Wat zijn synoniemen? Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen. Een synoniem noemen we ook wel evenwoord.
Een tautologie is een combinatie van woorden die hetzelfde betekenen. Vaak gaat het om synoniemen die elkaar kunnen vervangen, waardoor je iets dubbelop zegt. Een tautologie kan een stijlfiguur of stijlfout zijn, afhankelijk van de inburgering of verstening van de gebruikte combinatie.
Omschrijving. Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Voorbeelden: godsdienst – religie, ogenblik – moment, gebeuren – geschieden.
Een synoniem is een ander woord voor 'een ander woord voor': woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen.
Synoniemen zijn woorden die dezelfde of een ongeveer gelijke betekenis hebben, bijvoorbeeld bevolking en populatie, huis en woning, weer en opnieuw. Synoniemen zijn nuttig omdat ze voor afwisseling en stilistische verfraaiing van een tekst zorgen, maar ze kunnen ook tot verwarring en stijlbreuken leiden.
Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen. Een synoniem noemen we ook wel evenwoord. Evenwoord is dus een synoniem van het woord synoniem!
Homonieme woorden worden als afzonderlijke woorden in de woordenboeken opgenomen. Een woord is polyseem als het meer dan één betekenis heeft, maar de verschillende betekenissen wel met elkaar verband houden.
behoren tot (ww) : aanbehoren, deel uitmaken van, horen bij, ressorteren onder, toebehoren aan, vallen onder, zijn van.
beschonken, dronken, in de lorum, in de olie, keil, ladderzat, lam, laveloos, lazarus, sikker, straalbezopen, teut, toeter, zat. bezopen (bn) : aangeschoten, beneveld, beschonken, dronken, kachel, keil, ladderzat, laveloos, lazarus, teut, toeter, zat.
beduiden, betekenen, doelen op, indiceren, wijzen op. herinneren (ww) : attenderen, wijzen op, memoreren.
Een antoniem vind je dus door het tegenovergestelde van een gegeven woord te noemen. Bijvoorbeeld jong en oud, dik en dun, hoog en laag, zwart en wit. Een synoniem voor antoniem is tegenoverstelde, omgekeerde of tegendeel.
Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben. Het woord is afgeleid uit het Grieks: anti ("tegen"), onoma ("naam, benoeming"). Beide woorden vormen een antoniemenpaar.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden als huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die een 'zelfstandigheid' aanduiden. Dat kunnen concrete zaken zijn, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, brug, hout).
Een tautologie bestaat uit twee of meer woorden (meestal van dezelfde woordsoort) die hetzelfde betekenen (bijvoorbeeld: daarnaast ... ook en altijd en eeuwig). Een pleonasme is een uitdrukking waarin het ene woord iets benoemt wat ook al in het andere woord besloten ligt (bijvoorbeeld: oude bejaarde en nat water).
Langste palindroom
Demetri Martin schreef het gedicht Dammit I'm mad dat in feite een 224 woorden tellend palindroom is. In Opperlandse taal- & letterkunde (zie boven) staan zeer veel palindromen en ook hele fragmenten die omgekeerd kunnen worden gelezen.
Een woord of zin met een symmetrische volgorde van letters, ook wel keerwoord genoemd. Met andere woorden: achterstevoren hetzelfde gelezen. Voorbeelden van palindromische woorden zijn: kok, lepel, level, negen, meetsysteem en parterretrap. Of als zin: “De mooie zeeman nam Anna mee, zei oom Ed.”
ᐅ Droengoe - Straattaal Woordenboek | Straatwoordenboek.nl.
Als je vaak alcohol dronk op een bepaald moment, zoals op een feestje, tijdens het koken of bij voetbal kijken, ontstaat er nu ook trek in alcohol. Dit heet een Pavlov-reactie of conditionering. Als de trek in alcohol steeds meer toeneemt, kan een alcoholverslaving ontstaan.
alcohol via Spaans alcohol uit Arabisch al-kuhl, uit het lidwoord al en kuhl 'zeer fijn poeder van antimoon om de wimpers mee te bestrijken'. Het werd in Spanje als al-kuhúl uitgesproken. Het woord stamt uit het jargon van de alchemisten.
Andere gebruikelijke omschrijvingen zijn onderzoeker, wetenschappelijk onderzoeker, geleerde, naast de vanzelfsprekende functienaam hoogleraar en titels als "professor", "doctor" en "doctorandus".
aangenaam, aardig, amusant, behaaglijk, charmant, fijn, gelukkig, gemakkelijk, genoeglijk, gezellig, goed, grappig, jofel, lekker, leuk, lollig, plezant, prettig, vermakelijk, vlot. enig (bn) : beeldig, dol, fijn, grappig, heerlijk, leuk, ongeëvenaard, onvergelijkelijk, schitterend, verrukkelijk, voortreffelijk.
Synoniemen zijn daarna, later, achteraf, naderhand, vervolgens en daaropvolgend.
Het verschijnsel dat woorden niet bestaan in een taal wordt ook wel 'lexicaal gat' of 'leemte in de taal' genoemd. Denk maar aan het Duitse 'fingerspitzengefühl' wat inmiddels geïntegreerd is in onze taal, maar waar we geen vertaling voor hebben.
Palindroom en ambigram zijn spiegel- en omdraai-effecten. Met palindroom wordt meestal een woord, zin, letter- of cijferreeks bedoeld, die achterstevoren gelezen hetzelfde is. Het woord 'lepel' en de voornaam 'Reinier' zijn voorbeelden. Liefhebbers van woordspelletjes hebben ook allerlei omkeerbare zinnen bedacht.
Twee woorden zijn homoniem als ze een gelijke uitspraak en spelling hebben, maar een duidelijk verschillende betekenis.