Indien je zodanig te laat bent, dat je het examen überhaupt niet meer mag maken en je hebt een geldige reden waardoor je verhinderd was, dan mag je het examen opnieuw afleggen tijdens de herexamens. In totaal mag je in principe één examen opnieuw maken in de herexamenweek.
Wanneer je ziek bent voordat je naar je examen gaat, stelt de directeur vast of je een geldige reden hebt om niet te komen. In het geval dat je ziek wordt tijdens je examen, moet de directeur in overleg met de inspectie om je examen ongeldig te laten verklaren zodat je deze later kunt herkansen.
Wanneer de directeur oordeelt dat je door ziekte één of meerdere examens niet hebt kunnen maken, dan mag je tijdens de herexamens in het tweede tijdvak, maximaal twee examens per dag alsnog afleggen.
Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou. En je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen noemen we 'nader onderzoek rijvaardigheid'.
Minder dan 30 minuten te laat
Voor jou geldt dan dezelfde eindtijd als voor de andere leerlingen. Je hebt dus minder tijd om het examen te maken. Wanneer je minder dan 30 minuten te laat bent mag je het examen gewoon nog maken. Voor jou geldt dan dezelfde eindtijd als voor de andere leerlingen.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022). Het slagingspercentage van dit jaar is ook iets onder het niveau van pre-corona.
Als je je die dag te ziek voelt om het examen voort te zetten moet de directeur de inspectie verzoeken je gemaakte opgaven ongeldig te verklaren. Je mag het examen dan tijdens het volgende tijdvak opnieuw maken.
Je mag dus voor maximaal twee vakken een onvoldoende halen en geen één eindcijfer mag afgerond lager dan een 4 zijn. Je moet aan alle vijf van de bovenstaande eisen voldoen.
Volgens de officiële regels van het CvTE mag iedere eindexamenleerling één vak herkansen van het centraal examen. Herkansingen vinden plaats tijdens het tweede tijdvak, in juni. Herkansen in het derde tijdvak in augustus is ook mogelijk, maar dat kan alleen onder bepaalde voorwaarden.
Ben je voor de tweede keer of vaker gezakt voor je examen voor de auto? Dan heb je langer de tijd nodig om te werken aan je verbeterpunten. Daarom mag je op zijn vroegst na 7 weken weer afrijden. Ben je gezakt voor een examen bromfiets, brommobiel, motor verkeersdeelneming of auto met aanhangwagen?
Van alle leerlingen die er per jaar eindexamen doen, slaagt gemiddeld gezien ruim 90%. Maar dat houdt tegelijkertijd dus ook in dat zo'n 10% van de leerlingen zakt.
Om de organisaties omtrent de schoolexamens goed te laten verlopen, is iedere school vanaf het schooljaar 2021-2022 verplicht om een examencommissie te hebben die toeziet op een juiste afname van de schoolexamens.
Als je tijdens de toetsperiode ziek bent of in quarantaine zit, moet je dus thuisblijven. Als je toch met klachten naar school komt, kunnen er zelfs disciplinaire maatregelen worden getroffen. 'Wie door ziekte een toets mist, kan gebruikmaken van de reguliere herkansing', vertelt Van Herwijnen.
Om mee te beginnen, er bestaat geen wettelijke definitie van de term 'frequent ziekteverzuim'. In veel organisaties geldt echter de gouden regel dat 3 of meer ziekmeldingen per jaar als frequent worden beschouwd. Het gemiddelde ziekteverzuim per werknemer ligt in Nederland namelijk op één ziekmelding van 2 dagen.
"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
De meeste leerlingen die gezakt zijn, doen het examenjaar opnieuw. Dat betekent dat je kind alle vakken uit het schooljaar opnieuw doet. Dus ook de vakken die je kind wel gehaald had. Kijk altijd in de schoolgids voor de schoolregels over zittenblijven in het examenjaar.
Toegestane uitzonderingen eindcijfers
Je bent geslaagd als al je eindcijfers 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen:Je mag één eindcijfer 5 halen, maar de overige vakken moeten dan allemaal een 6 of hoger zijn. Je mag één eindcijfer 4 halen, maar dan moet je voor één ander vak een eindcijfer 7 halen.
Kun je slagen met een 4 voor wiskunde? Op de havo en het vwo geldt de kernvakkenregel. Deze regel houdt in dat je voor de kernvakken (Engels, Nederlands en wiskunde) maximaal één 5 mag halen en de eindcijfers van de andere twee kernvakken moeten minimaal een 6 zijn.
De afrondingsregel
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Zijn al je eindcijfers een 6 of hoger, dan ben je sowieso geslaagd. Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd. Je mag voor de 'kernvakken' Nederlands, Engels en wiskunde maar één vijf op je eindlijst staan.
Je bent niet geslaagd wanneer je een 4,4 hebt voor Nederlands, een 8,2 voor Engels en een 9,0 voor Wiskunde. Je mag namelijk nooit lager dan een 4,5 (afgerond een 5) halen voor de kernvakken.
Als je ziek bent, moet je een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van de doktersverklaring of de ziekenhuisopname.
De regels voor herkansingen van de Centrale Examens zijn landelijk vastgesteld (zie Uitvoeringsbesluit WVO 2020 artikel 3.29). Als jij met een geldige reden afwezig bent bij je examen, dan kan jouw school een inhaalmoment voor je aanvragen bij de Inspectie voor het Onderwijs.
Elke eindexamenleerling heeft recht op twee herkansingen**. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de herexamens! *Door de corona-aanpassingen worden in 2021 en 2022 ook eerste examens gemaakt in het tweede tijdvak. Er is een extra derde tijdvak voor inhalen en herexamens.