Het natuurlijke mineraalwater van
Het is een natuurlijk mineraalwater met een unieke herkomst, waardoor het van nature hydrateert en verfrist.
Gebruik alleen koud water rechtstreeks uit de kraan, want lauw of warm water afkomstig uit geisers of boilers kan metalen bevatten. Onderhoud de kraan en de onmiddellijke omgeving ervan zeer goed. Het water moet niet gekookt worden en er mogen geen ontsmettende middelen aan toegevoegd worden.
Gezondheid
Water drinken hoort ook bij een gezonde dagelijkse voeding. Nederlands kraanwater is zuiver en gezond en belast het milieu minder dan voorverpakt water zoals Evian Mineraalwater. Voor je gezondheid is er geen verschil.
Kraanwater voor baby's: voorzorgsmaatregelen
Gebruik altijd koud water uit de kraan, aangezien lauw of warm water metalen kan bevatten. Opwarmen kan eventueel in de flessenwarmer, in een pannetje warm water of in de microgolfoven op maximaal 600 watt.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Niet-bruisend water
Natuurlijk mineraalwater, zoals bijvoorbeeld evian®, is afkomstig van beschermd grondwater en is van nature zuiver. Dit water kan door iedereen dagelijks worden gedronken en is ook geschikt voor baby's*.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
Je kunt voor flesvoeding meestal koud kraanwater gebruiken. Het leidingwater in Nederland is in de meeste gevallen namelijk zuiver genoeg voor flesvoeding. Bovendien is het gebruik van kraanwater vaak ook beter voor je baby, minder duur en beter voor het milieu dan water uit flessen.
Kraanwater is gezond voor baby´s. Voor de voeding van uw baby kunt u gerust drinkwater uit de kraan gebruiken*. Het is niet nodig om bronwater te gebruiken, omdat er te veel kalk in leidingwater zou zitten.
Mocht het toch nodig zijn om alvast een flesje klaar te maken, zorg er dan voor dat je gekookt water gebruikt. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die is klaargemaakt met gekookt water.
De hoeveelheid calcium bijvoorbeeld, is bij Chaudfontaine en Evian hoger dan bij Spa. Maar moet je, of krijg je, calcium niet via andere wegen binnen, zoals melk, kaas en andere zuivelproducten? En die moet je toch eten of drinken, want om dat alleen via water binnen te krijgen is ook niet zo handig.
Het beste alternatief voor natuurlijk bronwater is gefilterd water. Daarmee haal je veel schadelijke stoffen uit het water en sommige filters voegen er zelfs gezonde mineralen aan toe! Je kunt op verschillende manieren je water filteren. Een filterkan is de goedkoopste optie, maar ook de minst zuiverende.
Het is van nature puur, heeft een stabiele samenstelling en kan vanaf de bron opgevangen worden. Het natuurlijke mineraalwater van evian wordt opgevangen en gebotteld aan onze bron (Bron Cachat) in de Franse Alpen.
Flessenwater afkomstig van 'gekoelde fonteinen' of andere type van waterpunten of waterverpakkingen, is niet geschikt voor de zuigfles. Uit een recente analyse (Mei 2008) van Test Aankoop blijkt dat verschillende merken flessenwater een te hoog fluor-, sulfaat- en/of natriumgehalte te bevatten.
Constipatie bij uitsluitend flesvoeding
HiPP 2 BIO Combiotik® opvolgmelk bevat onder meer belangrijke voedingsvezels (GOS van lactose). Deze voedingsvezels helpen de ontlasting los te maken en dus te verzachten.
Op de verpakkking van het water zie je 'geschikt voor de bereiding van zuigelingenvoeding' staan. Spa, Evian, chaudfontaine, Saskia (Lidl) en Rochval (Aldi) zijn veilige waters. De eerste 3 maanden steriliseer je de fles voor het volgende gebruik.
Het water van SPA® Reine is zeer mineraalarm water, want het heeft een droogrest van slechts 38 mg/l. Moeders en baby's van alle leeftijden kunnen het dus zonder gevaar drinken. Bovendien ondersteunt SPA® Reine de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Klaargemaakte voeding kun je maximaal 8 uur in de koelkast bewaren, als de koelkast kouder is dan 4 graden. Voel na het opwarmen of de melk niet te warm is door een druppel uit de fles op je pols te laten vallen. De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op!
Huisarts inschakelen
Een verstopping van de darmen komt bij veel baby's voor en gaat vaak vanzelf over. Door de buik van de baby te masseren of wat meer water toe te voegen, kun je het ongemak al verminderen. Ga in ieder geval niet zelf experimenteren met bijvoorbeeld een thermometer, olie of laxeermiddelen.
De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut. Het uitkoken kan prima in een pannetje met water.
Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan 8 uur in de koelkast. Gooi restjes altijd weg.
Flesvoeding opnieuw opwarmen? Restjes voeding mag je niet opnieuw opwarmen. Dat heeft te maken met de grote kans op bederf door bacteriegroei. Direct weggooien dus.
Kunstvoeding geven op kamertemperatuur kan inderdaad geen kwaad, maar (lichtjes) opwarmen mag inderdaad ook. Het is gewoon belangrijk om steeds de melk direct na de bereiding (tot max 15 minuten) aan de baby te geven.
Te snel drinken kan leiden tot krampjes. Bovendien leert je baby niet meer om goed naar zijn/haar eigen verzadigingssignalen te luisteren en kan je baby wellicht minder goed aanvoelen wanneer hij/zij vol zit. Ook kan het zijn dat de zuigbehoefte na zo'n korte voeding nog niet bevredigd is.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg. Duurt een voeding korter dan 20 minuten, neem dan af en toe een pauze.