Het is belangrijk om elke dag minstens 8 glazen water te drinken en frisdranken, vruchtensappen en alcohol te vermijden. Deze dranken bevatten vaak veel suiker en kunnen de bloeddruk verhogen.
Drink elke dag een kopje zoethout thee
Dit verhoogt je bloeddruk. Iedere dag een kopje zoethout thee kan je bloeddruk dus verhogen. Overdrijf het niet: van te veel zoethout krijg je snel een te hoge bloeddruk.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Drink geen of minder alcohol. Alcohol is een stof die het risico op een hoge bloeddruk verhoogt. Dat geldt voor gedistilleerde dranken en bier, maar ook voor rode wijn.
Mensen die elke dag meerdere glazen alcohol drinken, hebben vaker een hoge bloeddruk. Het drinken van alcohol kan een oorzaak zijn van deze hoge bloeddruk. Mannen zijn gevoeliger voor een hoge bloeddruk door alcohol dan vrouwen. Mannen lopen ook risico op een hoge bloeddruk als zij regelmatig binge drinken.
Overmatig alcoholgebruik verhoogt het risico op een hoge bloeddruk bij zowel mannen als vrouwen. Bij vrouwen neemt het risico op een hoge bloeddruk toe bij een alcoholgebruik vanaf 2,5 standaardglazen per dag.
Groene thee bevat veel en sterke antioxidanten, die zowel je hart als bloedvaten beschermen. Drink dagelijks 3 koppen groene thee (maar ook niet meer) voor een maximaal resultaat.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Wat doet alcohol? Matig alcoholgebruik (maximum 1-2 glazen per dag) kan bloeddrukverlagend werken, vooral bij wat oudere mensen (mannen boven de 40, en vrouwen boven de 45-50 jaar). Meer drinken heeft echter een bloeddrukverhogend effect.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Bij zeer hoge waarden kun je last hebben van hoofdpijn in het achterhoofd, sneller vermoeid geraken en vlugger kortademig. Je kunt wel symptomen hebben van de aandoeningen die aan de basis liggen van de hypertensie zoals algemene zwakte, misselijkheid, obstipatie, hartkloppingen, warmteopstoten.
Behandeling met een hoge dosis paracetamol ging gepaard met een statistisch significante daling van de gemiddelde systolische bloeddruk van 4,5 mmHg (95%-BI: 0,5-8,4) 12 h na het begin van de behandeling.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
Een reeks dranken kan helpen de bloeddruk van een persoon in de ochtend te verlagen. Als een persoon met hypertensie gewoonlijk koffie of suikerhoudende sappen in de ochtend drinkt, kan het gunstig zijn om dit te vervangen door bietensap, ongezouten tomatensap, zwarte thee of ongezoet granaatappelsap .
Maar is een hoge onderdruk gevaarlijk? Het antwoord is ja. Een hoge onderdruk is zelfs nog gevaarlijker dan een hoge bovendruk. Bij een hoge onderdruk blijft de druk in uw aderen en bloedvaten te hoog, zelfs wanneer uw hart geen bloed pompt en dus ontspant.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen.
In de Europese richtlijn (Visseren, 2021) wordt een systolische bloeddruk < 140 mmHg geadviseerd bij ouderen > 70 jaar en tot 130 mmHg als het goed verdragen wordt.
Vermijd transvetten en bewerkte vetten.
Deze vetten kunnen de bloeddruk verhogen en het risico op hartaandoeningen vergroten. Beperk het eten van voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en fastfood. Kies in plaats daarvan voor gezonde en onbewerkte vetten, zoals olijfolie, noten, vette vis en avocado.
Met 150 minuten per week stevig wandelen, kun je je bloeddruk 4 punten of meer verlagen. Bewegen werkt volgens sommige studies net zo goed als bloeddrukverlagende medicijnen”, legt Van der Putten uit.
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.
Het eten van enkele porties (ongezoete) yoghurt per week hangt samen met een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek. De resultaten laten zien dat yoghurt past in een gezond voedingspatroon voor patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt.
Rode wijn zorgt juist voor stijging van je bloeddruk. Uit een Deense studie naar de relatie tussen alcoholinname en bloeddruk bij ruim 100.000 mensen blijkt dat de veronderstelling dat rode wijn de bloeddruk bij vrouwen verlaagt niet opgaat. Integendeel: alle soorten alcoholhoudende dranken verhogen de bloeddruk.