De diameter van het ontluchtingskanaal en van de dakdoorvoer is ongeveer een 70mm. Voor standleidingen waar veel leidingen op toekomen voorziet men dezelfde diameter als de standleiding diameter 110.
Het is van groot belang dat de ontluchter voldoende lucht doorlaat. Zo is 40mm net genoeg voor een badkamer, maar zeker niet voor een wc. Wij helpen u graag met het ontluchten van uw riolering.
De diameter van de PVC beluchter moet dezelfde diameter hebben als de diameter van de PVC afvoerbuis. Plaats dus geen 50 mm beluchter op een 110 mm PVC buis. Het is belangrijk om de PVC beluchter verticaal te plaatsen.
Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Het is in Nederland gebruikelijk om een standleiding in een woning uit te voeren in een diameter van 110 mm.
Voor de afvoer van het sanitair dient men rekening te houden dat de maximum vullingsgraad van 50% niet mag overschreden worden om een goede luchtcirculatie (verluchting) toe te laten.
2. Een gebruiksfunctie heeft voor elke 125 m² gebruiksoppervlakte of een gedeelte daarvan ten minste een toiletruimte.
Het verschilt per geval hoe diep drainage moet liggen. Bij een te hoge ligging werken de buizen niet optimaal, maar dat is ook zo als ze te laag zijn aangelegd. De gemiddelde diepte is minimaal 60, maximaal 90 centimeter.
Voor de waterafvoer wordt altijd pvc-buis gebruikt. Deze zijn er in de diameters 32, 40, 50, 75, 110 en 125mm en zijn 3-laags dik. In de winkel liggen ook pvc-buizen met de maten 70, 80 en 100mm, maar deze buizen zijn voor hemelwater afvoer (regenwater) en zijn dunner.
Voor binnenriolering binnenshuis voldoen doorgaans 3 of 4 verschillende diameters, namelijk 40mm, 50mm, 75mm en 110mm. Voor grotere (bedrijfs)panden zijn diameters 125mm tot 200mm beschikbaar. De hoofdleiding binnenshuis is altijd 110mm. Ook het toilet wordt met 110mm aangesloten op de hoofdleiding.
Voor huisaansluitingen worden de diameters 125 en 160 mm zowel in Ultra-3 als in PVC toegepast. Voor hoofdrioleringen zijn de diameters in PVC 200 t/m 630 mm leverbaar in de klassen 41 en 34.
Er bestaat geen beperking op het maximum aantal bochten voor een aansluitleiding. Dit aantal bepaalt echter wel de te voorziene diameter van de buis (deze diameter hangt tevens af van de helling en de ontwikkelde lengte van de buis, alsook van het al dan niet aanwezig zijn van een kopverluchting).
Waar plaats je een ontluchter? De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Ook daar dient de ontspanningsleiding voor. De hoeveelheid luchtverplaatsing kan op soms wel 30 keer zoveel zijn als de hoeveelheid water. De ontspanningsleiding moet minimaal een diameter hebben van 60mm en steekt door het dak van de woning.
Verslepingen van de standleiding kunnen de oorzaak zijn van onderdruk met de genoemde gevolgen van stankoverlast e.d. Pas bij versleping van de standleiding altijd een vereveningsleiding toe (soms ontluchtingsleiding genoemd, beter is beluchtingsleiding omdat het lucht brengt in het gebied waar onderdruk dreigt).
Daarom stelt NTR 3216 eisen aan de maximum lengte en het maximale aantal bochten. Bijvoorbeeld voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding incl. toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan 3 bochten 45°).
Een normale maat voor een wastafel of de afvoer van een wasmachine is 40 of 50 mm. Een riool afvoer is 110 mm en is vaak voor het grootste gedeelte in de kruipruimte van een woning gemonteerd.
SN 4 buis is de rioleringsbuis. Deze klasse buis is de standaard voor zowel binnenriolering als buitenriolering. Dit type buis kan ook worden gebruikt in situaties waar zo nu en dan kans is op verkeersbelasting.
Bij een ontluchter verwacht u dat het onderdeel van de afvoer ook voor het afvoeren van lucht zou kunnen zorgen. De leidingen worden immers ontlucht. Dit is niet het geval bij een beluchter voor de afvoer. Er wordt enkel lucht toegevoegd, maar niks afgevoerd.
Het borrelende geluid is een signaal dat de afvoer niet volledig is verstopt maar dat er wel sprake is van een vernauwde afvoer.
Rioolucht in het hele huis
Dan is er misschien iets mis met de ontluchting van het toilet, van de kruipruimte of de kelder. Een andere mogelijkheid is dat de riolering onder de woning verstopt zit, lekt of niet goed ontlucht wordt. Ook een bubbelende, borrelende afvoer kan wijzen op problemen met de ontluchting.
Huizen in Nederland moeten verplicht voorzien worden van een ontluchtingssysteem voor de riolering. Als u water door de rioleringsbuizen van uw woning laat lopen, wanneer u bijvoorbeeld de wc doorspoelt, dan wil lucht uit de buizen ontsnappen om het water door te laten.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Verder is een ontluchting altijd aan te raden, omdat het leegtrekken van de buizen (leegstromen in septische put of riolering) lucht gaat aanzuigen. Zonder ontluchting (die ervoor zorgt dat er in dat geval buitenlucht wordt aangezogen) zorgt dit effect ervoor dat je siffons worden leeggetrokken.