Om groene aanslag op een juiste manier van je tegels te verwijderen heeft Lithofin een product genaamd ALLEX. Met Lithofin ALLEX kunnen alle stenen tegel oppervlakken eenvoudig en moeiteloos worden gereinigd. Lithofin ALLEX is een met water te verdunnen concentraat voor universeel gebruik.
Houd de krachtige straal van een hogedrukreiniger nooit te dicht bij de voegen van de tegels. Schrob het terras met een harde borstel en zand. Groene aanslag kan je verwijderen met een algendodend middel, soda of met een biologisch waspoeder met enzymen.
Wanneer kan je groene aanslag het beste verwijderen? Je kunt het beste kiezen voor een periode waarin het een aantal dagen droog blijft en wanneer bij voorkeur ook de zon schijnt, ongeacht welk middel of welke methode je wenst te gebruiken om de aanslag te verwijderen.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Natuursteen schoonmaken met schoonmaakazijn of baking soda
Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Het antwoord is nee ! Baking soda kan de natuursteen beschadigen. Sommige soorten natuursteen kunt u met soda schoonmaken, andere soorten weer niet. Om dus een heel veilig antwoord te geven is het beter om geen soda te gebruiken als u natuursteen gaat schoonmaken.
Reinigen met azijn
Azijn en bleekmiddel zijn agressieve middelen en etsen of verbranden je steen. Je gebruikt dus best enkel reinigingsmiddelen met het juiste pH level, en dat is 7 (neutraal).
De beste schoonmaakproducten voor natuursteen die bijna overal te koop zijn, zijn dus dreft, groene zeep en voor de hardere steensoorten allesreiniger. Om je natuursteen weer te laten glanzen kun je het product gebruiken dat je van je leverancier krijgt.
Met schoonmaakzijn kun je groene aanslag heel eenvoudig van zowel tegels als tuinmeubels en dakpannen verwijderen. Waarom groene aanslag en azijn zo goed samengaan? Omdat de zure azijn dodelijk is voor algen en mossen waardoor het een zeer effectief bestrijdingsmiddel is.
Je hebt het vast wel in een keukenkastje of de schuur staan. Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
De meest gehoorde tip was die van de schoonmaakazijn. Het merendeel van de consumenten die op onze vraag reageerden gebruiken schoonmaakazijn of andere azijn. Sommige mensen mengen dit met andere producten zoals soda. Laat de azijn wel goed inwerken en na enkele dagen zal de groene aanslag vanzelf verdwijnen.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Natuursteen aanrechtblad schoonmaken met groene zeep
Meng warm water met een scheutje groene zeep. Gebruik een schone, zachte doek en neem het oppervlak af. Droog het blad goed af om de laatste resten zeep te verwijderen. Vlekken kunt u proberen te verwijderen met oud frituurvet of bijenwas.
Allereest neem je een pot bruine zeep en een doek. Je wrijft de doek in met bruine zeep en je gebruikt de doek om over de steen te gaan. De zeep breng je rijkelijk aan. Eens de stenen goed ingesmeerd zijn, laat je het goedje een nacht intrekken.
Het grote verschil hierin is dat de vloerenzeep gebaseerd is op groene zeep. Dit werd vroeger gebruikt als onderhoudsmiddel voor natuursteen / hardsteen. Helaas is het natuurlijk nog steeds maar zeep. Boenzeep wordt gedragen door plantenextracten die de eigenschap hebben de natuursteen / hardsteen te voeden.
Gebruik nooit chloor op natuursteen!
Wanneer er chloor op uw natuurstenen vloer terecht komt, trekt het chloor in de toplaag van het natuursteen. Hierdoor wordt uw vloer bros, ontstaan er doffe vlekken en verliest uw vloer zijn glans.
Het weer en de zon hebben invloed op het verkleuren van natuursteen. Echter zijn er wel verschillen tussen de diverse natuursteensoorten, wat voornamelijk wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van kalk in de betreffende steensoort. Ja, natuursteen zal verkleuren door het weer.
Bij het polijsten begin je met een polijstpad met een grove korrel. Denk hierbij aan korrel 50 en 100. Met deze grove korrel haal je de grootste oneffenheden weg. Beweeg de polijstpad gelijkmatig over het oppervlak en breng een lichte tot middelmatige druk uit.
Richtlijnen hoe vaak natuursteen behandeld of geïmpregneerd moet worden zijn als volgt: Natuursteen binnen: Eens in de vijf jaar zou voldoende moeten zijn. Natte ruimte: Eens per jaar. Natuursteen tegels buiten: Eens per jaar.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Soda is buitengewoon schadelijk voor bomen, planten, gras, algen en mos. Fysieke inspanning noodzakelijk voor de verwijdering van groene aanslag, korstmossen, mos en meer. Je brengt schade aan op het terras!