Peesplaatontsteking geneest beter en sneller dan hielspoor. Peesplaatontsteking is een overbelastingsblessure en wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde stand van de voet. Peesplaatontsteking komt vaak voor bij mensen met een doorgezakte voet, ook wel platvoet genoemd.
Het herstel van een chronische peesplaatontsteking duurt drie tot negen maanden. Bij 88% van de patiënten zijn de klachten na drie tot negen maanden verminderd, waarvan 20% na acht weken klachtenvrij is. Hoe langer de klachten aanwezig zijn, hoe langer de herstelperiode zal zijn.
Bij een peesplaatontsteking heb je erge pijn onder je voet bij de hak met uitstraling naar de voetzool en aan de binnenzijde van het hielbeen. Mensen met peesplaatontsteking noemen vaak een branderig en stijf gevoel. Bovendien is de pijn het ergst als je een tijdje niet in beweging bent geweest.
Als je peesplaatontsteking hebt, heb je dezelfde symptomen als bij hielspoor. Je hebt vooral last van pijn onder je hiel. De pijn is meestal 's ochtends bij het opstaan het ergst. Ook kun je extra last hebben als je een poosje hebt gezeten of de dag na een periode van rust.
Het voornaamste en belangrijkste is de afstemming van de (loop)belasting op de belastbaarheid van de peesplaat. Hierbij kan het helpen om goede, stevige schoenen met een stijve zool te dragen. Dit voorkomt dat de tenen te ver meebuigen naar boven in de afwikkeling. Dit voorkomt extra rek op de peesplaat.
Speciale schoenen voor hielspoor
Tegenwoordig zijn er speciale schoenen die juist ontwikkeld zijn voor voetproblemen als hielspoor. Voorbeelden hiervan zijn MBT, Stretchwalker, Wolky en Sketchers. MBT schoenen hebben bijvoorbeeld een ronde zool. Dit stimuleert het permanent aanspannen van de beenspieren en voetspieren.
De twee meest effectieve steunzolen om een peesplaatontsteking aan te pakken zijn de Sofsole peesplaatontsteking inlegzolen en Tuli's plantar fascia steunzolen.
Een peesontsteking, ofwel tendinitis, ontstaat meestal als gevolg van lichamelijke overbelasting, maar kan ook samenhangen met een reumatische ziekte. In het laatste geval is er vaak sprake van chronische tendinitis.
Shockwave therapie (ESWT) is een onderzoeksvorm waarmee er met schokgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven met relatief veel energie overgebracht naar het te behandelen gebied.
De behandeling van Fasciitis Plantaris kan uit verschillende onderdelen bestaan. Vaak wordt er begonnen met rust, waarna men verder gaat kijken naar aanpassingen aan schoeisel, het aanmeten van steunzolen, fysiotherapie, een nachtspalk of soms een injectie met corticosteroïden.
Hoelang duurt een peesontsteking in de voet? Bij elk lichaamsdeel is de pees het slechtste doorbloed. Dit zorgt ervoor dat het herstel van de scheurtjes in de pees van uw voet langere tijd duurt. De klachten kunnen dan ook enkele weken tot zelfs maanden aanhouden.
Vaak begint hielspoor met een milde pijn, welke toeneemt wanneer belasting niet wordt aangepast. In rust neemt de pijn af. Door de toenemende druk op de peesplaat kan en kleine zwelling ontstaan op de plek waar zich de meeste druk op uit oefent.
Onder de voet loopt een peesplaat, ook wel fascia plantaris of aponeurosis plantaris genoemd. Deze start bij de hiel en eindigt bij de bal van de voet. Deze peesplaat wordt aangespannen bij iedere stap die gezet wordt, maar ook bij bijvoorbeeld autorijden en fietsen.
Als je de peesontsteking niet snel en correct behandelt, kan het zijn dat de pijn erger wordt en steeds terugkeert. In dat geval spreken we van een chronische peesontsteking. Hoe kan je een peesontsteking nu herkennen? Meestal gaat het gepaard met een warme huid boven je pees, maar ook met pijn en een lichte zwelling.
Een lichte peesontsteking herstelt vaak vanzelf. Dit herstel kan echter lang duren en het is hierbij belangrijk te blijven bewegen. Wel belasten, maar niet overbelasten. Denk dus aan lichte, niet repeterende bewegingen.
Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's), zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac, zorgen ervoor dat de ontstekingsreactie in of rondom de pees vermindert. Ze werken dus niet alleen goed als pijnstiller, ze kunnen ook een helend effect hebben op de pees zelf.
Een hielspoor is een doornvormige verkalking onder het hielbeen en wordt vaak verward met een peesplaatoverbelasting onder de voet, de fasciitis plantaris. De doornvormige verkalking zit ter hoogte van de aanhechting aan de peesplaat. Zo'n verkalking is duidelijk te zien op een röntgenfoto.
Bij hielspoor heeft u pijn onder de hiel bij staan en lopen. Hielspoor komt waarschijnlijk door te lang te veel spanning op de pees onder uw voet. Bijvoorbeeld als u heel lang heeft gestaan of gerend. Kies schoenen die prettig zitten.
In de meeste gevallen zullen 3 tot 5 behandelingen nodig zijn. Tussen de behandelingen zit een periode van 5 tot 10 dagen. Hoeveel behandelingen je uiteindelijk nodig hebt om de klacht helemaal te verhelpen, is echter ook afhankelijk van jouw eigen herstelmechanisme en hoe jouw lichaam reageert op de behandelingen.
Skechers hebben een dikke, ronde zool die extra dik is onder de hiel. Skecher stelt dat je hiermee het gevoel van 'lopen op een zachte ondergrond als gras of zand' nabootst. Je voetspieren hebben het minder zwaar, je bloedsomloop verbetert en je voetspieren worden sterker.
Deze sportieve schoenen bestaan uit een synthetisch materiaal maar toch ademend bovenwerk en past zich gemakkelijk aan de voet aan. Daarbij wordt er gebruikt gemaakt van een gepolsterd voetbed die de voetbogen extra ondersteunen.