Chloor vormt in reactie met natriumhydroxide natriumhypochloriet (NaOCl). Natriumhypochloriet heeft een goede desinfecterende werking en is stabiel. Bij bleekmiddel mogen geen zuren gebruikt worden. In contact met zuren wordt het hypochloriet instabiel en kan giftig chloorgas ontsnappen.
1 tot 2 ppm: aanzienlijke irritatie en hoesten, lichte ademhalingsproblemen en hoofdpijn. 1 tot 4 ppm: ondraaglijk. 15 tot 60 ppm: Ernstige schade aan de luchtwegen, waaronder bronchitis en longoedeem (een mogelijk fatale ophoping van vocht in de longen) is waargenomen na zelfs relatief lage, korte blootstellingen.
Bij eenmalig inademen van chloordamp, met irritatie van de bovenste luchtwegen, tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest, verlaat men best onmiddellijk de plaats van het ongeval. Over het algemeen zullen de symptomen spontaan verdwijnen, na enkele uren.
Chloor is géén schoonmaakmiddel
Het is bijtend, corrosief en veroorzaakt put corrosie! Wat in praktijk meestal zal leiden tot onherstelbare schade! Daarom is chloor in de Professionele schoonmaak verboden!
Don't: Gebruik ook geen chloor, azijn of schuurmiddel om een laminaatvloer te reinigen. Dit kan vervelende krasjes achterlaten en de vloer beschadigen.
goed bestand tegen chemische producten
Polyethyleen is een kunststof die zeer goed bestand is tegen oplosmiddelen, zuren en basen. Dit zorgt voor een zeer goede bescherming tegen inwerking van chloorwater.
Volgende symptomen zijn mogelijk: irritatie van de ogen, de neus en de keel, pijn ter hoogte van de bovenste luchtwegen bij ademen, hoesten, kortademigheid, misselijkheid en braken, tot zelfs zeer ernstige verschijnselen zoals cyanose, glottisoedeem en larynxspasmen.
Bij een concentratie van slechts 3,5 ppm is chloor al te herkennen aan de geur; chloor kan acuut dodelijk zijn bij 1000 ppm maar langdurige blootstelling (40 uur per week) moet niet hoger zijn dan 0,5 ppm.
Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
Met zekerheid zeggen hoe lang chloor actief blijft in je zwembad is eigenlijk niet mogelijk. De pH-waarde van het water kun je op peil brengen met pH+ poeder (als de waarde te laag is) of pH- poeder (als de waarde te hoog is.
Natuurlijke oplossing. De natuurlijke oplossing is het bad open laten liggen op een zonnige dag. Het rolluik of dekzeil dient dus van het bad gehaald te worden. De uv-stralen van de zon zorgen ervoor dat de chloor op een natuurlijke manier wordt afgebroken.
Geen schoonmaakmiddel
Chloor doodt bacteriën, virussen en is goed voor het bestrijden van schimmels. Daarom is het een erg geschikt middel om te gebruiken bij het schoonmaken van je toilet en de rest van je badkamer. Daarnaast is een badkamer ook nog eens erg vochtig, waardoor er snel schimmels ontstaan.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de pH waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw pH waarde 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH waarde snel boven de gewenste pH waarde.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en doorgaans verpakt in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.
Om het chloorgehalte op het juiste niveau te krijgen, kun je een chloorshock toevoegen. Dit betekent dat je een extra dosis chloor aan het zwembad toevoegt om zo in één keer het chloorgehalte omhoog te brengen. Dit doe je met name na een periode waarin de chloorwaarde erg is gezakt.
Is chloor schadelijk? Nee, chloor in het leidingwater is niet schadelijk voor onze gezondheid. Het enige nadeel is de geur van chloor. Je kunt water met een chloorsmaak of -geur dus zonder problemen drinken.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Als je in het water bent heb je meer kans dat je poriën zich openen en de chloor in je cellen terecht komt. Dit kan er voor zorgen dat je huid water, natuurlijke oliën en talg verliest en hierdoor uitdroogt en gaat schilferen. En dat kan dan weer leiden tot rimpels en kleine huidlaesies.
Uiteindelijk heeft deze ontregeling ook invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Deze vliezen bevinden zich direct onder de schedel. Prikkeling van de bloedvaten en zenuwen hierin leidt tot hoofdpijn en ontregeling van de hersenschors.
Je houten tafel, snijplank, of lambrisering kun je niet veilig met dit middel schoonmaken. Bleek kan namelijk niet de viezigheid in het hout verwijderen omdat het achterblijft in de kleine naadjes. Hierdoor blijft er dus bleek achter wat niet zo gezond is als je vervolgens je ui op je houten snijplank snijdt.
De vuistregel is: meng nooit iets met chloor. En zeker geen zuur, zoals (schoonmaak)azijn of allesreiniger met citroenzuur. Door de combinatie van chloor en een zuur ontstaat het bijtende chloorgas. Inademing hiervan kan zeer schadelijke gevolgen hebben.
De chlooroplossing minimaal 5 minuten laten inwerken.