Uit steekproeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat elke
Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Hoewel je niet altijd alle bacteriën eraf kunt wassen, maak je de kans wel kleiner dat je een voedselinfectie oploopt."
Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Er zijn biologische aardbeien en aardbeien met het duurzaamheidstopkeurmerk On the way to PlanetProof verkrijgbaar.
De groene steeltjes van aardbeien kunnen cyanide (HCN) bevatten en sporen van pesticiden, waarvan de concentraties hoger kunnen zijn dan op de aardbei zelf. Verder is het (blad)groen van aardbeien niet giftig; het wordt bijvoorbeeld gebruikt om thee te maken.
kort door de bocht: Ja, in aardbeien(en ander fruit) zit vruchtsuiker en dat is slecht voor je tanden. teveel is altijd slecht,maar waarom zou je teveel aardbeien willen eten ,daar jrijg je buikpijn van en natuurlijk kun je en ook spetterpoep van krijgen met anusirritatie tot gevolg.
Voor mensen met een aardbei allergie kan eiwit van aardbei een allergische reactie veroorzaken. Het eiwit van aardbei is dan het allergeen. Een allergeen komt het lichaam binnen via de huid, de luchtwegen of het maagdarmkanaal. Over het algemeen is een allergeen niet schadelijk voor het lichaam.
Heb je een allergie voor bijvoorbeeld noten, pinda's, aardbeien, kiwi, avocado, varkensvlees of melk? Dan zal de allergische reactie meestal snel optreden, binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel.
Wilde aardbeien: de schijnaardbei
Niet eetbaar, wel decoratief. Bovendien zijn schijnaardbeien fanatieke bodembedekkers, die liefst in de schaduw staan.
Weet ook dat aardbeien alleen aan de plant rijpen. Onrijpe aardbeien zijn hooguit geschikt om tot jam te verwerken. Heb je eenmaal een portie smakelijk rood fruit gescoord, behandel het dan met respect en verwerk het in een gerecht dat de smaak eer aan doet.
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar hoewel de smaak ietwat bitter is. De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie.
Aardbeien bevatten zeven soorten eiwitten die mogelijk allergische reacties veroorzaken. Symptomen zijn onder andere uitslag, jeuk, een tintelend gevoel rond de mond, buikpijn, misselijkheid en soms zelfs moeite met slikken.
Het eten van een handjevol aardbeien per dag kan gunstig zijn voor mensen met maag-darm-lever ziekten. Een studie op muizen heeft ontdekt dat het eten van slechts een paar hele aardbeien per dag ontstekingen in de darmen, gewichtsverlies en diarree met bloed kan verminderen.
Zo zit de vrucht boordevol vitamine C, wat goed is voor je weerstand is, je huid en haar. Aardbeien bevatten daarnaast foliumzuur, oftewel vitamine B11, wat belangrijk is voor de groei van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
De oplossing om effectief pesticiden te verwijderen? Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
In de videos wordt geadviseerd je aardbeien (en andere bosvruchten) niet alleen maar af te spoelen met water, maar ze te wassen in zout water, eventueel met een scheutje azijn.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen, omdat ze al vrijwel schoon uit de winkel komen. Wil je ze toch graag wassen? Laat dan de kroontjes aan de steeltjes zitten en spoel ze voorzichtig af. De kroontjes voorkomen dat de aardbei zich volzuigt met water en daardoor zijn smaak verliest.
Het groene steeltje is dus zeker niet giftig. Het klinkt misschien een beetje onsmakelijk, maar dat is het dus niet. Het smaakt een beetje hetzelfde als spinazie.
Antwoord: Vaak wordt fruit onrijp geplukt om te voorkomen dat het overrijp is voordat het in de supermarkt ligt. Gelukkig rijpt het meeste fruit na in de fruitschaal en hoef je het niet onrijp te eten. Als je toch je tanden in een onrijp stuk fruit zet, is dat niet ongezond.
Je kunt dit goed testen bij vruchten door voorzichtig in het besje te knijpen of drukken om te zien of deze een beetje meeveert. Is hij nog heel erg hard en is de kleur nog niet zoals het moet zijn, laat ze dan vooral nog lekker hangen, want eenmaal geoogst zullen ze niet meer bijkleuren.
Aardbeien kunnen vrij goed tegen kou. Maar als het 's winters langdurig vriest krijgen ze toch een flinke klap en doen ze er lang over om weer bij te komen. Dat merk je aan de opbrengst: die zal dan minder zijn. Om dat te voorkomen kan je ze in de winter afdekken.
De vruchten van de schijnaardbei zijn eetbaar, maar nagenoeg smakeloos. De bosaardbei is tot nu toe niet gevonden in het voedselbos. Zevenblad dankt z'n naam aan het feit dat de bladeren uit zeven deelblaadjes bestaan. Het behoort tot de familie van de schermbloemigen.
Je kunt de aardbeien het beste net voor het eten wassen. "Als je ze veel eerder wast, zuigen ze vocht op en bederven ze sneller", tipt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum. Je kunt ook het beste het kroontje zo lang mogelijk laten zitten. Een aardbei is een ademend product.
Botanisch zijn zowel frambozen, bramen als aardbeien in feite geen bessen: het zijn samengestelde vruchten. En de aardbei is een schijnvrucht. De echte vruchten van de aardbei zijn namelijk de zaadjes, die moet je zien als een soort nootjes.
In het kort. Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.