Vanaf 2023 is alle kip in de schappen van AH scharrelkip met minimaal één ster van het keurmerk. De kippen leven langer en groeien langzamer dan hun soortgenoten die als 'plofkip' bekendstaan. Ook is er meer aandacht voor hun gezondheid en welzijn.
Aan het eind van het jaar is het afgelopen met de beruchte plofkip. De twee grootste supermarktketens van ons land, Albert Hein en Jumbo, doen de plofkip definitief in de ban. De plofkip, wat is dat ook alweer precies? Een plofkip is een snelgroeiende kip die speciaal gehouden wordt voor de vleesproductie.
Alle supermarkten stopten met plofkip. De kippen die sindsdien in het schap liggen groeien minder snel, maar de omstandigheden waarin deze nieuwe kippen leven, verschillen niet veel met die van een plofkip. Ze krijgen nog altijd te weinig ruimte en komen nooit in aanraking met frisse buitenlucht.
Supermarktketen Jumbo heeft vanaf maandag kippenvlees in de schappen van kippen die meer ruimte hebben, langer leven en langzamer groeien dan plofkippen. Het plan is dat er eind 2015 geen plofkip meer te koop is bij Jumbo en dat die dan vervangen is door deze 'Nieuwe Standaard Kip'.
Plofkip is de 'gewone' kip in de supermarkt. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het om een kuiken dat in zes weken tijd wordt 'vetgemest tot vleeshomp van ruim twee kilo'. Ze zitten volgens Wakker Dier met 19 anderen op een vierkante meter in een 'donkere stal'.
Zo krijgt prijzenvechter Lidl kipfilet aangeleverd van een Nederlandse en een Duitse slachterij, waarbij in de monsters van de Duitse kipfilet veel minder bacteriën zaten dan in die van de Nederlandse. De bond vraagt zich af wat Duitse slachterijen beter doen dan Nederlandse.
Het ontbreekt de consument niet aan kennis: die weet donders goed dat plofkippen groeihormonen, antibiotica, vochtvasthoudende middelen en andere ongezonde stoffen krijgen toegediend.
Kippen die zo snel groeien noemt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier 'plofkippen', de onderzoekers spreken van 'reguliere kippen'. Zo'n 70 procent van de vleeskippen in pluimveehouderijen in Nederland is zo'n plofkip. Over die plofkip valt nu goed én slecht nieuws te vertellen.
Gangbare vleeskippen (plofkippen) in de bio-industrie daarentegen leven maar een fractie van hun natuurlijke levensverwachting; zo'n 42 dagen. Dan worden ze geslacht. Eigenlijk is de kip dan nog maar een kuiken. Na 42 dagen zijn ze al 2 kilo zwaar, door hun bouw en de hoeveelheid voeding.
Plofkip/gangbare kip: Groeit ca. 60 gram per dag; 20 kippen per m2; geen daglicht in de stal.
Supermarktketen Albert Heijn gaat voor het hele AH-rundvleesassortiment voornamelijk vlees van Nederlandse koeien aanbieden, bij voorkeur van koeien met weidegang. Zo gaan ook de Nederlandse melkkoeien uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma voor vlees zorgen.
Deze producten komen uit Frankrijk. Van Nederlandse bodem komt de 'AH Scharrelkip'. Dit heeft het 1 ster Beter-Leven-keurmerk. In Nederland hebben de meeste scharrelvleeskuikenbedrijven dit keurmerk.
Sinds 2016 zijn alle grote supermarktketens afgestapt van de plofkip. De kip die nu ter vervanging in het schap ligt, heeft een gezondere groei en is daarom geen plofkip. Maar de omstandigheden waarin deze kip leeft, verschilt niet veel met die van een plofkip. De welzijnseisen lopen per supermarkt uiteen.
In 2023 is de plofkip definitief uit de versschappen van de supermarkt verbannen; Boni heeft vandaag als laatste grote supermarktketen gezegd te stoppen met de verkoop van de keurmerkloze kip.
Welke supermarkt heeft de lekkerste kip? Zo komt Albert Heijn het beste uit de steekproef, met 9% plofkip. De meeste kipvleeswaren van Albert Heijn zijn van de zogeheten tussenkip, en 12% is kip met een ander keurmerk.
Wakker Dier werd 15 december 1997 als stichting opgericht door Wim de Kok, Jan van der Lee, Jan IJzerman en Jan Bonjer, mede op initiatief van Niko Koffeman die niet in het bestuur ging zitten. De oprichters vonden dat er onveranderd behoefte was aan een actiegroep tegen de intensieve veehouderij.
Plofkippen zijn vleeskuikens die in grote hoeveelheden in stallen opeengepakt zitten. Ze zijn zodanig doorgefokt, dat ze zo snel groeien dat ze na gemiddeld 42 dagen 'slachtrijp' zijn. Deze snelle manier van groeien veroorzaakt vaak hartproblemen: vleeskuikens lopen het risico letterlijk dood te groeien.
In 2015 kwam het aantal pluimveebedrijven hier nog uit op 483 en in 2016 waren er in Gelderland 459 pluimveebedrijven. Het gemiddelde aantal kippen per bedrijf kwam uit op 39.359 stuks.
Het beste is om kip te kopen bij een ecologische slager of bij een poelier waarvan je zeker weet in welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Zo niet, koop dan biologische kip met een officieel bio-label.
Prijsstijging verwacht
In 2022 zal de gemiddelde jaarlijkse kippenvleesprijs naar verwachting met 2 procent op jaarbasis stijgen tot 2,02 euro per kg. Een verwachte afname van de veestapel, vooral in de EU en de VS, zal de vraag naar rundvleesvervangers, waaronder pluimvee, doen toenemen.
Een plofkip is een dier dat geproduceerd wordt voor de consumptie. Omdat dit zo snel en goedkoop mogelijk moet gebeuren, is de zogenoemde plofkip ontwikkeld. Dit is een dier dat totaal geen ruimte heeft en krijgt en het daglicht nooit zal zien. Zo'n plofkip heeft een enorm korte levensduur, namelijk maximaal 42 dagen.
Nettorama domineerde het vleesgedeelte van het onderzoek vorig jaar met eerste plaatsen op vier aspecten. Op kwaliteit/versheid en deskundigheid neemt Poiesz de 1e plek over en de noordelijke formule doet dat ook op de hele ranglijst (van 7,20 naar 7,46).
Vanaf eind 2021 hebben al onze kipvleeswaren minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Vanaf 2023 geldt dit voor al onze verse kip. Het overgrote deel van onze verse kip komt van Nederlandse boeren.
Waar wordt Milbona gemaakt? In Duitsland maakt Lidl de producenten van zijn huismerken bekend. De discounter is één van de eerste ketens ter wereld die zo in zijn kaarten laat kijken.