De Gladiool staat symbool voor kracht, overwinning en trots. Bij de finish van de Nijmeegse Vierdaagse krijgen de wandelaars ook deze prachtige bloem. De naam Gladiool is afgeleid van het Latijnse woord 'Gladius' wat staat voor zwaard.
De Magnolia kun je het beste planten op een plek waar veel zon komt. Ook mogen ze ook geplant worden op een plek waar het halfschaduw is, maar in ieder geval niet op het noordoosten van de tuin. De Magnolia heeft namelijk echt lekker veel zon nodig om goed te bloeien. Daarnaast houdt deze boom niet van veel wind.
De boom vindt zijn oorsprong in Japan, China en Amerika, waar het klimaat over het algemeen iets warmer is dan in Nederland. Uit fossiele vondsten blijkt dat de boomsoort al honderd miljoen jaar geleden voorkwam. Er zijn ongeveer tachtig verschillende soorten magnolia's bekend.
Gewone beverboom – Magnolia x soulangeana
Een van de oudste exemplaren van Nederland met een zeer brede kroon staat in het Wageningse Bassecourt en is ongeveer 150 jaar oud. Het is eigenlijk een grote struik die altijd laag vertakt is en zeer breed kan uitgroeien. Hij bloeit vroeg en vormt maar weinig vruchten.
De meeste magnolia's bloeien NU (rond April dus). De meeste die je in Nederland ziet zijn de Magnolia x Soulangeana (boom) en de Magnolia x Stellata (heester). Na een onderzoekje heb ik kunnen concluderen dat alle Magnolia's eetbaar zijn.
De mooiste gele zijn 'Daphne', 'Elizabeth' en 'Gold Star', met erg mooie, lichtgele sterbloemen. De beste periode om te planten is oktober-november of vanaf midden mei. Graaf een plantgat dat twee keer zo breed maar even diep is als de wortelkluit.
Hoe ruikt Magnolia? De geur van magnolia is fris en transparant met een bloemige twist. Op de achtergrond ruik je een zweem van het groene van de boom. De twijgen van een magnolia geven bij kneuzing een sterk aromatische, vaak anijsachtige geur.
Magnolia wordt ten onrechte ook wel tulpenboom genoemd vanwege de vorm van de bloemen. De Latijnse naam voor tulpenboom is echter Liriodendron tulipifera, een boom die wel 20 meter hoog kan worden en tulpgevormd blad heeft.
Wist je dat er ook een magnolia is die twee keer in het jaar tot bloei komt? De Liliflora Nigra zie je ook steeds vaker in Nederlandse tuinen. In het vroege voorjaar bloeit deze magnolia uitbundig net als de andere soorten. Het bijzondere is echter dat de struik dat in de zomer nog een keertje doet.
Lang niet iedereen weet dat er ook Magnoliabomen zijn die zelfs twee keer in een jaar een korte tijd bloeien. De Liliflora Nigra bloeit één keer in het vroege voorjaar (maart/april), en de tweede keer later in de zomer. De tweede keer soms zelfs ook nog eens in een andere kleur, zoals paars!
De meeste soorten Magnolia bloeien van april tot mei. Dan komen de rechtopstaande tulpachtige bloemen uit de knop. Een adembenemend gezicht! De plant wordt ook wel eens tulpenboom genoemd.
Vanaf € 178,50. Voeg toe aan favorieten Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Omschrijving: Het jonge blad van de Magnolia 'Susan'is opvallend glanzend donkergroen, in de zomer wordt het doffer.
De meest gebruikte bloemen op een begrafenis of in een rouwboeket in deze landen zijn: witte rozen, rode anjers of paarse eustoma. Paarse bloemen staan voor waardigheid en rouw, de eustoma voor dankbaarheid. De rode anjer heeft zowel in het bijgeloof als in het christelijke geloof een belangrijke betekenis.
Appelboom – het symbool van vertrouwen
De appelboom is de boom van de liefde. Het staat symbool voor liefde, vertrouwen en dankbaarheid. Vroeger werd deze boom naast het huis geplant ter bescherming, maar ook om liefde te ontvangen.
Wil je iemand vrolijkheid sturen, stuur dan een boeket met gerbera's. Wil je iemand geluk en gezondheid wensen, ga dan voor een boeket met chrysanten. Met een boeket waar lelies inzitten wens je iemand rust. Wil je iemand bedanken en je waardering tonen, ga dan voor een boeket met rozen.
De Magnolia is een prachtig bloeiende heester en wordt in het Nederlands Beverboom genoemd. Deze struiken vallen vooral op in het vroege voorjaar, wanneer ze bloeien met de opvallende grote tulpachtige of stervormige bloemen in wit, roze of paars.
De magnolia is een prachtige boom die oorspronkelijk uit delen van Azië en Amerika komt. Hij wordt gekenmerkt door zijn grote, geurige bloemen, die bloeien in witte, roze en paarse tinten.
Hoe snel groeit deze boom? Deze Magnolia groeit circa 30cm per jaar. Het eerste jaar moeten alle tuinplanten zich settelen, in het tweede jaar zal de struik sneller groeier. Magnolia soulangeana Om een goede groei te krijgen is het raadzaam om naar de (voeding in) grond te kijken.
In het voorjaar, voor de bloei, bemest je magnolia met een organische meststof. Om de bloei te stimuleren kun je in de zomer (juni) de boom ook nog licht bemesten. Je kunt hiervoor goed rododendronmest gebruiken. Net zoals rododendrons houden magnolia's van een zure bodem.
Magnolia's houden niet van wind en staan graag in de zon. Snoeien kun je een magnolia het beste vlak na de bloei, maar eigenlijk is snoeien amper nodig.
De magnolia reageert gevoelig op een te droge of een te natte bodem. Droogte heeft het gevolg dat de bladeren geel verkleuren en niet meer groeien. Een te natte bodem bevordert schimmelziektes. Bij zandbodems is het raadzaam voor het planten, rijkelijk humus of compost toe te voegen.
De meeste Magnolia´s zijn bladverliezend maar er zijn ook prachtige bladhoudende soorten. Deze laatste worden in ons klimaat meestal als (grote) kuipplant gehouden. De bladverliezende soorten bloeien in het voorjaar. De vroegste bloeien reeds in maart, nog voordat het blad aan de twijgen verschijnt.
Magnolia grandiflora 'Galissonière' is een wintergroene boom die in de landen rond de Middellandse Zee kan uitgroeien tot circa 30 m hoogte. De jonge twijgen kleuren van geelgroen naar bruin en zijn zacht behaard.
De Magnolia heeft, naast bescherming tegen nachtvorst, weinig verzorging nodig. Het is wel goed om jaarlijks wat tuinturf of zelfgemaakte compost rond de struik te strooien. Ook het gebruik van boompalen is aan te raden om de niet zo stevige wortels te beschermen.