Bespreek uw klacht altijd eerst met degene die er direct bij betrokken is. Vraag de directie van de school eventueel om te bemiddelen. Ook kunt u het schoolbestuur inschakelen. Biedt dit geen oplossing, dan kunt u een officiële klacht indienen bij de klachtencommissie van de school.
Een leraar mag niet schreeuwen tegen een kind, en ook mag een leraar een kind niet slaan of uitschelden. Landen moeten elkaar helpen om te zorgen dat ieder kind naar school kan.
Elke school heeft een klachtencommissie.In de schoolgids kunt u vinden hoe u uw klacht moet indienen en hoe de procedure verloopt. Voor vragen hierover kunt u ook contact opnemen met de vertrouwenspersoon van de school. Daarnaast hoort de Inspectie van het Onderwijs uw klacht ook graag.
Uw klacht indienen
U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de school. In de schoolgids leest u hoe u dit moet doen. U kunt een vertrouwenspersoon op school vragen u te helpen.
Bespreek uw klacht altijd eerst met degene die er direct bij betrokken is. Vraag de directie van de school eventueel om te bemiddelen. Ook kunt u het schoolbestuur inschakelen. Biedt dit geen oplossing, dan kunt u een officiële klacht indienen bij de klachtencommissie van de school.
De onderwijsinstelling als betrokkene Vindt u het als instelling belangrijk om aangifte te doen van een bepaald incident, terwijl het slachtoffer (de werknemer of de leerling) zelf heeft besloten dat niet te doen? Dan kunt u als 'betrokkene' aangifte doen van het incident.
Een school kan niet zomaar weigeren om een leerling in te schrijven. De toelatingsvoorwaarden en redenen om een leerling te weigeren liggen namelijk wettelijk vast. Scholen mogen geen eigen extra toelatingsvoorwaarden opleggen. 'Geen vrije plaats meer' is een wettige reden om een kind te weigeren.
“Als een leerkracht niet goed functioneert, kan die een onvoldoende krijgen bij een evaluatiegesprek. Daarna volgt een coachingtraject van 120 gepresteerde dagen, waarin de leraar zich moet herpakken. Als hij of zij bij het tweede evaluatiegesprek opnieuw een onvoldoende krijgt, volgt automatisch het ontslag.”
Schoolpersoneel heeft geen beroepsgeheim, behalve in uitzonderlijke gevallen. Het beroepsgeheim geldt niet voor leerkrachten. Een school is geen jeugdhulpaanbieder en kan geen hulp- en zorgverlening, in de zin van het decreet Integrale Jeugdhulp, aanbieden aan leerlingen.
Scholen moeten ervoor zorgen dat de onderwijsomgeving voor kinderen veilig is op sociaal, psychisch en fysiek gebied. Er moet een veilige en positieve sfeer op school zijn. De school moet daarom ook maatregelen nemen om pesten, discriminatie, geweld en andere soorten van ongepast gedrag tegen te gaan.
Kinderrechten gaan over onderwerpen als onderwijs, gezondheid en de rol van familie en ouders. Ze gaan over vrijheid van geloof en vrijheid van meningsuiting. Ze gaan ook over het recht op een naam en een nationaliteit. Over een dak boven je hoofd en spelen.
wisten jullie dat nablijven. per 1 oktober illegaal wordt. in 1 kinderrechtenverdrag is namelijk 1 tekst opgenomen. waarin staat dat kinderen niet meer mogen nablijven.
Leerlingen en personeel mogen geen wapens, vuurwerk of drugs bij zich hebben of gebruiken. Het is niet toegestaan om binnen of in de directe omgeving van de school enige vorm van wapens voorhanden te hebben. De school draagt in de school aangetroffen illegale wapens, drugs en illegaal vuurwerk over aan de politie.
Uitgangspunt is dat de werknemer actief rekening houdt met de grenzen van de ander en op veilige en gepaste afstand van de leerling blijft, wanneer deze dit aangeeft. Het personeelslid moet zorgen voor een omgeving en sfeer waarbinnen de leerling zich veilig voelt.
Ten eerste: je leraar mag nooit zomaar je smartphone fysiek afpakken. Ze moeten altijd vragen of je die wil geven, op straffe van bijvoorbeeld schorsing als je het niet doet. ,,Een straf opleggen mag sowieso niet als er niet van te voren afspraken zijn gemaakt”, zegt Pardoen.
Om elk kind een passende onderwijsplek te bieden hebben scholen een zorgplicht. Scholen werken daarbij samen in een regio.
Mag een leraar een leerling laten nablijven? Een docent mag iemand laten nablijven. In de onderwijswetten zijn hier geen regels over vastgelegd. Middelbare scholen mogen de regels zelf opstellen.
Welke straf kan ik krijgen als ik spijbel? Als een leerling spijbelt, staat daar meestal een straf op school tegenover. Bijvoorbeeld nablijven, extra opdrachten of je om 8 uur 's ochtends melden op school. Elke school maakt zelf afspraken over deze straffen.
Als het spijbelen komt door problemen thuis of in de persoonlijke situatie van de jongere probeert de leerplichtambtenaar hulpverlening of begeleiding in te zetten. Verwijtbaarheid is als de ouders niets of niet genoeg doen om het verzuim te stoppen. Bij verwijtbaarheid zijn de ouders of verzorgers wettelijk strafbaar.
Lijfelijke straffen zijn bij wet verboden. In de onderwijswetten zijn verder geen regels over straffen vastgelegd. De school mag deze dus zelf opstellen. Een middelbare school moet de regels opnemen in het leerlingenstatuut en een basisschool in het schoolreglement.
De Inspectie van het onderwijs (Onderwijsinspectie) houdt toezicht op de kwaliteit van scholen.
Luxeverzuim en ongeoorloofd verzuim
Is een kind niet op school zonder geldige reden?Dan heet dat ongeoorloofd verzuim en dat is strafbaar. Bij luxeverzuim gaat het om een kind dat bijvoorbeeld de laatste dag voor de schoolvakantie niet naar school komt omdat het gezin eerder op vakantie gaat.