Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Het PFAS-vrije alternatief
Koken in pannen die gemaakt zijn met schadelijke chemische stoffen? Dat kan anders! GreenPan ontwikkelde in 2007 al de eerste pannen met een PFAS-vrije keramische antiaanbaklaag, genaamd Thermolon™. Die is gemaakt op basis van natuurlijke materialen, zoals diamant en een afgeleide van zand.
Net zoals met PFOA, zijn er geen schadelijke hoeveelheden GenX stoffen aanwezig in de anti-aanbaklaag van de pan. Wil je weten of een chemische stof wel of niet in een product zit, vraag het na bij de producent.
De keramische koekenpan heeft een speciale keramische laag (ook wel Thermolon genaamd) die geen schadelijke stoffen bevat. Deze laag heeft vergelijkbare anti-aanbak eigenschappen als de oude pannen met anti-aanbaklaag van PTFE. Wilt u zorgeloos, gezond en veilig koken? Dan raden wij u een keramische koekenpan aan.
Veilig koken: PFOA-vrije anti-aanbaklaag
Tefal-potten en -pannen bevatten geen oplosbare PFAS zoals PFOA, PFOS of PFHxA. Ze worden regelmatig gecontroleerd door externe en onafhankelijke laboratoria.
Een pan van plaatstaal is een superkrachtige pan die erg geschikt is voor hoge temperaturen. Deze gezonde pannen doen het erg goed op inductie. De duurzame plaatstaal koekenpan bijvoorbeeld bevat géén giftige en schadelijke stoffen.
Een aantal producenten van tefal gebruikt de stof PFOA bij de productie. PFOA kan daarbij in het milieu terecht komen, en wordt zo nu en dan ook in meetbare concentraties aangetroffen in tefalpannen. Het is een giftige en waarschijnlijk kankerverwekkende stof.
Juist op de 'zwakke' punten van teflon scoort de keramische laag in de regel weer erg goed; de keramische antiaanbaklaag is bestand tegen hogere temperaturen en is veel harder dan teflon waardoor er minder kans is op krassen en bladderen.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Ook gietijzeren pannen gaan bij goed gebruik levenslang mee. En ook gietijzeren pannen zijn goede en duurzame pannen zonder antiaanbaklaag. Gietijzeren pannen zijn met name bekend voor het stoven van vlees en stoofpotjes zoals de bekende pannen van Le Creuset. Maar er zijn ook gietijzeren koekenpannen of poffertjespan.
Er bestaan zo'n 6000 verschillende PFAS, waarvan enkele bekende PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX zijn. Deze stoffen komen van oorsprong niet in de natuur voor en worden chemisch gefabriceerd. Overheden verscherpen de regels omdat bekend is dat sommige PFAS risico's opleveren voor gezondheid en milieu.
Sommige poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) kunnen een risico voor uw gezondheid vormen. Zo kunnen PFAS het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Het hangt af van hoeveel u binnenkrijgt, hoe vaak en hoe lang. Dat verschilt dus sterk van persoon tot persoon.
De keramische coating
Een gezondere variant en beter voor het milieu dan de standaard aniti-aanbaklaag. De keramischecoating is bestand tegen hogere temperaturen en de kans op krassen en bladderen is veel kleiner. De keramische coating verliest alleen wel zijn functie wanneer de pan niet goed wordt gebruikt.
gietijzeren pannen geen PFAS, en worden de lagen bijvoorbeeld gemaakt van keramiek of emaille. Maar ook HIER is het goed opletten. Een pan die 100% PFAS vrij wordt verklaard is de gietijzeren pan van BK. Je kunt HIER LEZEN over deze specifieke gietijzeren pannen.
Pannensets van Fissler, Demeyere en Le Creuset zijn de merken die de hoogste kwaliteit pannen maken. Deze pannen gaan met goed onderhoud decennia mee en bieden je qua comfort en kookgemak zeker waar voor het geld. Het overwegen waard als je op zoek bent naar hoogwaardige pannen waar je heerlijk mee kan koken.
Een keramische antiaanbaklaag is bestand tegen temperaturen tot 400 ℃. Daarentegen is het niet nodig om de warmtebron heel hoog te zetten. Keramiek verdeelt de warmte gelijkmatig en houdt het goed vast. Hierdoor schakel je de warmtebron terug wanneer de pan op temperatuur is.
Voordelen keramische pan:
Keramische pannen kunnen beter hitte verdragen, tot wel 450 graden. Hierdoor zijn ze een stuk duurzamer dan normale pannen, aangezien ze niet verbranden. De keramische pannen van Royalty Line Switzerland zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Zowel gas, elektrisch, keramische als inductie.
Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je het beste voor een PTFE-vrije pan kiezen. Zo bestaan er pannen met een eco-bewuste anti-aanbaklaag. Ze zijn gemaakt van leisteen en andere mineralen.
PFAS-vrij is de toekomst!
PFAS is een verzamelnaam en staat voor poly- en perfluoroalkylstof. Deze groep chemische stoffen is door mensen gemaakt en komt van nature niet voor in het milieu. PFAS'en hebben bepaalde eigenschappen: ze zijn bijvoorbeeld water-, vet-, vuil- en stofafstotend.
De officiële benaming voor teflon is PTFE. Deze antiaanbaklaag heeft al jaren een slechte reputatie. De grote boosdoener is de stof PFOA. Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker.
Koekenpannen met een keramische laag
De keramische laag zorgt er nog beter voor dat je op een veilige manier je maaltijd kan bereiden. De keramische laag kan wel tot 450 graden Celsius aan en is dus een echte krachtpatser.
Je kunt ze gewoon kwijt bij het restafval.