De conclusie begint met een samenvatting van de hoofdvraag of probleemstelling. Vervolgens leg je de conclusies en bevindingen uit die je in je scriptie hebt beschreven. Tenslotte beantwoord je de hoofdvraag en leg je uit door hoe je tot deze conclusie bent gekomen.
Een conclusie is een besluit waarin het voorgaande samenkomt. In een betoog, een essay of wetenschappelijke literatuur wordt meestal besloten met een conclusie waarin het voorgaande kernachtig wordt samengevat, de verschillende argumenten tegen elkaar worden afgewogen en tot een uiteindelijk standpunt wordt gekomen.
In de conclusie beantwoord je de onderzoeksvraag op basis van de resultaten van je onderzoek. In de conclusie mag nooit nieuwe informatie gepresenteerd worden. Daarnaast mag je in de conclusie alleen puur observeren en nog niet interpreteren. Het interpreteren van de resultaten komt pas aan bod in de discussie.
In de conclusie beantwoord je de onderzoeksvraag en baseer je je op je onderzoeksresultaten. In je aanbevelingen daarentegen baseer je concrete oplossingen voor het onderzochte probleem op je conclusie, zodat je opdrachtgever nieuwe doelen kan stellen. Deze aanbevelingen sluiten daarmee aan op je onderzoek.
Tips voor het schrijven van je conclusie
Zorg ook echt dat je alleen beschrijft wat je gevonden hebt en geen interpretatie doet wat dit dan betekent. Zorg dat je jouw conclusie eindigt met een krachtige slotzin waarin je in een keer kort samenvat wat het antwoord op je hoofdvraag was.
De onderzoeksvragen of hypothesen staan in de samenvatting. De methode en aanpak van het onderzoek zijn kort beschreven. De belangrijkste resultaten zijn opgesomd. De conclusie is gegeven (het antwoord op de onderzoeksvraag/probleemstelling).
Uiteindelijk beantwoord je je hoofdvraag op basis van jouw onderzoek. Hierin moet je duidelijk uitleggen hoe je tot deze conclusie bent gekomen en sluit je je conclusie af met een krachtige slotzin waarin je laatste keer kort samenvat wat het antwoord op je hoofdvraag was of dat de hypothese klopt of niet.
Het trekken van conclusies is de laatste stap van het uitvoeren van onderzoek. Hierin komen je eigen inzicht, de verbanden die je ziet tussen alles wat je hebt gelezen en onderzocht en de uitkomsten van je gegevensanalyse samen.
siën, -s), besluit; gevolgtrekking. als trefwoord met bijbehorende synoniemen: conclusie (zn) : besluit, eindoordeel, gevolgtrekking, slotsom, uitkomst.
Een conclusie is het gebruikelijkst: de stelling wordt herhaald en de belangrijkste argumenten worden in andere bewoordingen nogmaals gegeven. Voeg geen nieuwe argumenten meer toe! Een samenvatting geeft ook in andere bewoordingen weer wat je hebt verteld, oftewel de stelling en de belangrijkste argumenten.
De conclusie is meestal ook niet zo'n lang hoofdstuk, namelijk één tot twee pagina's, dus daar hoef je niet heel veel over uit te weiden. Je hebt wel ook vaak nog een discussie hoofdstuk, en daarin ga je meer vertellen over de validiteit van je onderzoek, discussiepunten en verder onderzoek.
In de conclusie van antwoord zal de gedaagde eerst in het algemeen alle feitelijke en juridische gronden, die de eiser in de dagvaarding heeft beschreven, betwisten. Daarna zal de gedaagde zijn of haar feitelijke kant van het verhaal beschrijven.
Jij wilt iets duidelijk maken en wat jij precies duidelijk hebt willen maken, dan kun je in de conclusie schrijven. Veel werkstukken, essays en betogen zijn bedoeld om de lezer te overtuigen en niet om informatie weer te geven, al is de informatie wel belangrijk om de argumenten te onderbouwen.
Je deelvragen beantwoord je (afhankelijk van je onderzoeksmethode) in het theoretisch kader of in de resultatensectie.
Een conclusie is een gevolgtrekking of een eindoordeel.
wat iets laat gebeuren
wat tot gevolg heeft dat iets gebeurt vb: naar aanleiding van uw brief moet ik u het volgende vertellen. datgene wat iets tot gevolg heeft. 1) Aanleidende oorzaak 2) Aanzet 3) Beweegreden 4) Bron (fig.)
Activerende afsluiting
Het is belangrijk dat de afsluiting goed past bij de inhoud van je brief of mail. Ga daarbij uit van het doel: moet de lezer iets weten, iets vinden of iets doen? In de afsluiting van je brief of mail herhaal je dat doel.
Het doel van een betogend essay is om je lezers van jouw stelling te overtuigen. Je presenteert de lezer argumenten voor je standpunt en je weerlegt tegenargumenten met bewijzen, zoals logische redenaties, statistieken of onderzoeksresultaten. Op basis van je argumenten schrijf je een conclusie.
In de samenvatting staan alleen zaken die ook in het onderzoek zelf staan. Je voegt dus niets toe. Houd je samenvatting beknopt. Beperk je tot de hoofdzaken en ga niet te veel in op details; die staan immers in het document zelf.
Je hoofdvraag beantwoord je pas in je conclusie. Je deelvragen worden zo in chronologische volgorde (van 1 tot bijvoorbeeld 5) beantwoord. Als je eerst antwoord geeft op deelvraag 3 en daarna pas op 1, dan is de volgorde nog niet logisch.