Dan heb je vaak genoeg aan een externe HDD met 1 tot 4 TB opslagruimte.Wil je grote bestanden zoals Full HD video's, hoge resolutie foto's en games opslaan?Kies dan een externe HDD van 5 TB. Aangezien bestanden steeds groter worden, is je harde schijf ook nog eens toekomstbestendig met meer opslagruimte.
Waar moet u op letten? De belangrijkste punten waar u op let bij de aankoop van een externe harde schijf zijn het soort (HDD of SSD), het formaat, het aansluittype en de prijs. Daarnaast moet u erop letten voor welk besturingssysteem de externe harde schijf geschikt is.
De 3,5 inch externe harde schijven zijn vaak veel voordeliger in aanschaf dan een 2,5 inch externe harde schijf, omdat u meer opslaggeheugen krijgt voor een lagere prijs. Daarnaast zijn ze sneller (7200 RPM) en kunnen vaak meer opslaan.
Conclusie. Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto's, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren in je computer.
1 TB is gelijk aan 1.000 gigabytes (GB) of 1.000.000 megabytes (MB).
Wat is beter, de USB stick of de externe harde schijf? Zowel de USB stick als de externe harde schijf presteren uitstekend in data-opslag. De externe harde schijf heeft een grotere capaciteit, snellere overdrachtssnelheid, en een langere levensduur. Maar hij is ook duurder.
Wanneer je veel media opslaat zoals muziek, foto's en video's – of gebruik maakt van veel software programma's of een grote game bibliotheek hebt – is het aan te raden om een harde schijf aan te schaffen met 1 of 2 TB, maar dit hangt uiteraard volledig af van het aantal bestanden dat je in bezit hebt.
Ten opzichte van de externe harddisk is een ssd véél sneller, compacter en bovendien een stuk robuuster. In vergelijking met een usb-stick mag een externe ssd dan wel iets meer ruimte innemen, maar zowel op prestaties (praktisch altijd) als prijs (vooral bij grotere capaciteiten) wint de ssd.
Dan is een externe harde schijf, oftewel externe HDD (Hard Drive Disk), de beste keuze voor jou. Met een HDD beschik je voor een relatief lage prijs over veel opslagruimte. Zo bewaar je op een 4 TB harde schijf al 40 films in 4K kwaliteit en meer dan 80.000 hoge resolutie foto's.
De levensduur van een SSD is beduidend langer dan die van een HDD. Terwijl HDD's meestal ongeveer 3-5 jaar meegaan, kunnen SSD's tot 10 jaar of langer meegaan. Dit komt omdat SSD's geen bewegende delen hebben, terwijl HDD's draaiende schijven hebben die na verloop van tijd kunnen verslijten.
De gemiddelde levensduur van een harde schijf is circa tien jaar, het is dus geen ideaal medium om belangrijke bestanden op lange termijn op te bewaren.
NAS staat voor network attached storage. Het wordt aan het bestaande netwerk gehangen en maakt gebruik van het TCP/IP-protocol voor dataoverdracht. Het is in wezen niet veel meer dan een externe harde schijf met een netwerkaansluiting. Deze vorm van netwerkopslag heeft ook de modale kmo bereikt.
SSD's zijn nieuwere en snellere apparaten voor gegevensopslag. Net als HDD's kunnen ze terabytes aan gegevens bevatten, maar anders dan bij HDD's zijn alle gegevens op een SSD onmiddellijk toegankelijk. Daardoor kunnen grote bestanden in seconden in plaats van minuten worden geladen.
HDD's zijn veel goedkoper per gigabyte dan SSD's, dus je betaalt veel minder voor meer opslagruimte. Maar als je van plan bent om regelmatig toegang te krijgen tot de schijf en als je een besturingssysteem gaat gebruiken, dan is een SSD waarschijnlijk beter.
SSD's worden in het algemeen beschouwd als een meer betrouwbare optie dan een harde schijf door het gebrek aan bewegende elementen.
Indien u weinig fysieke ruimte nodig heeft, dan is de USB-stick de beste optie. Net zoals de diskette is ondertussen ook de schijf (cd/dvd) niet meer van deze tijd: het is een kwetsbaar opslagmedium dat bovendien weinig opslagruimte biedt.
Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.
Betrouwbaarheid. Een externe harde schijf biedt een veilige haven voor je gegevens. Als de harde schijf van je pc het begeeft en je hebt geen back-up of online opslag, dan ben je ze immers kwijt. De kans is ook reëel dat je harde schijf er na een drietal jaar de brui aan geeft.
64 GB is voor steeds meer mensen niet meer genoeg. 128 GB is bij normaal gebruik en 256 GB meer dan genoeg om te fotograferen en filmen wat je wilt. 512 GB is de ultieme hoeveelheid. Genoeg om al je favoriete Spotify-hitlijsten en series offline op te slaan.
Als je data opslaat op een usb-stick, zal deze ongeveer tien jaar de gegevens bewaren. De levensverwachting van een usb-stick kan worden gemeten door het aantal schrijven of te wissen cyclussen. Usb-sticks kunnen tussen de 10.000 en 100.000 schrijven/wissen, afhankelijk van de gebruikte geheugentechnologie.
Doorgaans wordt een externe harde schijf gekocht om te dienen als extra opslagruimte, of om een reservekopie, ofwel back-up, van de bestanden op de computer op te maken. Tevens wordt een externe harde schijf wel gebruikt om bestanden uit te wisselen en beschikbaar te hebben op verschillende computers.