Tbc is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. In de meeste gevallen zit deze bacterie in de longen, maar hij kan zich ook nestelen in bijvoorbeeld je lymfeklieren of hart. De ziekte kan dus op verschillende plekken in je lichaam schade aanrichten.
De ziekte komt meestal voor in de longen. Soms worden ook andere organen aangetast, zoals lymfeklieren, gewrichten, botten of de hersenen. Klachten die voor kunnen komen bij tuberculose zijn hoesten, afvallen, koorts of 's nachts zweten. Soms hebben mensen geen of weinig klachten.
Tuberculose (tbc) is een ernstige ziekte. Deze wordt veroorzaakt door de tuberculose-bacterie. Tbc zit vooral in de longen, maar soms ook op andere plekken in het lichaam.
Tegen tuberculose bestaat een vaccinatie, de BCG (Bacillus Calmette-Guérin)-vaccinatie.
De symptomen van tuberculose
Mensen met longtuberculose hebben meestal al langere tijd hoestklachten (langer dan drie weken), en geven soms wat (bloederig) slijm op. Zonder goede behandeling kan de patiënt steeds ernstiger ziek worden en uiteindelijk zelfs overlijden.
Je kan volledig genezen van actieve tuberculose als je goed behandeld wordt met juiste antibiotica. De standaardbehandeling omvat een combinatie van medicijnen (tuberculostatica) in een afbouwschema. Neem je medicatie correct in, om resistentie van de bacterie te voorkomen.
Gemiddeld ontwikkelt 5-10 procent van de geïnfecteerde personen TBC, meestal binnen de eerste twee jaar na de infectie. Maar je kan ook later in je leven alsnog ziek worden. De TBC-bacterie kan namelijk tientallen jaren in een latente (slapende) vorm in het lichaam overleven en later weer actief worden.
Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de tbc-bacterie (Mycobacterium tuberculosis). Deze bacterie veroorzaakt in het lichaam ontstekingen; er worden als het ware knobbeltjes van bacteriën gevormd in het lichaam (tuberculose betekent eigenlijk knobbeltjesziekte).
Tuberculose is een besmettelijke infectieziekte en zit in de top 10 doodsoorzaken wereldwijd. In Nederland is tuberculose een meldingsplichtige ziekte. De ziekte komt in Nederland steeds minder voor, maar staat ook in ons land nog steeds op de ranglijst van meest voorkomende aandoeningen en doodsoorzaken.
Tuberculose vroeger
Vroeger sprak men over de tering in plaats van over tuberculose. Artsen stonden machteloos tegenover deze ziekte waarbij mensen langzaam weg teerden.
De aandoening wordt gekenmerkt door pijn in de rug en nek, koorts en gewichtsverlies en kan leiden tot verlamming en vervorming van de wervelkolom. De infectie kan ook andere gewrichten aantasten,vooral dragende gewrichten als de knieën en een gewrichtsontsteking veroorzaken.
Tuberculose (tbc) wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte komt het meest voor in de longen, maar kan ook voorkomen in andere organen, zoals hart, wervels en lymfeklieren.
Als u een latente tuberculose-infectie (ook wel LTBI genaamd) heeft, bent u geïnfecteerd met de tuberkelbacterie zonder dat u ziekt bent. De tuberculose is slapend en niet besmettelijk voor anderen.
De bacterie zit in de longen van de zieke met open tuberculose. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht.Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Mensen raken niet besmet door iemand met tuberculose aan te raken.
De meest voorkomende vorm is longtuberculose, maar de bacterie kan ook een ziekte veroorzaken op andere plaatsen in het lichaam (hart, nieren, lymfeklieren, wevels, etc.). Tuberculose is niet altijd besmettelijk.
De oorzaak van tuberculose is de zogeheten tuberkelbacterie. Deze tuberculosebacterie verspreidt zich via kleine druppels door de lucht. Deze druppels komen in de lucht als iemand met tuberculose in de longen hoest of niest. Als u deze druppels inademt – dit gebeurt ongemerkt -, kunt u besmet raken met tuberculose.
Iedereen kan tbc krijgen, maar kinderen zijn veel vatbaarder. Bovendien ontwikkelen zij sneller dan volwassenen een ernstige vorm van tbc of een bijkomende hersenvliesontsteking. Vooral baby's onder de 6 maanden lopen een groot risico, net als kinderen met HIV (zie ook bij AIDS en HIV).
Afwijkingen op de longfoto kunnen wijzen op tuberculose.
Besmettelijke periode
Meestal is een patiënt na 2 weken adequate behandeling niet meer besmettelijk voor zijn omgeving.
Zonder de juiste behandeling kan tuberculose dodelijk zijn. Het is op dit moment zelfs de meest voorkomende en dodelijkste infectieziekte ter wereld. Vooral bij mensen die ook geïnfecteerd zijn met hiv heeft tbc vaak fatale gevolgen.
Een Interferon Gamma Release Assay (IGRA) is een bloedtest waarmee we kunnen vaststellen of iemand besmet is met de tbc-bacterie.
'Behandeling'
Voor de Tweede Wereldoorlog was tuberculose een nauwelijks te behan- delen en daardoor vaak fataal aflo- pende ziekte. De behandeling bestond uit rustkuren in sanatoria met veel 'gezonde en frisse lucht', op de Veluwe, in de Alpen (zoals het bekende Davos) of aan zee.
Iemand met besmettelijke tuberculose mag niet naar werk of school totdat na onderzoek blijkt dat de besmettelijke periode voorbij is. De meeste patiënten kunnen tijdens de medicijnenkuur wel aan het werk gaan of naar school.
Wanneer iemand een positieve THT heeft, moet er een röntgenfoto van de longen genomen worden om ziekte uit te sluiten. Is de longfoto normaal, dan is deze persoon geïnfecteerd, maar niet ziek. In sommige gevallen is het aangewezen om gedurende 6 maanden preventief medicatie in te nemen.
De ziekte kwam vroeger hoofdzakelijk in arme streken voor, waar in achterbuurten veel mensen dicht bij elkaar woonden. Aanvankelijk nam men aan dat tuberculose een erfelijke ziekte was omdat veel leden van één gezin hieraan leden. Later werd duidelijk dat de oorzaak lag in de fluimen die overal werden gedeponeerd.