Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd. Begin april was er een terugroepactie voor bepaalde producten.
Ferrero Rocher 2e update producten. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1). Dit betreft de Belgische fabriek waar Salmonella is in aangetroffen.
Ruim 300 salmonella-infecties in Europa door Kinder-chocolade, drie in Nederland. De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe in twaalf verschillende landen 324 salmonella-infecties vastgesteld. Bijna alle gevallen zijn de herleiden tot de Kinderchocolaatjes geproduceerd door Ferrero in het Belgische Aarlen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de Ferrero-fabriek in het Belgische Aarlen te eten, omdat de chocolade mogelijk salmonella kan bevatten.
De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.
Veiligheidswaarschuwing: melksporen in pure chocolade Ferrero. De chocolade van Grand Ferrero Rocher Dark bevat mogelijk sporen van melk en kan daardoor potentieel gevaarlijk zijn voor mensen met een melkallergie. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd.
In België waarschuwde de voedsel- en warenautoriteit FAVV consumenten gisteren al om de chocola van Ferrero niet te eten. In Groot-Brittannië zijn zeker 63 salmonellagevallen gemeld die gelinkt worden aan de chocoladeproducten. De producten die uit de schappen zijn gehaald: Kinder Surprise (alle verpakkingen)
In cacao kunnen zo microbiologische organismen groeien, waaronder pathogene micro-organismen, oftewel ziekteverwekkers. Een bekende ziekteverwekker die in cacao kan voorkomen is salmonella.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de fabriek te eten. Eerder werden producten met bepaalde houdbaarheidsdata al uit de schappen gehaald.
Wat een prutsers. De bacteriën zijn zelfs sterker. "We dachten dat ze snel zouden doodgaan, maar het bleek dat ze nog tot twee jaar later te vinden waren in de chocolade", zegt Beumer. "Dat is ook wel te verklaren, want ze rollen zich op en overleven dan langer.
Een besmetting met salmonella kan flinke maag- en darmklachten veroorzaken. Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland.
Melkchocolade 30% (suiker, cacaoboter, cacaomassa, afgeroomde melkpoeder, boterconcentraat, emulgatoren: lecithinen [soja], vanilline), hazelnoten 28,5%, suiker, palmolie, tarwemeel, weipoeder, magere cacao, emulgatoren: lecithinen [soja], rijsmiddel: natriumwaterstofcarbonaat, zout, vanilline.
In de communicatie lijst Ferrero de gedetailleerde lijst op van teruggeroepen producten. Het Federaal Agentschap voor de Voedselketen FAVV riep maandagavond al de chocolade-eieren van Kinder Surprise en verschillende andere chocoladeproducten terug.
De Ferrero-fabriek in Aarlen krijgt een voorwaardelijke toelating om opnieuw open te gaan. De fabriek was sinds 8 april gesloten, omdat verschillende consumenten na het eten van Kinder-chocoladeproducten ziek waren geworden.
Het Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) sluit de fabriek “omdat Ferrero niet in staat is volledige informatie aan te leveren” voor het onderzoek naar hoe de kinderchocolade daar is kunnen besmet raken met salmonella.
Buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree beginnen 6 tot 72 uur na inname van besmet voedsel of water.Macroscopisch kan er bloed en slijm bij de ontlasting te zien zijn. Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden.
De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.
De gastro-intestinale verschijnselen duren 3 tot 7 dagen en gaan meestal vanzelf over, de koorts verdwijnt meestal binnen 72 uur. Bij risicogroepen zoals zuigelingen en ouderen kan aanhoudende diarree leiden tot dehydratie en kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) roept op om geen Kinder Surprise en andere chocolade-eieren van Ferrero te eten. De producten worden gelinkt aan een salmonella-uitbraak in verschillende EU-landen.
Bij Ferrero staan kwaliteit, voedingsveiligheid en de zorg aan onze consumenten centraal. Indien u de producten heeft gekocht die deel uitmaken van de terugroepactie (Kinder Surprise, Schoko-Bons, Mini Eggs, Mix Peluche, Happy Moments), kunt u de consumentendienst van Ferrero contacteren.
Ferrero benadrukt dat het in Nederland geen klachten van consumenten heeft ontvangen en dat geen van de producten die het op de markt heeft gebracht positief is getest op salmonella.
Ferrero legt prijs zelf op
"Ferrero bepaalt die prijzen, de retailer heeft daar nog weinig over te zeggen. Alleen de allersterkste internationale merken kunnen dat. Die slagkracht heb je alleen maar als je wereldwijd overal hetzelfde product op de markt brengt.
De prijs van de Nutellapotten blijft wel dezelfde, want volgens de producent zijn de productiekosten gestegen. Hazelnoten bijvoorbeeld - een essentieel ingrediënt van Nutellachoco - zijn de laatste jaren schaarser en dus duurder geworden.
PROEF DE SCHOONHEID !
Want proeven van een Ferrero Rocher brengt een ware smaakexplosie teweeg: een volledige knapperige hazelnoot in de kern, een heerlijk smeuïge hazelnootvulling, een krokant wafeltje als omhulling, en dit alles bedekt met een laagje chocolade en licht geroosterde notenstukjes.