Dampschermen voor een plat dak bestaan nagenoeg altijd uit polyethyleen.
Bij een warm plat dak wordt het isolatiemateriaal bovenop een dampremmende laag aangebracht. Deze laag moet ervoor zorgen dat er geen (condensatie)vocht in het isolatiemateriaal kan komen want dat is erg nadelig voor zowel de levensduur als de thermische eigenschappen van de isolatie.
Dampremmende folie en PIR
Gebruik daarom altijd de dampremmende folie om vochtproblemen te voorkomen!
Het dakbeschot is van buitenaf voorzien van een lucht- en dampdichte dakbedekking zoals bitumen, EPDM of PVC. Bij deze opbouw van een plat dak wordt het isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol of ecologische isolatie van binnenuit direct tegen het dakbeschot tussen de balken geplaatst.
Om de vereiste waarde te behalen moet je een dakisolatie dikte nemen van 16 à 21 centimeter. Je kunt hier kiezen tussen cellulose vlokken maar halfstijve platen worden ook vaak gekozen om het dak goed te isoleren. Kijk altijd naar de lambdawaarde, hoe lager die is, hoe dunner je dient te isoleren.
Dan moet je bij het isoleren klimaatfolie gebruiken. Dat is een vochtregulerende folie: dampremmend als het buiten koud is en damp-open in de zomer zodat vocht uit het dak kan ontsnappen.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Het toepassen van een dampremmende folie is altijd belangrijk in dampdichte constructies. Dampdichte constructies zijn bijvoorbeeld houten dakconstructies met een pannen, bitumen of EPDM- of zinken dak. In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig.
Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Dampremmende folie is van belang bij dakisolatie van een schuin dak. De dampremmende laag wordt aangebracht aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal bij dakisolatie. Deze dampdichte folie komt zo aan de binnenkant van het dak. Belangrijk: dampremmende folie voorkomt dat er vocht in de dakconstructie trekt.
Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking. In sommige gevallen is het aanbrengen van zo'n folie echter juist af te raden omdat er al een folie in het dak aanwezig is.
Dampremmende Polyethyleen T200 folie past u toe onder de EPDM. Bevestigen met dubbelzijdige tape. De dampremmende folie past u toe onder de isolatie. De folie voorkomt optrekkend vocht.
De functie van een dampscherm op een plat dak
In de eerste plaats dient een dampscherm – dat je altijd aan de warme kant van het platte dak aanbrengt – om condensatie in het daksysteem te vermijden. Die condensatie kan het gevolg zijn van convectie van vochtige binnenlucht en/of diffusie van waterdamp of bouwvocht.
1. Een dampscherm kiezen. Bij de plaatsing van een dampscherm heb je twee opties: of je kiest isolatiemateriaal dat al van een dampscherm voorzien is, of je brengt het dampscherm apart aan. Bij de eerste optie kan de aluminium bekleding van de isolatie dienen als dampscherm.
Als materiaal voor een dampscherm wordt er veelal een bitumenlaag of PE-folie (Polyethyleenfolie) gebruikt.
TOEPASSEN DAMPDICHTE FOLIE
De dampdichte folie is ook een dampscherm, maar deze pas je toe als er sprake is van zeer vochtige lokalen zoals een zwembad of een badkamer. Daar wil men echt verhinderen dat er enige vorm van vocht condenseert in de isolatiematerialen en zijn zeer dichte folies noodzakelijk.
Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de 'warme zijde') van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de 'koude zijde') moet worden aangebracht.
Damp-open folie wordt ook wel dampdoorlatende folie genoemd. Dit type isolatiefolie wordt altijd geplaatst aan de koude kant van een constructie. Het gaat dus om de buitenzijde van de constructie. Denk bijvoorbeeld aan de kant tussen de (dak)bedekking en ander eventueel bestaand isolatiemateriaal.
Wanneer je geen dampscherm zou toepassen bij bijvoorbeeld het isoleren van het dak, dan gaat condensvocht zich in de loop der tijd ophopen tussen het isolatiemateriaal en het dak. Dat is zeer ongewenst want hierdoor kunnen niet alleen allerlei schimmels ontstaan maar wordt ook de dakconstructie aangetast.
Aluminiumfolie wordt in de bouw veel gebruikt voor isolatie toepassingen omdat het reflecterend is door de zilveren kleur. Daarnaast is het reflecterende folie vochtwerend, dampremmend en winddicht. Met een zelfklevende zijde kan het ook op onze andere materialen bevestigd worden.
De meeste pir platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor kunnen de platen snel verwerkt worden en is een apart dampscherm in de meeste gevallen overbodig. Wel blijft het noodzakelijk dat de naden tussen de platen goed afgedicht worden met tape.
De isolatie van het plat dak wordt langs de binnenzijde van de dakconstructie aangebracht, onder het dakbeschot. In geval van een houten roostering wordt het isolatiemateriaal tussen de balken aangebracht. De draagconstructie met de waterwerende laag (beton, hout, PVC, EPDM, roofing,..)
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Een warm dak is dus minder gevoelig voor temperatuurschommelingen omdat het isolatiemateriaal de dakconstructie beschermt. En dat is eindelijk het allergrootste voordeel van een warm dak. Een warm dak warmt samen met de woning op, en koelt ook samen af. Het dak zet dus niet uit, maar krimpt ook niet.