Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Droge pastaproducten zoals spaghetti, macaroni en zelfs mie of noedels, zijn goed afgesloten zeer lang houdbaar. Droge couscous, quinoa en granen blijven maanden langer houdbaar dan de THT datum als je ze luchtdicht op een donkere, droge en koele plek bewaart.
Gekookte couscous is zonder de toevoeging van andere ingrediënten twee dagen houdbaar in de koelkast. Zitten er al andere ingrediënten doorheen, zoals groenten? Ook dit kun je twee dagen bewaren in de koelkast.
Reeds verwarmde couscous kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Datzelfde is ook van toepassing om gerechten met couscous. Ontdooide couscous kun je ook maximaal twee dagen bewaren.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Suikerrijk product tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.
Wat is parelcouscous? Parelcouscous is een graanproduct. Het wordt gemaakt van durumtarwe dat eerst gemalen wordt tot meel waar een deeg van wordt gemaakt. Dat deeg wordt gerold en gezeefd tot er kleine balletjes overblijven die vervolgens gestoomd en gedroogd worden.
Hoe moet je bevroren couscous opwarmen? Plaats de bevroren couscous in een plastic bakje, voeg 3 eetlepels water toe en doe het vervolgens in de magnetron. Verwarm het in intervallen van één minuut op maximale stand en gebruik een vork om de couscous te verdelen en op gaarheid te testen.
Doe het in een luchtdicht bakje of een luchtdichte container, en die kun je dan in de koelkast zetten. Hier is hij dan circa 5/6 dagen houdbaar. De koelkast is de beste plek hiervoor omdat het daar koud is. Bij zowel droge quinoa als gekookte quinoa geldt dat als er warmte bij komt, er ook insecten zullen komen.
Couscous is geen rijst, of een aan rijst verwante soort. Couscous wordt gemaakt door tarwebloem samen met water fijn te wrijven. Het overgebleven product is couscous. Couscous is een bewerking van tarwe en heeft daarmee meer te maken met pasta dan rijst.
Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Veel couscous is gemaakt van tarwemeel waaruit de graanvezels zijn verwijderd. Dat is minder gezond. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram), zoals de volkorenvariant staat in de Schijf van Vijf.
Luchtige korrels
Gelukkig bestaat er een oplossing om te voorkomen dat de korrels aan elkaar blijven plakken, namelijk door ze te stomen! Door de couscous te stomen in plaats van te wellen, worden de korrels groter en luchtiger en raken ze los van elkaar. Het resultaat: een perfecte portie couscous!
Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er namelijk ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien.
Door je couscous te stomen wordt de korrel groter, luchtiger en raken alle korrels los van elkaar.
Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten.
Parelcouscous wordt, net als couscous, gemaakt van grofgemalen gries van durumtarwe. Doordat parelcouscous groter is dan couscous, is de bereidingswijze ook anders. Parelcouscous moet je namelijk ongeveer 10 minuten laten koken. Parelcouscous heeft een zachtere en vollere smaak dan couscous.
Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels en hebben een iets andere bereidwijze. Bulger bevat dus ook gluten.
Volkoren couscous vormt een goede bron van vezels. Vezels zorgen ervoor dat voeding vlot door je darmen wordt verplaatst, zodat je geen last van opstopping krijgt. Ook zorgen vezels ervoor dat je langer een vol gevoel hebt.
Je kunt couscous perfect combineren met allerlei soorten groenten, ideaal wanneer je gezond wilt afvallen. Maar ook met kip, vlees, of vis kun je heerlijke maaltijden bereiden. Warm, of in een salade, de keuze is aan jou! Laat je inspireren door de onderstaande WW recepten met couscous.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.