Veel mensen verwarren koppig met eigenwijs, maar dat is helemaal niet hetzelfde! Een eigenwijs persoon doet wat hij wilt zonder waarde te hechten aan de mening van anderen, terwijl een koppig mens wel waarde hecht aan die mening maar zijn mening toch daarboven stelt.
Koppig zijn betekent vasthoudend zijn aan eigen wil of inzicht. Je laat je mening niet gauw los en bent hier standvastig in. Ook als anderen een andere mening hebben en je hiervan proberen te overtuigen.
De definitie van eigenwijs is: “met de gewoonte nooit raad van anderen aan te nemen.” Vaak bedoelen we met de term 'betweter', 'eigengereid', 'eigenzinnig', 'koppig', 'ongehoorzaam' of 'hardleers'.
Over het algemeen wordt eigenwijsheid gezien als een valkuil, ook wel een slechte eigenschap. We zeggen het vaak over iemand die maar niet wil luisteren. Eigenwijsheid kan ook een kracht zijn, doordat jij je eigen keuzes maakt en hiermee je eigen weg durft te bewandelen.
Leg duidelijk uit waarom je eigenwijs bent
Iedereen is verschillend, wat jou een goede keus lijkt kan iemand anders als dom beschouwen. Wil je dat mensen je keuze begrijpen? Leg dan duidelijk en eerlijk uit waarom je het zo wilt doen. Als mensen je keuze begrijpen zullen ze hem eerder accepteren.
Betekenis: wat is koppigheid? Je bent koppig wanneer je lang vasthoudt aan jouw eigen mening en inzichten. Verwante aanduidingen zijn: onbuigzaam of onverzettelijk.
Eigenwijs zijn is een goede eigenschap mits goed toegepast
Eigenwijs zijn heeft een negatieve klank, maar eigenwijs zijn heeft ook een positieve klank en dat wordt vaak vergeten. Je hoeft niet te doen wat iedereen doet. Wat iedereen doet hoeft niet het goede te zijn.
curieus, eigenaardig, grappig. als synoniem van een ander trefwoord: koppig (bn) : bokkig, dwars, eigenwijs, eigenzinnig, halsstarrig, hardhoofdig, hardleers, hardnekkig, obstinaat, onbuigzaam, onredelijk, onverzettelijk, steilorig, stijfhoofdig, stijfkoppig, stug, weerbarstig, weerspannig.
hoe weet ik wat mijn slechte eigenschappen zijn? Maak een lijst van taken in je huidige baan en ga na welke werkzaamheden jou minder goed af gaan. Denk daarnaast aan sociale situaties op de werkvloer of in het dagelijks leven.
Eigenzinnig zijn houdt enerzijds in dat je geneigd bent om je eigen zin te volgen voor meer zingeving in je leven. Anderzijds is er sprake van eigenzinnigheid als je te veel overtuigd bent van je eigen kunnen en zienswijze. De meest voorkomende synoniemen van eigenzinnig zijn, is dat je koppig of hardnekkig bent.
Eigenwijsheid is wat wij in onze kindertijd in ons hebben om te ontdekken waar grenzen liggen. We willen onderzoeken wat we zelf op onze eigen manier kunnen doen, zetten hier steevast soms in door (sommige minder eigenwijsjes haken af en worden trouwe volgers en observerende types).
Oftewel: zodra je doorslaat in de kernkwaliteit autonoom ontstaat er eigenwijsheid of eigengereidheid. Op dat moment verlies je teveel het contact met de omgeving, ga je teveel jouw eigen weg, luister je te weinig naar feedback van andere mensen en stel je je te weinig open voor de omgeving.
koppig (bn) : bokkig, dwars, eigenwijs, eigenzinnig, halsstarrig, hardhoofdig, hardleers, hardnekkig, obstinaat, onbuigzaam, onredelijk, onverzettelijk, steilorig, stijfhoofdig, stijfkoppig, stug, weerbarstig, weerspannig.
Vanaf 18 maanden komt je peuter in de koppigheidsfase of peuterpuberteit. Je peuter ontdekt een kind dat het zelf dingen kan bepalen en invloed kan hebben op de omgeving. Het zelfbesef groeit en je kind wordt alsmaar zelfstandiger.
halsstarrig bijv. naamw. Afbreekpatroon: hals·star·rig Verbuigingen: halsstarriger Verbuigingen: halsstarrigst koppig en onredelijk vasthoudend aan een standpunt Voorbeelden: 'Hij verwijt het bestuur een halsstarrige opstelling.
bijv. naamw. 1) Aanmatigend 2) Dwars 3) Eigendunkelijk 4) Eigenwijs 5) Eigenzinnig 6) Lastig, eigenwijs 7) Niet meegaand 8) Niet plooibaar 9) Niet toegeeflijk 10) Ongezeggelijk 11) On...
begerig, egoïstisch, geldzuchtig, gierig, hebberig, inhalig, vrekkig. narcistisch (bn) : egoïstisch, ijdel, ik-zuchtig, zelfzuchtig.
Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben. Het woord is afgeleid uit het Grieks: anti ("tegen"), onoma ("naam, benoeming").
Betweters. Heethoofden. Therapeut Karyl McBride heeft echter een andere naam voor ze: kwetsbaar. “Mensen die altijd de neiging hebben om hun gelijk te halen, hebben kwetsbare ego's,” zegt ze.
Een betweter is iemand die altijd denkt alles beter te weten dan anderen.
eigenwijs = eigenwijs bijv. naamw. Uitspraak: [ɛixə(n)ˈwɛis] 1) met de gewoonte nooit raad van anderen aan te nemen Voorbeeld: `Je denkt het altijd beter te weten, doe toch niet zo eigenwijs.
de “koppigheidsfase”
In de leeftijdsfase van anderhalf tot vier jaar vertonen alle kinderen koppig en driftig gedrag. Niet elk kind zal even vaak koppig en driftig gedrag stellen. Er bestaan grote ver- schillen tussen kinderen onderling. Dit gedrag is volkomen normaal in de ontwikkeling van je kind.
De woorden worden door elkaar gebruikt, maar verschillen wel in betekenis. Opa was zo eigenwijs dat hij dacht dat hij die alarmknop niet nodig had. Ook oma weigerde koppig een ketting met alarmknop om te doen.