Stop je spijkerbroek niet in de droger. Of het nou een zwarte jeans is of een mooi indigoblauw exemplaar: spijkerbroeken houden niet van drogers. Door de hoge temperaturen van de droger kan je broek gaan krimpen.
Zet de wasmachine niet warmer dan 30ºC en gebruik (vloeibare) wasmiddel voor de fijne was. Doe er ook een beetje wasverzachter bij, dit behoudt de elasticiteit van de broek. Doe je broeken daarna nooit in de droger. Dit is erg slecht voor de vezels in de spijkerbroek.
Door de warmte van de wasdroger krimpen ze namelijk behoorlijk. Een paar kanttekeningen hierbij. Ten eerste beschadigt de wasmachine je jeans waardoor ze sneller slijten en de kleuren sneller vervagen. De wasdroger maakt ze er ook niet mooier op en verbruikt bovendien veel energie.
De droger maakt je kleding natuurlijk ook warm. Niet alle kleding kan hier goed tegen. Net zoals je sommige kledingstukken niet te warm mag wassen, maar je deze kledingstukken dus ook niet te warm drogen. Deze kleding kan dan krimper of vervormen.
*Droog je jeans niet in de droger maar hang hem ondersteboven op. Dus met de broekspijpen naar boven. Is je broek erg uitgelopen en dus te groot geworden, dan kan je hem wel voor een keertje in de droger doen. Daardoor krimpt hij weer een klein beetje, of een heleboel en dan heb je pech!!!!
Synthetische stoffen kunnen slijten of krimpen, voorkom daarom dat je deze stof in de droger doet. Wol krimpt al snel, ook als de temperatuur van de droger niet erg hoog staat.
In feite maak je je broek smaller door de volgende stappen: De tailleband van een broek bestaat meestal uit twee lagen. Maak twee knipjes in de binnenste laag van de tailleband. Eén knipje maak je aan de rugzijde links, de tweede aan de rugzijde rechts, richting de zijnaden van de broek.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Wasgoed zoals handdoeken en beddengoed kun je met een gerust hart - zo vaak als je wil - in de droger stoppen. Zowel de wasmachine als de wasdroger draaien met veel toeren het wasgoed rond, dus daar zit geen verschil in. Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen.
Was je spijkerbroek in heet water.
Door het hete water en de draaiende beweging van de wasmachine krimpen de vezels. Was je spijkerbroek binnenstebuiten, want dan beschadig je de stof het minst. Deze methode werkt niet bij spijkerbroeken die al voorgekrompen zijn of die gemaakt zijn van synthetische vezels.
Kleding droog
Als je broeken aan de waslijn (en dan wel binnen natuurlijk ;)) of binnen over de verwarming hangt, vergeet ze dan niet binnenstebuiten te keren. Op deze manier zal de broek sneller droog zijn omdat de dikke broekzakken beter aan de lucht kunnen drogen of met de broekzakken op de verwarming.
Hoe droog en strijk je je jeans het beste? De eerste regel is: doe je jeans nooit in de droger! Het beste is om ze gewoon aan de lucht te laten drogen, zodat de jeansvezels niet zo uitgerekt worden. Hang je jeans gewoon aan een hanger en laat hem drogen.
Spijkerbroek, beetje afhankelijk van hoe dik de stof is, maar duurt echt wel langer dan half uur. Ik had zelf denk ik de kleren gewoon aangehouden, dan maar nat de auto in. Broek uit en gaan. In het ergste geval zien ze een paar billen.
T-shirts kunnen in principe in de droger, maar beter is om shirts aan de lucht te drogen. Wil je toch een droger gebruiken, zorg er dan voor dat deze op de laagste temperatuur is ingesteld (40 of 60 graden).
Hoe vaak je de droger moet schoonmaken is vooral afhankelijk van het gebruik. Als de wasdroger bijna nooit wordt gebruikt hoef je deze minder vaak schoon te maken. Bijna normaal gebruik is minimaal eens per maand schoonmaken goed.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop. Bij een warmtepompdroger kan dat meestal niet. Zuig dan de condensor en het ventilatierooster van de condensor met de stofzuiger schoon voor een goede luchtcirculatie.
Voor het drogen van handdoeken, jeans en beddengoed kies je het katoenprogramma. Heeft je wasdroger speciale droogprogramma's voor deze soorten wasgoed? Dan kies je die. Voor de dikke stoffen van jeans en handdoeken, gebruik je de droogtegraad 'extra droog'.
Voordrogen: Je kunt je jeans in de droger drogen op een lage temperatuur gedurende maximaal een half uur laten draaien. Schud ze daarna kort uit en ze drogen veel sneller aan de lucht.
En wil je toch graag je jeans laten krimpen zet dan de wasmachine op 60 of 90 graden en laat de wasmachine zijn werk doen. Wel lekker makkelijk om je spijkerbroek op deze manier te laten krimpen, En mocht de spijkerbroek te veel zijn gekrompen kan je hem altijd nog als korte broek gaan dragen toch!
Spijkerbroek laten krimpen met (hete) wasmachine en droger
Wanneer je je wasmachine en droger op de hoogste stand zet, kan je het katoen in je jeans laten krimpen. Zorg er voor dat je het programma kiest waarbij je de temperatuur op zijn heetst kan zetten, kookwas bijvoorbeeld.
Als je nieuwe spijkerbroek een maat te groot is, of als je oude spijkerbroek na veel dragen wijder is geworden, dan kun je het materiaal laten krimpen met behulp van heet water. Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken, maar warmte speelt bij elke methode een rol.