Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken. Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken.
Jij hebt het zonder kleren niet te warm en niet te koud bij een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius, dat is jouw thermo neutrale zone. Voor een ongeschoren paard met wintervacht ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. De comfortzone bij een paard met zomervacht ligt tussen de 5 en 25 graden.
De standaard Bucas Power Turnout Light kun je gebruiken tussen de -10 en +16 graden. Er is ook een dikkere variant van de Power Turnout verkrijgbaar, namelijk de Bucas Power Turnout Extra. Deze deken is het beste te gebruiken is tussen de -25 en +13 graden.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
Paarden zijn warmbloedige dieren met een constante lichaamstemperatuur van 37,2 tot 38,2 graden Celsius. Ze kunnen hun warmte goed reguleren bij temperaturen tussen de 5 graden onder nul en 25 graden.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Om de juiste maat Bucas deken te bepalen kan je jouw paard opmeten met een Bucas meetlint. Meet je paard met het meetlint van het midden van de borst tot aan het uiteinde van het achterbeen (hier moet de deken eindigen, dit is in dezelfde lijn als waar de staartaanzet begint).
De Rambo dekens zijn de sterkste dekens welke momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. De paardendekens hebben maar liefst 3 jaar garantie op de waterdichtheid van de deken. Onder het merk Rambo worden regendekens, winterdekens, staldekens, zomerdekens en vliegendekens gemaakt.
Zweetdeken. Vaak is het fijn om een bezweet paard een deken op te doen. Een zweetdeken is te vergelijken met een badjas en is erg handig na een training of een douche. Deze dekens zijn vaak van fleece of microvezel gemaakt en nemen het vocht op en voeren het snel af.
Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken. 200 tot 300 gram zal vaak voldoende zijn. Als het vriest kan je een dikkere winterdeken gaan gebruiken van zo'n 300 tot 400 gram.
Een uitrijdeken beschermt de nieren van je paard tegen koude en tocht tijdens het rijden. Vooral kwetsbaardere paarden die bijvoorbeeld geschoren zijn, hebben een uitrijdeken nodig. Ook tijdens het uitstappen kan een uitrijdeken nuttig zijn.
Staldekens zijn niet waterdicht. Het is daarom raadzaam om een waterdichte regendeken over de staldeken heen te leggen wanneer je paard naar buiten gaat. Zo staat je paard lekker warm en droog buiten.
Een zomerdeken is vaak een licht katoenen deken welke lekker luchtig is. Daardoor is deze geschikt voor in de zomer. Een zomerdeken wordt veelal gebruik om een paard te beschermen tegen de zon en UV-straling. Een zomerdeken is ook uitermate geschikt tijdens het transport of om je paard schoon te houden.
In het voorjaar en in de zomer is de omgevingstemperatuur hoger, dus kun je beter kiezen voor een dunnere deken. Kies voor een (gebreide) deken zonder voering. De gebreide dekens hebben een TOG-waarde tussen 0.9 en 1.3. Dit is geschikt voor een kamertemperatuur van 23-24 graden.
Let op: Horseware dekens vallen op maat, waarbij Amigo Ribstop dekens wat smaller vallen op de borst en de Amigo Hero dekens extra geschikt zijn voor paarden met een bredere halsinzet. Vario dekens vallen op maat en zijn ook geschikt voor paarden met een hoge schoft of paarden met een bredere halsinzet.
Als je jouw dekenmaat weet kan je het onderstaande schema aanhouden om de maat van de losse hals te bepalen: XS hals past bij een 155 – 160 cm deken. S hals past bij een 165 – 175 cm deken. M hals past bij een 185 – 190 cm deken.
Een trillend paard is te lang nat geweest. De oorzaak kan een verkeerde deken zijn, zoals een staldeken in de wei. Een staldeken absorbeert namelijk water, waardoor het vocht langer contact maakt met de huid van jouw paard.
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.
Bibberen is niets anders dan snel opeenvolgende spiercontracties. Spiergebruik produceert veel warmte, en met hun enorme spiermassa's zijn paarden uitstekende "bibberaars". Ze kunnen dit makkelijker en efficiënter dan de mens.
De Sectorraad Paarden heeft gesteld dat bij temperaturen van 35 graden en meer alle evenementen en wedstrijden met paarden geannuleerd dienen te worden.
Wollen dekens en fleecedekens worden vaak voor hetzelfde gebruikt: het warm houden van een paard na de rit (of na het wassen). Beide dekens absorberen zweet en vocht, waardoor het paard opdroogt en tegelijkertijd warm blijft.