Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Deze lijkt behoorlijk op die van halfvolle melk. Zo zitten er net zo veel eiwitten en kilocalorieën in. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Gelukkig kunnen we prima zonder zuivel leven. Er zijn prima plantaardige alternatieven voor melk. Echter zijn alleen producten op basis van soja en lupine eiwitrijk. Producten als amandeldrink, rijstdrink, kokosyoghurt, enzovoorts bevatten nauwelijks eiwit.
Haal je zuivel uit je voedingsplan, dan is er een kans dat je het omruilt voor simpele koolhydraten wat kan leiden tot extra kilo's. Er zijn gelukkig zat andere alternatieven voor foods met gezonde vetten en eiwitten zoals noten, maar let erop dat je dan niet opeens veel extra calorieën binnenkrijgt.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Yoghurt en kwark
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos. Soms staat er met heel kleine lettertjes 'plantaardige variatie op yoghurt' op de verpakking.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Een te hoog cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Veel kazen zijn ook niet vegetarisch, omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Ook zijn er mensen die geen kaas eten omdat ze een plantaardig dieet volgen (en niet per se vegan zijn,) vanwege hun gezondheid. Veel kazen zijn vrij vet en zout en staan bekend als 'niet per se heel erg gezond.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Zuivel is een onderdeel van onze cultuur en voor veel mensen een onderdeel van een dagelijkse voedingspatroon. Maar is zuivel wel zo gezond? Voor de dieren in elk geval niet. Gelukkig kunnen we uitstekend zonder zuivel (en andere dierlijke producten) leven.
Plantaardige kwark
Door de hoeveelheid eiwitten die erin zitten, is silken tofu een goed alternatief voor kwark. Ook heeft silken tofu, net als kwark, een wat dikkere structuur dan yoghurt. Deze heerlijke vervanger kan je vinden bij biowinkels en soms ook bij een Aziatische toko.
Onder zuivel vallen alle melk en melkproducten. Denk hierbij ook aan karnemelk, chocolademelk, kwark, (room)kaas, yoghurt(drankjes), boter, ijs, kookroom, zuivelspread en vla.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Kwark kan ook worden gemaakt met andere culturen, dus bacteriën, maar meestal zijn het dezelfde twee als in yoghurt. Voeg je extra room toe aan de melk waar je yoghurt van wilt maken, en laat je de yoghurt een tijdje uitlekken, dan krijg je die lekkere dikke, romige Griekse yoghurt.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Vitamines in feta
Ook bij de vitamines zou je kunnen zeggen dat feta een redelijk standaard zuivelproduct is. Zoals alle dierlijke producten bevat het verschillende vitaminen uit het B-complex. Vooral vitamine B12 is daarbij voor veel mensen van belang.
Slagroom, kaas, boter, kwark: allemaal zuivel. Een belangrijk onderscheid tussen zuivelproducten en eieren (behalve dat die dus niet van melk gemaakt zijn) is dat mensen met lactose-intolerantie of koemelkallergie niet altijd tegen zuivelproducten kunnen.
Mensen die per dag een glas melk of 580 milligram calcium uit zuivelproducten binnenkregen, waren na twee jaar 6 kilo kwijt. Volwassenen die maar een half glas zuivel dronken of 150 milligram calcium consumeerden, vielen in die tijd 3,5 kilo af.
Zuivel heeft een vaste plek in de Schijf van Vijf. Samen met vlees, vis, ei, noten en peulvruchten staat zuivel in het eiwitvak. In de Schijf van Vijf staan alleen ongezoete halfvolle en magere zuivelproducten. Denk aan halfvolle melk, karnemelk, magere yoghurt en kwark en 20 en 30+ kaas.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
Je kunt er pukkels en zelfs acne door krijgen. Een lekkere geurJe natuurlijke lichaamsgeur zou er wat frisser door worden. Je krijgt er sterkere botten vanJa, echt. Sterkere botten door het minderen van zuivel: dit bewijzen veel onderzoeken.
De theorie: volle melk leidt tot gewichtstoename
Een glas (200 ml) magere melk levert 70 kcal, terwijl de volle variant goed is voor 125 kcal [3]. Wanneer je dagelijks twee glazen volle melk drinkt in plaats van magere melk zou je na één jaar bijna 4,5 kg zwaarder zijn#.