De belangrijkste feestdagen in Nederland zijn Koningsdag (27 april; verjaardag van de Koning), en Bevrijdingsdag (5 mei; capitulatie in 1945 van de Duitse troepen in Nederland).
De meest populaire feestdag die mensen graag als vrije dag behouden is nieuwjaarsdag: 90 procent van de deelnemers wil deze dag graag vrij zijn. Eerste kerstdag staat op de tweede plek, met 87 procent.
Nederland kent de volgende feestdagen: Nieuwjaar, Goede Vrijdag, Pasen, Koninginnedag, Hemelvaartsdag, Bevrijdingsdag, Pinksteren en Kerstmis. Goede Vrijdag is altijd de vrijdag voor Pasen. Pasen valt altijd op een zondag en een maandag.
Christelijke feestdagen in Nederland
Denk aan Kerst, Pasen of Hemelvaart. Wat je misschien niet weet, is dat dit allemaal Christelijke feestdagen zijn. Dit komt omdat de religie van het Christendom de grootste is in Nederland en de meeste aanhangers heeft.
Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer. Met 20 vrije dagen per jaar staat Nederland onderaan op de lijst. Finland staat bovenaan met een totaal van 39 vrije dagen.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Dan wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Ook is het het feest van de lente en nieuw leven.
Officieel heeft de islam maar twee feestdagen: het Offerfeest en het Suikerfeest. Daarnaast kent de islam verschillende dagen of periodes waarin belangrijke gebeurtenissen in de islamitische geschiedenis herdacht worden.
14 december staat elk jaar weer in het teken van apen. Op deze dag verkleden mensen zich, eten Chunky Monkey ijs van Ben&Jerry's en praten de hele dag over apen. Hallmark heeft deze feestdag ook erkent.
Indertijd bestond er in Nederland al een landelijke Doe Vriendelijk-Dag (op 1 september), maar door de jaren heen is deze Nieuw-Zeelandse Dag steeds internationaler geworden tot die ook in Nederland op 17 februari werd gevierd. Wel duidelijk is wat we deze Dag moeten doen.
Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag.
Feestdagen in de Verenigde Staten van Amerika
Het grootste feest in Amerika is the fourth of July, ofwel Independence Day. Overal in het land houdt men feesten, de gehele dag eten mensen van de bbq en er zijn veel optredens.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Het Offerfeest, of Eid Al-Adha, wordt elk jaar drie dagen achter elkaar gevierd als afsluiting van de maand dat moslims als pelgrims op Hadj (bedevaart naar Mekka) gaan. Met het feest wordt het offer van profeet Ibrahim (Abraham) herdacht, een verhaal dat ook in de bijbel staat.
Lees verder na de afbeelding. De twee belangrijkste Islamitische feestdagen zijn de dag van Al-Fitr en de dag van Al-Adha. De eerste, de dag van Al-Fitr, kennen wij hier ook wel als het Suikerfeest. Dit feest vindt plaats op de eerste dag van de islamitische maand Shawwal, meteen na de maand Ramadan en duurt één dag.
Na de laatste dag van de ramadan vieren moslims het einde ervan met Eid al-Fitr, oftewel 'het feest ter gelegenheid van het breken van het vasten'. Het Suikerfeest, zoals het ook wordt genoemd, begint met gezamenlijke gebeden bij zonsopgang.
Ramadan is de negende maand van het islamitisch jaar. Een uiterst plechtige, maar ook gezellige tijd. Moslims herdenken in deze maand dat Mohammed zijn eerste boodschap van God ontving. Alles wat God hem vertelde, is opgeschreven in de Koran.
Het Suikerfeest, Ramadanfeest of Eid-al-fitr (einde ramadan, Arabisch: عيد الفطر) is een islamitische feestdag waarop het einde van de vastenmaand ramadan gevierd wordt.
Met Pinksteren vieren wij de komst van de Heilige Geest. Met Pasen is Jezus opgestaan uit de dood en met Hemelvaart is hij teruggegaan naar de hemel.
Tijdens Pasen staat Christus op uit de dood, na zijn wederopstanding bleef hij nog 40 dagen bij zijn discipelen. Op Hemelvaartsdag gaat hij naar de hemel, maar Jezus vertelde zijn discipelen dat hij de Heilige Geest zou sturen.
In de katholieke kerk wordt jaarlijks op 1 november Allerheiligen gevierd. Op die dag worden alle heiligen herdacht. Een dag later is het Allerzielen en komt men samen om alle overledenen te herdenken.