziek wordt van thee die al lang ligt is zeer, zeer klein.De smaak zal welicht wel wat minder zijn dan je gewend bent, want thee verliest zijn volle smaak na ongeveer een jaar. Het is belangrijk om thee droog en donker te bewaren. In een vochtige omgeving kan de thee gaan schimmelen.
Goed nieuws voor alle theeliefhebbers, want de houdbaarheid van thee is bovengemiddeld lang. Het valt in de categorie van producten die niet snel bederven en je ongeveer 12 tot 18 maanden kunt bewaren. Daarna is de kans groot dat de thee nog wel houdbaar is, maar zijn lekkere smaak verliest.
Het antwoord is ja. Over het algemeen wordt aanbevolen om thee binnen twee jaar na productie te consumeren om te profiteren van de beste smaak en voedingskwaliteiten. Na deze tijd vormt het drinken van verlopen thee echter geen gezondheidsrisico meer . De belangrijkste verandering zal een verlies van smaak zijn en mogelijk een vermindering van bepaalde voedingsstoffen.
Amanda gaat verder: "Als je het schoon, afgesloten en koel bewaart, kan een theezakje binnen een paar uur opnieuw worden gebruikt. Daarna zitten er veel bacteriën op." Na een paar uur is het dus toch beter om een nieuw zakje te pakken.
Vers gebruikte theezakjes kunnen prima gebruikt worden om voeding een heerlijke theesmaak mee te geven. Zo kunt u rijst bijvoorbeeld van een jasmijnsmaak voorzien door een gebruikt zakje jasmijnthee mee te koken. En havermout krijgt extra smaak met een theezakje van bijvoorbeeld chai tea of kaneelthee.
Goed nieuws voor de bespaarders onder ons: volgens de voedingsdeskundigen is er niks mis met het hergebruiken van theezakjes. Sterker nog: het is hartstikke veilig. “Je kunt theezakjes zonder risico opnieuw gebruiken. Thee is namelijk niet zo gevoelig voor bacteriën.
Zelfs als de thee niet meer lekker is om te drinken, kan het zonde zijn om het gewoon in de prullenbak te gooien. Gelukkig is thee veelzijdig en heeft het een heleboel toepassingen naast de primaire functie als lekker drankje. Sommige mensen gebruiken oude theebladeren in hun composthoop, waar ze een stikstofrijk component toevoegen aan de composteergrond.
De basisregel is: hoe donkerder de kleur van de thee des te langer je deze kunt bewaren zonder dat de specifieke smaak en eigenschappen verdwijnen. Zwarte thee blijft zelfs 12 tot 24 maanden goed.
Hoe handig is dit dan in de tuin? Zeker wanneer het wat droger is, kan dit erg handig zijn. De theezakjes houden het water net wat langer vast waardoor de planten er langer van kunnen genieten. Prima zo!
Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Tekenen dat uw thee over de datum is, zijn onder andere een verlies van aroma en smaak, een muffe of muffe geur en een verandering in kleur . In sommige gevallen kan verlopen thee ook schimmel ontwikkelen of besmet raken met insecten, wat een duidelijk teken is dat het niet langer veilig is om te consumeren.
Verschillende soorten thee
Denk aan munt of gember. Thee die niet gemaakt wordt van de theeplant, is eigenlijk officieel geen thee. Daarom geldt het advies om drie koppen per dag te drinken ook niet voor deze soorten. Een aantal soorten kruidenthee kunnen zelfs schadelijk zijn als je er veel van drinkt.
Zoals we eerder al zeiden, gebruiken veel fabrikanten van theezakjes nylon of polyethyleentereftalaat (PET) in hun theezakjes, die niet biologisch afbreekbaar zijn en schadelijke microplastics kunnen vrijgeven bij blootstelling aan hitte. Deze microplastics kunnen in uw drankje terechtkomen en studies hebben aangetoond dat ze een risico kunnen vormen voor de menselijke gezondheid .
Thee zonder aroma is in principe oneindig houdbaar, terwijl thee met aroma het beste binnen 2 jaar geconsumeerd kan worden voor een optimale smaakervaring. Het bewaren van losse thee in een luchtdichte verpakking, beschermd tegen licht, op een koele en droge plaats, zal de houdbaarheid en de smaak ten goede komen.
Hoe lang kan ik Lipton-thee bewaren? Onze thee is voorzien van een datumstempel voor uw gemak. De houdbaarheid van thee varieert per theesoort. De meeste van onze theesoorten, waaronder Black, Iced Tea Brew, Cold Brew Tea, Herbal, Black Flavored Teas, Earl Grey en English Breakfast, kunnen tot 18 maanden na de productiedatum worden genoten.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Plantenvoeding: Gebruikte theezakjes dienen ook als handige meststof vanwege hun looizuur, wat op zijn beurt zorgt voor hogere stikstofniveaus. Veel planten, waaronder rozen en potplanten, profiteren van de verhoogde niveaus, dus meng of verspreid die getrokken theeblaadjes direct over de grond.
Zo gaat de smaak en geur stapsgewijs steeds meer verloren naarmate de houdbaarheidsdatum verstreken is. Je kunt dit probleem gemakkelijk oplossen door het theezakje of de losse thee langer in het water te laten. Weggooien is dus in veel gevallen niet nodig.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding omdat het tannine bevat, dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je verdunnen met water en bij de kamerplanten gieten. Of makkelijker: hang een gebruikt theezakje in een gieter.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het product ruikt en smaakt anders. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Thee (ook uit een zakje) is gewoon gezond om te drinken. Je komt door het drinken van thee onder andere makkelijker aan je vochtbehoefte. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het drinken van 3 tot 5 koppen thee per dag een de kans op beroertes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zou kunnen verlagen.
Wel zit er een beperkte houdbaarheid aan gebruikte theezakjes, deze moet u binnen enkele uren hergebruiken, daarna zitten er namelijk wel bacteriën op.
Thee zit boordevol mineralen en voedingsstoffen die de plantengroei aanzienlijk kunnen helpen. Zoals eerder vermeld, is het water geven van uw planten met gezette thee vergelijkbaar met het geven van voedingsrijk water .
Gele thee. Gele thee wordt op een vergelijkende manier als groene thee verwerkt. Echter, in plaats van de theebladeren meteen te drogen worden ze echter in een vochtige omgeving licht verwarmd. Hierdoor beginnen de theebladeren licht te oxideren waardoor een gelige groenige gele kleur ontstaat.
Geweekte theezakjes en -bladeren zijn een uitstekende bron van organisch materiaal voor uw composthoop . Theebladeren zijn van nature rijk aan voedingsstoffen zoals kalium, fosfor en stikstof, die kunnen helpen de koolstofrijke materialen in uw composthoop in evenwicht te brengen.