Toch is zonlicht ook heel belangrijk voor je ogen. Zonlicht, maar ook gewoon licht, is belangrijk voor goed zicht. Voldoende licht stimuleert onder andere de kegeltjes op je netvlies, die verantwoordelijk zijn voor scherp zicht. Hoe meer zonlicht, hoe beter je ziet.
Sungazing is zeer gevaarlijk. 'Hij geeft het voorbeeld van een zonsverduistering. 'Als 95 procent van de zon verduistert, ontstaat een halo. Die is heel mooi om naar te kijken, maar zonder beschermende film is zelfs dát genoeg om blijvende brandwonden op je netvlies te krijgen.
Een UV 400 beschermt je ogen 100% tegen de schadelijke UV-stralen. Ondanks het UV-filter zijn zonnebrillen niet bedoeld om recht mee in de zon te kijken. Fel licht kan nu eenmaal blijvende schade aan het netvlies veroorzaken. UV-A-stralen zijn het schadelijkst voor onze ogen.
De ultraviolette straling (UV) in zonlicht is slecht voor de mens. Als je te lang en te veel in de zon zit, loop je niet alleen kans dat je verbrandt, maar loop je ook meer risico op huidkanker. Daarnaast krijg je door een teveel aan UV-straling ook eerder rimpels.
Dat de zon schadelijk kan zijn voor een onbeschermde huid is bekend. Maar ook onze ogen kunnen zonder zonnebril behoorlijk wat oogschade oplopen. Onze ogen lopen het meest schade op door het blauwe licht dat tot ons komt via beeldschermen en LED-verlichting, en ultraviolet licht, ofwel UV-licht, afkomstig van de zon.
Om ervoor te zorgen dat u verkeersborden en stoplichten blijft herkennen, moeten de zonnebrilglazen hun natuurlijke kleurcontrast houden. Daarom zijn groene, bruine en grijze tinten het meest geschikt voor het rijden. Meekleurende glazen zijn niet altijd de beste keuze voor autorijden.
Als we kijken in de winkel dan zien we dat 150 euro vaak een mooi startbudget is voor een leuke zonnebril. Daar heb je al een toffe monteur voor van een gekend merk. Bij het jonge volkje merken we een groeiende populariteit van merken zoals Ray-Ban en Guess.
Er is veel onduidelijkheid over de invloed van zonnebrandcrème op de aanmaak van vitamine D. Om je dagelijkse hoeveelheid vitamine D te halen, is het voldoende om (afhankelijk van je huidtype) dagelijks 15 tot 30 minuten onbeschermd met je handen en gezicht in de zon te zijn.
Meer dan een half uur is niet nodig. Mensen met een licht huidtype en kinderen verbranden al na een kwartier. Het beste is om tussen 12.00 uur en 15.00 uur in de zon te gaan. Maar in de zomermaanden is de zonkracht zo sterk dat je dan juist de zon moet vermijden.
Gezonde dagelijkse dosis
Voor de gemiddelde blanke persoon is een kwartier zonlicht per dag al voldoende. Pigment vormt een natuurlijke bescherming van de huid en wie veel pigment heeft - een donkere huid - heeft langer nodig om aan zijn gezonde dagelijkse dosis zonlicht te komen.
Bij droge ogen kunt u een of meer van de volgende klachten hebben: een branderig, vermoeid, stekend, jeukend of drukkend gevoel. geïrriteerde ogen. het gevoel alsof er zand in uw ogen zit.
De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid. Lichte ogen worden donkerder door zonlicht of krijgen bruine vlekjes. In perioden van minder zonlicht, zoals in de winter, worden de ogen weer de oorspronkelijke kleur.
De zon werkt ontspannend
De zon werkt vaak ook ontspannend. Vaak wordt ons veel te drukke leven toch even op een wat lager pitje gezet. Iedere vorm van warmte heeft een ontspannende werking. Het zorgt niet alleen voor ontspannen spieren, maar ook uw hersenen ontspannen.
Het zonlicht doet er dus 150.000.000 / 300.000 = 500 seconden over om ons te bereiken, dat is 8 minuten en 20 seconden. Wij zien de zon dus zoals ie er iets meer dan 8 minuten geleden uitzag.
Een beetje zon is goed voor je: je lichaam maakt vitamine D aan en het heeft een positief effect op je stemming. Maar helaas zorgt uv-straling er ook voor dat onze huid beschadigt en verbrandt. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter de gevolgen op lange termijn.
De impact van de zonnestralen is wel minder intens, want er zit immers een glaslaag tussen de straal en onze huid. De UVA-stralen worden grotendeels tegengehouden door het glas, maar de vitamine D die we krijgen van de UVA- en UVB-zonnestralen pikken we ook vanachter glas mee. En dat is heel mooi meegenomen!
Een welbekend voordeel van de zon is dat het de aanmaak van vitamine D stimuleert. Vitamine D is goed voor de opbouw van botweefsel en zorgt er bovendien voor dat calcium uit voeding beter kan worden opgenomen. Verder blijkt dat een hoog vitamine D gehalte in het lichaam kan leiden tot minder ontstekingen.
Voldoende zonlicht op je huid zorgt voor voldoende vitamine D in je bloed. En dat zorgt weer voor gezondere botten, sterkere spieren en een beter uithoudingsvermogen.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Dure merken
Dat komt omdat er twee grote Italiaanse fabrieken zijn die samen zo'n beetje de hele zonnebrillenmarkt beheersen. Een van die fabrieken, Luxottica, heeft merken als Chanel, Vogue, Armani en Ray-Ban onder zich.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de glazen van goedkope zonnebrillen eigenlijk net zo goed zijn als die van dure. Bij zonneglazen gaat het er niet alleen om dat ze fel licht tegenhouden, maar ze moeten vooral de ogen beschermen tegen uv-straling. Die komt met het zonlicht mee en kan de ogen aantasten.