Af en toe met de bus, tram of metro? Het is mogelijk om een los kaartje te kopen voor het openbaar vervoer. Dit kan van te voren in de 9292 app, bij een automaat of bij de chauffeur. Met de OV-chipkaart reis je op saldo of met een speciaal product in het stads- en streekvervoer in heel Nederland.
Reizigers kunnen vanaf vandaag in de bus, tram en metro in- en uitchecken met:een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, SNS of Knab; een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
Wel blijft het in trams mogelijk een kaartje te kopen bij de conducteur in het midden van de tram. Omdat de ov-chipkaart in 2025 helemaal verdwijnt en de techniek verouderd is, is het volgens het GVB 'te duur' om de huidige ov-chipkaarten – die in de bus of tram van papier zijn – in stand te houden.
Een rit met je betaalpas kost evenveel als een reis met je OV-chipkaart zonder korting of abonnement. Je betaalt de prijs van een 2e klas kaartje zonder korting. Verder betaal je niets extra.
Zo werkt reizen met je betaalpas
Haal de pas waarmee je wilt reizen bij het in- en uitchecken uit je portemonnee. Of gebruik de betaalpas op je mobiel. Hou je pas of je mobiel bij het inchecken tegen de kaartlezer. Check uit met dezelfde pas.
In- en uitchecken met je betaalpas gaat op dezelfde manier als met je OV-chipkaart, zonder korting of abonnement. Je houdt je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel tegen de kaartlezer of het poortje en je bent ingecheckt. Na je rit check je op dezelfde manier uit.
Reizen met een betaalpas werkt heel eenvoudig en precies hetzelfde als de OV-chipkaart. Een reiziger checkt bij de kaartlezer in met een contactloze betaalpas of creditcard, plastic of op een mobiel, en start de reis. Bij het verlaten van de bus of tram checkt de reiziger uit met dezelfde pas.
Je kunt reizen zonder OV-chipkaart; Direct op pad!
Je betaalt met de OV-chipkaart dezelfde prijs voor een reis als met een e-ticket. Een anonieme OV-chipkaart kan je kopen op het station. Op een persoonlijke OV-chipkaart kan je ook abonnementen zetten of leeftijdskorting krijgen (zie kinderen en ouderen).
Wat moet ik doen? Neem de dag na de vergissing contact op met de klantenservice. Houd je bankafschrift waarop de afschrijving staat bij de hand, want daarop staat een referentienummer dat wij nodig hebben voor de verwerking.
Dit kan meerdere oorzaken hebben: Het kan zijn dat je betaalpas of creditcard nog niet ingesteld is voor contactloos betalen. Als je betaalpas of creditcard is voorzien van het 'contactlos betalen logo' dan is het in principe mogelijk om contactloos te betalen. Neem contact op met je bank om dit in te stellen.
Als je vergeet uit te checken en je reist op saldo, dan schrijft het systeem de borgsom van 4 euro af. Dat gebeurt automatisch bij het inchecken. Normaal gesproken krijg je het restant meteen weer terug als je uitcheckt. Vergeet je uit te checken, dan betaal je dus de borgsom voor je reis.
Ook de kunnen de check-in paaltjes niet aflezen hoeveel geld op de rekening staat. Het bedrag wordt achteraf, nadat je bent uitgecheckt pas afgeschreven. Dat betekent dat je ook kan inchecken als je geen saldo hebt op je rekening.
Je houdt de kaart eenmaal voor de kaartlezer om in of uit te checken. Bij zowel in- als uitchecken hoor je een piepje en verschijnt de tekst 'Incheck/uitcheck OK'. Let er wel op dat als je, bijvoorbeeld, in bent gecheckt met je betaalpas of creditcard, je ook weer uitcheckt met dezelfde betaalbas of creditcard.
OVpay is het nieuwe in- en uitchecken in het OV. Je kunt namelijk in- en uitchecken in het OV met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Je betaalt het normale OV-chipkaarttarief. Als je af en toe met het openbaar vervoer reist zonder gebruik te maken van korting of een abonnement is dit echt handig voor jou.
Op alle bussen en trams van De Lijn kan je contactloos betalen via de witte terminal. * Dat is makkelijk, snel én zo heb je altijd een geldig vervoerbewijs op zak. Je vervoerbewijs staat daarna op je betaalmiddel. Bij controle wordt je bankkaart (of contactloos betaalmiddel) gescand met een controletoestel.
Een identiteitsbewijs met foto
Je moet altijd een ID met foto bij je hebben. In sommige gevallen heb je een paspoort nodig, in andere gevallen is ook bijvoorbeeld een rijbewijs voldoende. Tijdens het online inchecken vragen luchtvaartmaatschappijen naar het nummer van je identiteitsbewijs en de vervaldatum.
Heb je een contactloze betaalpas, creditcard of mobiel?Dan kun je nu al in- en uitchecken in de bus, tram, metro en trein.
Via de app of de website van De Lijn
Vervoerbewijzen die je koopt via de website of de app van De Lijn blijven een jaar geldig vanaf de aankoopdatum. Activeer deze dus binnen het jaar. Na activatie reis je met een ticket of rit van je 10-rittenkaart voor 60 minuten, en met een dagticket voor 24 uur.
Als u contactloos wilt betalen op de Pixel Fold of een ander opvouwbaar apparaat, vouwt u het apparaat op. U kunt met Google Wallet overal betalen waar u het symbool voor contactloze betaling of Google Pay ziet. U vindt ze op het scherm van de betaalautomaat of bij de kassa.
Gebruikers van deze betaalpassen hebben niet de mogelijkheid om OVpay uit te zetten. Zelfs het uitzetten van contactloos betalen, als dat mogelijk is, werkt niet voor OVpay.