Oviraptor betekent "eieren dief". Het eerste fossiel werd gevonden bovenop een stapel dinosaurus eieren. Destijds ging men ervan uit dat de raptor bezig was met het stelen van de eieren toen deze werd gedood.
De Diplodocus legt ook eieren net als een echte dinosaurus en hierbij wordt 3 eitjes bij geleverd.
Dinosauriërs zijn reptielen en hebben een althans gedeeltelijk geschubde huid en planten zich voort door middel van eieren. Anders dan de overige huidige reptielen zijn de bestaande dinosauriërs, de vogels, warmbloedig.
Dinosauriëreieren zijn de organische vaten waarin embryo's van dinosauriërs zich ontwikkelen.
Wetenschappers ontdekten in de jaren '90 enorme dinosauruseieren in een grot in Henan, China. De eieren zijn bijna 45 centimeter lang en wegen ongeveer 5 kilo. Daarmee behoren ze tot de grootste die ooit zijn gevonden.
De kip is wel vaker de pineut als proefdier. Alle vogels stammen af van de dinosaurus, maar de kip lijkt genetisch nog het meest op een dinosaurus.
Leg het ei in een bak water, na 12-24 uur zie je de eerste barsten al ontstaan. Na een paar dagen heb je jouw eigen dino!
Hoeveel poept een dino per dag? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een dinosaurus poepte net als veel andere grote planteneters de hele dag door. Er is dus niet 1 grote fossiele drol van de hele dag.
Zet het ei in een glas water en zie je dino groeien! Na 12 tot 24 uur breekt het ei en zal je dino langzaam naar buiten kruipen. Als je de dino nog verder wilt laten groeien zet je hem weer in het water!
Hoe zagen ze eruit? Dat weten we niet precies. Vroeger werd gedacht dat dinosaurussen erg leken op hagedissen, en dus een geschubde huid hadden. Maar tegenwoordig weten paleontologen behoorlijk zeker dat veel dinosaurussen veren hadden, ook de meeste grotere.
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
Zo'n 70 procent van het leven op aarde verdween. Maar op de grond overleefde een bijzonder dier door. Onderzoekers zijn er achtergekomen dat een weerbarstige schildpad de allesverwoestende meteoriet-inslag als enige op het noordelijk halfrond heeft weten te overleven.
"We weten dat ze oren hadden waarmee ze geluiden met een lage frequentie konden opvangen", stelt het INAH. "Dus ze moeten vreedzaam maar ook spraakzaam zijn geweest." Volgens de paleontologen konden de dinosauriërs 'geluiden uitstoten om vijanden weg te jagen of voor voortplantingsdoeleinden'.
Jarenlang stonden onderzoekers voor een raadsel. Waarom legden plantenetende dinosaurussen van zo'n 33 meter lang en met een gewicht van ongeveer 16 ton eitjes die slechts 1,5 kilo wogen?
De dino-eieren bleken de stoffen biliverdine (een bekende galkleurstof) en protoporphyrine te bevatten. De mix tussen de twee kleurstoffen en het calcium van de eierschaal, zal de eieren ooit een blauwgroene kleur hebben gegeven.
Om deze leuke dino egg te maken mix je de baking soda met het water en de kleurstof tot je een soort klei krijgt dat niet te droog en niet te nat is. Maak een plat stuk en leg er de miniatuurdino (of wat je erin wil verstoppen) op (je kan er vinden bij de webshop dinoworld). Maak er dan een dino ei van en laat drogen.
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
Wel zeker is dat de grote dinosauriërs makkelijk een leeftijd van 40 jaar haalden. En misschien werden ze dus nog een stuk ouder. Helemaal precies kunnen we de leeftijd van dino's dus niet aflezen. Maar we weten wel dat sommige dinosaurussen net zo oud worden als de middelbare leeftijd van mensen.
Een wetenschapper van de Florida State University onderzocht hoe lang dino's deden over het uitbroeden van hun eieren en kwam tot de conclusie dat het tot zes maanden kon aanslepen.
Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren. Met deze wapens kon hij gevaarlijke vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex van zich af houden.
Uit een fossiel dat in Italië is gevonden, blijkt nu dat blauwe vinvissen hun kolossale omvang al minstens anderhalf miljoen jaar geleden hadden bereikt. De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
Het gaat om een megaraptor, een vleesetende dinosaurus. Met zijn leeftijd van 70 miljoen jaar, is het een van de laatste vleesetende dino's op aarde. Zo'n 5 miljoen jaar later stierven de dinosauriërs uit. De megaraptor lijkt op een Tyrannosaurus rex, maar hij was iets dunner.
Je denkt misschien dat Tyrannosaurus rex de gevaarlijkste dino ooit was, maar dat hangt er helemaal vanaf aan welke tijdgenoot van T- rex, zo'n 67 miljoen jaar geleden, je het zou vragen. Een Triceratops zou het daarmee waarschijnlijk wel eens zijn. Die was er als de dood voor.
Toch kunnen wetenschappers met behulp van computermodellen een inschatting maken van hoe krachtig de beet van een T. rex was: ze schatten ruim 35.000 newton. Dat betekent dat de kaken van een Tyrannosaurus twee keer zo sterk zijn als die van de grootste levende krokodil.