Ze zijn allebei sterk en duurzaam, en ze zullen niet roesten of aantasten na verloop van tijd. Als je iets zoekt dat hypoallergeen is, dan is titanium misschien de betere keuze voor jou. Als je iets zoekt dat minder snel een allergische reactie veroorzaakt, dan is chirurgisch staal misschien de betere keuze.
Het chirurgisch staal 316L wordt het meest gebruikt en is beter bestand tegen corrosie (roesten), maar niet 100%. Het oxideert en kan na een verloop van tijd nog steeds verkleuren. We noemen het ook een roestvrije staal, rvs of inox.
Titanium. Titanium is de meest gangbare keuze voor piercings die net gezet zijn. Het is hypoallergeen en daarmee perfect wanneer je niet tegen de miniscule hoeveelheid nikkel in bijvoorbeeld chirurgisch staal kunt. Titanium wordt tevens gebruikt voor bijvoorbeeld microdermal anchors en microdermal discs.
Titanium heeft in tegenstelling tot sommige andere metalen niet de eigenschap om zich te hechten aan ons lichaam. Het wordt daarom ook veel gebruikt als pinnen platen in de medische wereld. Deze eigenschap maakt titanium ook zeer geschikt om als piercing te dragen.
Nikkel en piercings
316L chirurgisch staal bevat dus nikkel en is daarom niet geschikt voor mensen met een nikkelallergie. Maar ook voor piercingdragers die geen nikkelallergie hebben moet je goed opletten als het op nikkel aankomt. Een nikkelallergie kan namelijk ook ontwikkelt worden door blootstelling aan nikkel.
Een stalen piercing is sterk, goedkoop, wordt zelden door het lichaam afgestoten en is makkelijk te bewerken. Een chirurgisch stalen piercing is roestvast, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen roestvaste stalen piercings alsnog verkleuren.
Voor nieuwe piercings is goud geschikt van 14 karaat of hoger. Het is belangrijk om na te gaan welke materialen zijn toegevoegd aan het goud. Soms wordt in een goudlegering nikkel toegevoegd. In dat geval is het dus niet geschikt om een nieuwe piercing mee te zetten.
Een materiaal die niet veel voorkomt bij permanente piercings, maar wel goed dienst kan doen in nieuwe piercings is PTFE (Teflon) ook wel Bio flex genaamd. PTFE is een extreem gladden structuur en een nauwelijks te beschadigen oppervlakte die ervoor zorgen dat er nauwelijks reacties of ontstekingen optreden.
Een bioflex piercing is perfect als je moeilijkheden ondervindt met het dragen van metalen piercings. Dit komt omdat bioflex piercings volledig nikkelvrij zijn. Nog een ander voordeel van een bioflex piercing is dat het zeer flexibel materiaal is.
Kies dan voor een edelmetaal, zoals: goud, rhodium of platina. Zoekt u een goedkoper model? Schaf dan een sieraad van RVS (Stainless Steel) aan. Dit materiaal verkleurt niet en is ook nog eens allergievrij.
Het voordeel van Stainless steel ten opzichte van zilver is dat deze van een sterker metaal gemaakt is en dus minder snel krast, het glimt meer dan zilver en is nog gladder ook. Ten eerste raden wij het af om met je Stainless steel sieraad te gaan zwemmen.
Roestvrij stalen sieraden zijn sterk, roestbestendig en blijven langer mooi onder allerlei omstandigheden. Ze hebben een zilveren glans maar in tegenstelling tot zilver, zijn ze niet gevoelig voor corrosie, krassen of deuken. Veel juwelen zoals halskettingen, armbanden, oorringen en ringen zijn verzilverd of verguld.
Titanium is nummer 22 in het periodiek systeem, met een atoomgewicht van 47.90 en herkent u door het symbool “Ti”. Titanium wordt gewonnen in de vorm van rutielkwarts en uit het mineraal ilmeniet. Rutiel wordt over het algemeen gewonnen in Australië, China, Canada en Amerika.
Je hebt een allergische reactie. Dit uit zich dan in de vorm van eczeem en/of rode uitslag rondom de piercing. Gelukkig is deze vorm van nikkelallergie voor veel mensen te verhelpen door de piercing een tijdje uit te doen.
Titanium is vooral erg goed bestand tegen corrosie. Het is in principe net zo sterk als staal maar heeft een veel lagere dichtheid, zodat je met minder gewicht dezelfde sterkte bereikt.
Sommige mensen beweren dat een piercing vastgroeit als het niet losgedraaid wordt, maar dat is niet waar. Een piercing zal niet aan een lichaam vastgroeien. Het kan weleens voelen alsof de piercing vastzit, maar dat komt meestal doordat er wat wondvocht vastgekoekt zit. De genezing duurt zo'n 3 tot 9 maanden.
Kan er een piercing worden geplaatst in een litteken? Dat hangt een beetje van het litteken af. Als het een litteken is van een vroegere piercing is dat ook niet altijd mogelijk.
De Christina piercing wordt gezet op de plek waar de buitenste schaamlippen samenkomen bij de venusheuvel. Een balletje ligt dan net tussen de binnenste schaamlippen en het andere balletje in de venusheuvel. Meestal wordt er een gebogen staafje van 1,6 mm gekozen.
Wat zijn nou precies vergulde piercings? Dit zijn piercings gemaakt van chirurgisch staal met aan de buitenkant een klein laagje goud. Dit laagje goud is meestal 14 karaats of 18 karaats omdat dit goud wat harder is. De nadruk ligt enkel wel op een 'klein' laagje goud.
Piercings kopen doe je bij de specialist in piercings. Bij LMPiercings.nl vind je vele soorten en maten piercings. Je kunt boven in de balk naar je piercing zoeken. Je kunt zoeken op Navel piercings, Tong Piercings, Tragus Piercings, Helix Piercings, Oor Piercings en nog veel meer soorten piercings.
Een neuspiercing kopen bij jouw favoriete juwelier
Je kan ook nog kiezen uit verschillende figuurtjes en of je wel of geen steentje op de piercing wilt.
Chirurgisch staal
Het is hypoallergeen, waterproof en kan beter dan andere materialen tegen zoutwater, shampoos etc. Je sieraden kunnen iets donkerder worden met de tijd.
Dit is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof. Stainless steel verkleurt niet (behalve in conatct met chloor,!)