Om een rond gat in keramische tegels of natuursteen te boren wordt geadviseerd om een diamant gatenzaag voor tegels te gebruiken. We weten dat er in de praktijk ook wel eens een haakse slijper wordt gebruikt om een gat te zagen in tegels.
Speciaal voor wie écht veel bewerkingen in metaal maakt is de HM Endura-serie ontwikkeld. Dit is dé gatenzaag voor metaal.
Gatzaag met centerboor 76 mm
Geschikt voor boren van gaten in hout- en gipswanden. Ook geschikt voor aluminium en RVS. Te gebruiken voor hollewanddozen.
Alleen wanneer je gaat werken met een gatzaag, kun je beter kiezen voor een boorhamer. Voor de veiligheid is het namelijk beter om dan een snelle slipkoppeling te hebben.
Wil je snel een diep gat boren? Overweeg dan een speedboor. Deze houtboor, ook wel vlinderboor genoemd, gebruik je om relatief grote gaten te boren in hout of plaatmateriaal. Gebruik een hoog toerental om het brede blad met de scherpe centreerpunt door het hout te sturen.
Gebruik een 82mm gatenboor en de doos kan klemmend in het gat geplaatst worden zonder dat aansmeren nodig is.
De inbouwdozen zijn geschikt voor 16mm of 19mm installatiebuis of flexibele buis. Er is een hollewand inbouwdoos voor 2 invoeren maar er zijn ook dozen met 4 invoeren. De inbouwdozen kunnen ook gekoppeld worden en hebben dan een gatmaat van 76mm en een hartafstand van 71mm voor gekoppelde hollewand inbouwdozen.
16 of 19 mm aanvoer
De aanvoer richting de inbouwdozen verloopt doorgaans via PVC buis of flexibele buis, met een diameter van 16 of 19 mm. Deze diameter moet aansluiten op de inbouwdoos. Ook hier gaat hetzelfde op: laat de fysieke ruimte het toe, kies voor 19 mm buizen.
Bij de inbouwdozen voor holle wanden staat ook steeds vermeld of ze geschikt zijn voor verticale of horizontale montage. Dit is opnieuw belangrijk voor de centerafstand van de afdekplaten van de stopcontacten. Bij horizontale montage bedraagt deze standaard 71 mm, bij verticale plaatsing bedraagt die 60 mm.
Gatenzaagset van carbide (hardmetaal)
Gaat het er hard aan toe, worden de zaagkransen met geharde tanden van carbide en met een zaagdiepte van maximaal 25 mm voor grote gaten in materialen, zoals tegels, steen, gasbeton en pleisterwerk aanbevolen voor het boren.
Voor zachte metalen zoals koper en aluminium volstaan gewone stalen metaalboortjes. Voor harde metaalsoorten zoals roestvast staal kun je beter boren nemen die gemaakt zijn van chroom-vanadium, kobalt of titanium-carbide. De aanduiding HSS wijst op een hardere kwaliteit.
Aluminium is een relatief zachte metaalsoort , gewonnen uit bauxiet. Je kunt met een standaard rolgewalste of met een HSS geslepen metaalboor uitstekend boren in aluminium. Indien het aluminium niet te dik is dan kunt u hier zelfs in boren zonder koeling te gebruiken.
Voor veruit de meeste kunststof materialen geldt dat een gatzaag met hardmetalen tanden de beste keuze is. Wij adviseren hier om niet te kiezen voor bimetaal gatzagen. Het aantal gaten dat je hier mee kan maken staat namelijk in geen verhouding tot de Multi Purpose.
Wil je bijvoorbeeld inbouwdozen voor elektriciteitsleidingen plaatsen, dan heb je een dozenboor met een diameter van 82mm nodig.
Bij een boormachine boor je een klein gat waarbij het materiaal uit het gat zich verspaant tot zaagsel. Echter bij een gatenzaag zaag je een ronde schijf uit het materiaal. Het voordeel van het gebruik van een gatenzaag is dat het gat sneller is gemaakt doordat het materiaal zich niet verspaant.
Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt.
Is zeker mogelijk, je zult alleen de doos moeten voorzien van de juiste aders. Aarde (geel / groen), fase (bruin) en nul (blauw).
Ergens moeten de draden van alle 3 de punten die je tekent bij elkaar komen, want die zwarte draad vanuit de schakelaar is ergens verbonden aan de twee bruine draden bij de lampen. Dit kan bijvoorbeeld een centraaldoos zijn. Dit punt zul je moeten vinden. Vanuit dat punt kun je een contactdoos aansluiten.
Voor het boren van contactdozen in steen en beton.
gaten voor holle wanddozen moet je boren met een klokboor van 68mm. dat is een speciale maat en vind je niet in je standaard klokboren.
Ruime gaten boren, daarna een klodder gips in de gaten en de dozen erin drukken. Als het gips hard is de buizen erop zetten.
Een dozenboor wordt gebruikt voor het maken van gaten in beton en steenachtige ondergronden. Dozenboren worden ook wel diamantboren genoemd en kunnen nat en droog boren. De diamantboor wordt gebruikt om bijvoorbeeld wandcontactdozen in muren te boren.
Inbouwstopcontact. Inbouwdiepte kan verschillen van 21mm tot 31,5mm. Als er verbindingen achter het stopcontact gemaakt dienen te worden, kan een minder diep stopcontact gebruikt worden om nog voldoende plaats over te hebben om het goed geplaatst te krijgen.
Normaal gesproken kun je als vuistregel aanhouden dat wanneer je een gat moet boren dat groter is dan 8 millimeter, je voorboort met een boortje van 4 millimeter. Je plaatst daarom eerst het kleinere boortje in je boormachine en boort in het materiaal. Doe dit niet dieper dan de uiteindelijke schroef / plug lang is.