Deze PIR platen zijn aan twee zijden bekleed met een aluminium cachering. Deze toplaag beschermt de PIR tegen vocht en zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Dit komt doordat aluminium reflecteert. PIR 2-zijdig aluminium kunt u gebruiken voor veel toepassingen zoals isolatie voor daken, muren en vloeren.
PIR is beloopbaar en drukvast
Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen.
Het toepassen van een dampremmende folie is altijd belangrijk in dampdichte constructies. Dampdichte constructies zijn bijvoorbeeld houten dakconstructies met een pannen, bitumen of EPDM- of zinken dak. In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig.
De dampremmende folie oftewel dampscherm wordt toegepast aan de binnenzijde van de bouwschil, bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in een gevel. Het doel van deze folie of dampscherm is te verhinderen dat er condensvorming in de isolatiematerialen optreedt.
De meeste pir platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor kunnen de platen snel verwerkt worden en is een apart dampscherm in de meeste gevallen overbodig. Wel blijft het noodzakelijk dat de naden tussen de platen goed afgedicht worden met tape.
Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking. In sommige gevallen is het aanbrengen van zo'n folie echter juist af te raden omdat er al een folie in het dak aanwezig is.
Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Om een optimaal resultaat te bereiken wordt de PE folie aan de binnenzijde van de wand of de onderzijde van een dak aangebracht. Door het aanbrengen van de PE folie zal het isolatiemateriaal droog blijven. PE folie dient echter niet ter vervanging van isolatiemateriaal, waarmee regen buiten gehouden wordt!
Het dampscherm zal meestal een PE-folie zijn, maar er zijn ook polyethyleen-folies met polypropyleen (PP). - luchtdicht zijn (i.v.m. luchtdicht bouwen).
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
PIR is sterk, drukbestendig en krimpt niet
Bovendien krimpen PIR platen niet, in tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen. Daarbij zijn PIR-platen weersbestendig. Dat betekent dat regen, vorst en tropische hitte geen invloed hebben op PIR.
De PIR-platen moeten netjes aansluitend tussen de bestaande balken worden gemonteerd met houten latten en 4 schroeven en op de naden worden afgewerkt met PUR-schuim, kit en tape voor de vocht- en tochtafdichting. Hij heeft op zijn zolder zowel de kopgevel als het dak geïsoleerd.
De hoge isolatiewaarde van pir zorgt voor een hoge vochtbestendigheid. Dit maakt het isolatiemateriaal ook heel geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes, zoals het isoleren van platte daken. Daarnaast voorkomt pir isolatie vocht- en schimmelvorming in uw huis.
Gebruik voor een PIR plaat met de standaard afmeting 1200 x 600mm tenminste 4 schroeven per plaat. De schroeven moeten altijd tenminste 20mm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat.
Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de 'warme zijde') van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de 'koude zijde') moet worden aangebracht.
Welke isolatieproducten zijn dampopen? PUR/PIR isolatiepanelen van Recticel Insulation worden niet beschouwd als dampopen isolatie. Het schuim van onze panelen is opgebouwd uit gesloten cellen die een zekere weerstand bieden tegen de diffusie van waterdamp.
Wanneer de dampremmende folie overlappend is aangebracht, dient de folie aan elkaar vast te worden getaped. Dit kun je doen met aluminiumtape of duct tape.
PE-folie T200 wordt veelal gebruikt in de bouw voor bijvoorbeeld het afschermen, afdekken en dichtmaken van open ruimtes en materialen tegen stof of vochtige lucht. Het zorgt ervoor dat waterdamp/condens vanuit huis niet in de isolatie en houtwerk terecht komt.
Als u de folie aan de binnenzijde van een constructie in vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om dampdichte folie te gebruiken. Als u twijfelt of dampremmende folie genoeg vocht tegenhoudt adviseren wij om dampdichte folie te gebruiken.
Een damp-open folie laat meer waterdamp door dan een dampdoorlatende folie. Dit is met name van belang in vochtige ruimtes zoals badkamers. Weet u niet welke van deze twee folies u moet kiezen? Bij twijfel adviseren wij een damp-open folie, omdat deze meer waterdamp doorlaat.
Voor het isoleren van een gipsplaat wand kunnen glaswol- of steenwolplaten gebruikt worden. Voor een gipsplaten voorzetwand kan gekozen worden tussen twee verschillende isolatiematerialen: glaswolplaten of steenwolplaten (rollen).
DPC Folie is een waterkerende, dampdichte folie gemaakt van Polyethyleen. De folie wordt aangebracht in funderingen, kozijnaansluitingen, muurlateien, industriële binnenspouwmuren, nokvorsten en langs overige horizontale- en verticale voegen. DPC folie heeft als doel optrekkend vocht in de constructie te keren.
Aan beide kanten van je constructie moet er bouwfolie worden gemonteerd. Aan de ''koude'' zijde (gevelzijde) moet een damp open folie toegepast en aan de ''warme'' zijde (binnenzijde) moet een dampdichte folie worden toegepast. Milin biedt enkel damp-open-folies aan zodat er een goede ventilatie vanaf buiten ontstaat.
Dampdoorlatende folie wordt aangebracht aan de koude kant (de buitenzijde) van een constructie, op zowel daken als gevels. De folie wordt tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal geplaatst.