Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Spinnen. Het is je vast niet ontgaan dat wanneer u uw katten aait, vooral in de gebieden waar ze het het meest fijn vinden, ze in hun keel beginnen te trillen. Spinnen is de meest voor de hand liggende en meest voorkomende manier waarop katten liefde en genegenheid uiten.
Katten herkennen de stem van hun baasje
Katten zijn in staat het verschil te horen tussen de stem van hun baasje en de stem van een vreemde die hun naam roept. Ze laten hun reactie alleen niet zo duidelijk zien als een hond dat doet: meestal blijft het beperkt tot het draaien van de kop en het bewegen van de oren.
Katten hechten zich net zo sterk aan hun baasje als honden. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse dierwetenschapper Kristyn Vitale. “We hebben het belang van sociaal gedrag bij katten altijd onderschat.” Deze kat ontwijkt zijn baasje in een onbekende omgeving.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Het kan allebei, 1 of 2 katten. Maar als je kat niet zo van andere katten houdt, is het verstandiger om haar alleen te laten en geen tweede kat in huis te halen. Katten uit hetzelfde nest kunnen wel goed samen, omdat ze van jongs af aan al aan elkaar gewend zijn.
Mogelijke reacties van je kat
gedrag verandert niet en ze reageert niet op het vertrek. ze vertoont zoek- en stressgedrag. minder eetlust en meer staren. meer miauwen.
Katten daarentegen, gebruiken oogcontact met hun baasjes om liefde te tonen en kijken vaak alleen rechtstreeks in de ogen van degenen die ze vertrouwen en liefhebben. Katten maken vaak oogcontact met neergeslagen oogleden en langzaam knipperen. Dit wordt beschouwd als een katachtige versie van een kus.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je.Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat, maar wel alleen als hun baasje dat doet.
Katten zijn zeer gevoelige dieren en kunnen veranderingen in hun omgeving opmerken, zoals veranderingen in de geur, het geluid en de beweging van het huis. Wanneer hun eigenaar afwezig is, kunnen katten zich verloren en verward voelen, vooral als ze gewend zijn om veel tijd door te brengen met hun eigenaar.
Het kan zijn dat als je je kat aan het aaien bent, dat hij ineens zachtjes in je hand bijt. Dat kan even schrikken zijn, maar het is zeker lief bedoelt! Als je kat geniet van de aandacht en vervolgens zachtjes in je hand bijt, dan krijg je een 'love bite'.Hiermee geeft je kat aan dat hij je erg lief vindt!
De kus, een teken van respect voor de kat
Zijn instinct is dus sterker dan zijn liefde voor u! De kus is bij een kat een teken van respect. En met kus bedoelen we een likje, een soort mini-wasbeurt. Als katten dit likje aan een ander dier geven, laten ze weten dat ze de positie van het andere dier te respecteren.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Begroet jouw kat je ook altijd met 'kopjes'? De meeste katten begroeten hun mensen door met de wangen, z'n zij en de staart langs je benen de strijken. Dit is echter niet zozeer begroeten, als wel markeren. De kat laat zijn geur op jou achter waardoor hij jou vertrouwd met hem maakt.
Traag met de ogen knipperen is kattentaal voor “Hallo, ik ben je vriend - niet je vijand." Wanneer je voor de eerste keer kennismaakt met een kat, open en sluit je ogen dan even heel traag om de kat op haar gemak te stellen. Heb je een angstige kat, kijk die dan niet rechtstreeks aan.
Net als andere maagdarmfuncties komt ook winderigheid voor bij dieren. Hoewel niet zo vaak (of zo luid) als honden en mensen, laten ook katten scheten - ondanks al hun waardigheid. Te veel winderigheid kan een tegen zijn van spijsverteringsproblemen, zoals diarree of dunne poep.
Katten zien wel in tegenstelling met mensen, wel ultraviolet licht. Hierdoor kunnen ze dingen zien die wij niet kunnen waarnemen, dit kan mogelijk sommige vreemde gedragingen van onze huisdieren verklaren. Of katten dus spoken zien laten we in het midden. katten hebben lenzen die ultraviolet licht doorlaten.
Merk je aan de lichaamshouding van je kat dat hij of zij ontspannen is terwijl ze je van dichtbij intens aanstaart, dan tonen zij op deze wijze hun liefde. Het is een vorm van genegenheid. Doet je kat dit rond etenstijd, dan kan dit ook een subtiele hint vanuit je kat zijn om eten te maken.
BEZEGELD MET EEN KUS
Kopstootjes, of kopjes geven lijken misschien een vreemde manier om genegenheid te tonen, maar dit neus- en wangwrijvende gedrag is in wezen een kattenkus. Je kat heeft klieren in de wangen en op de kop die 'blije boodschappen' vrijgeven. Dit worden ook wel feromonen genoemd.
Katten hebben sprekende gezichten, waarin mensen allerlei emoties menen te herkennen. Maar klopt ons aanvoelen wel? Lang niet altijd. Katten hebben hun eigen lichaamstaal en die is anders dan die van mensen.
Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.