Een beluchte douchekop vermindert het waterverbruik door lucht met water te mengen. Het nadeel van deze variant douchekop is dat de waterdruk lager is. Een niet-beluchte, pulserende douchekop zorgt voor meer druk doordat het water door kleinere uitlopen heen wordt geperst.
Met een GROHE douche is de keuze aan jou. Ons unieke ontwerp zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het water door ieder sproeigaatje voor een prachtige waterstraal. Welke straalsoort je ook kiest, Normaal, Champagne, Pure, Jet, Rain of Massage, je hebt gegarandeerd een zeer verfrissende douche-ervaring.
Een drukverhoger is de oplossing voor extra waterdruk in uw woning. Deze waterdruk kan afgenomen zijn door bijvoorbeeld een tweede badkamer of een stortdouche. De CV-ketel levert in deze gevallen niet voldoende water. Wilt u verzekerd zijn van een hoge waterdruk in huis, laat dan een drukverhoger installeren.
Vanaf 3,5 bar heeft een goede waterdruk. Het hangt ook van de hoogte af, per 10 meter verliest u 1,0 bar aan druk. Het hoeft niet altijd aan de watermaatschappij te liggen of een een slechte waterdruk heeft. Zo slokt een regendouche heel wat capaciteit op dat ten koste gaat van de druk bij andere tappunten.
Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk. Je kan dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn. Lage waterdruk kan ook veroorzaakt worden doordat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan. Is de druk hoger dan 2 bar, dan slijt de pomp te snel, en bij meer dan 3 bar kan er lekkage ontstaan doordat een leiding barst.
U kunt de waterdruk verhogen door uw douchekop te vervangen. Het kan zijn dat u een douchekop gebruikt die vraagt om meer waterdruk dan een normale douchekop. Een regendouche en een stortdouche gebruiken meer water per minuut dan een waterbesparende douchekop, waardoor het water sneller aangevoerd moet worden.
De waterdruk verhogen kan meestal eenvoudig met een hydrofoorpomp. Je plaatst deze het liefst op de plek waar de waterleiding een gebouw of woning binnenkomt, dus net na de watermeter. Zo kun je de waterdruk overal in een woning of voor een complete VvE verhogen.
Kan je zelf de waterdruk verhogen? Zelf de waterdruk verhogen met een drukverhoger is de oplossing bij een waterdruk probleem. Het installeren van een drukverhoger is relatief eenvoudig. De pomp moet tussen de leiding geplaatst worden.
De meeste douchekranen hebben een schroefdraad van 1/2 inch en verreweg de meeste doucheslangen zijn daarvoor gecertificeerd (aan beide kanten). Een schroefdraad van 3/4 inch komt veel minder vaak voor. (Tip: de aansluitingen voor slangen van 1/2 inch kunnen met verbindingsstukken passend worden gemaakt).
Als je een douchekop koopt, kijk dan op de verpakking naar de volumestroom of het waterverbruik.Als deze onder de 7,2 liter/minuut ligt, heb je een spaardouchekop. De volumestroom wordt soms ook in codes uitgedrukt A, B, C, D, S en Z. De letter Z hoort bij de waterbesparende douchekop.
Als je warm water en energie wilt besparen, heeft het zeker zin om een waterbesparende douchekop te gebruiken. Want deze verbruikt minder water per minuut dan een gewone douchekop. En zelfs de helft minder dan een regendouchekop.
Een waterbesparende douchekop in Klasse Z is het zuinigst en laat maar 4 tot 7 liter water per minuut door. Klasse D is het minst zuinig en telt 17 tot 22 liter per minuut. Met een douchekop uit klasse Z verbruik je dus 40% minder water dan met een douchekop uit klasse D.
Gebruik voor de douche een waterbesparende douchekop: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door. Dit scheelt jaarlijks zo'n 60 euro.
Gemiddeld waterverbruik
Bij het douchen verbruik je gemiddeld 6 liter water per minuut. Dit is ook sterk afhankelijk van de douchekop. Een regendouche vergt immers meer warm water dan een waterbesparende douchekop. Bij een regendouche wordt al snel 15 liter water per minuut verbruikt.
Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Door het opwarmen van het water kan er water verloren gaan. Als er een lekkage is dan zal de druk langzaam afnemen, omdat er water wegloopt uit het verwarmingssysteem. Een kapot expansievat kan er voor zorgen dat de druk afneemt.
De waterdruk wordt namelijk aangegeven in bar en u kunt deze zelf aflezen op de drukmeter van uw ketel. Vaak kunt u deze herkennen aan de zwarte wijzer. Op het display kunt u meteen zien of de druk niet te hoog of te laag is en binnen het bereik van 1.2 tot 2.0 bar zit.
Toch is er wel een klein verschil tussen de regendouche en de stortdouche. Uit een regendouche komen wat fijnere straaltjes en uit een stortdouche weer wat dikkere stralen. Een regendouche kop kan je aan de muur monteren of aan het plafond en is verkrijgbaar met een ronde kop, vierkante kop of met een ovale kop.
Een drukverhoger of ook wel hydrofoorpomp sluit je aan op de waterleiding van je appartement of woning.Vanaf hier verhoogt dit apparaat de inkomende waterdruk tot bijvoorbeeld constant 2 bar. De drukverhoger sluit je eenvoudig aan door de stekker in het stopcontact te steken, hij werkt gewoon op netstroom (230V).
Een douchefilter is een soort filter dat geïnstalleerd wordt in uw douchekraan of douchekop. Het is ontworpen om onzuiverheden zoals chloor, kalk, hardheid, zware metalen, zuren, pesticiden, fluor, bacteriën en andere stoffen uit het water te verwijderen.
Waterdruk in het leidingnetwerk zorgt ervoor dat er op alle kranen, en op alle etages, voldoende water beschikbaar is. Het waterleidingbedrijf zorgt voor een waterdruk van 2,5 bar bij de hoofdmeter. De minimale waterdruk die je thuis nodig hebt voor de werking van een cv-installatie of een wasmachine is 1,5 bar.
De druk die u daadwerkelijk heeft, wordt bepaald door de druk waarmee uw waterbedrijf het water in het leidingnetwerk aanbiedt. Daarnaast is de waterdruk afhankelijk van de afstand tussen uw huis en het pompstation. Hoe groter de afstand, hoe lager de druk.