Heb je moeite met het indoen van ringetjes, doe ze dan eens van achter naar voren in. Grote kans dat het wel meteen lukt doordat je het pinnetje en het buisje van de oorbel in de spiegel ziet. Of doe wat vaseline op het scherpe uiteinde van de oorbellen om ze glad te maken.
Maak je oorringen voorzichtig zijwaarts open (dus nooit naar achteren!). Als de oorring in je oor zit, maak hem dan ook altijd weer zijwaarts dicht. Het pinnetje van het oorringetje moet in het buisje zitten. Neem de oorring tussen je duim en wijsvinger om 'm een beetje dicht te drukken.
Bij sommige mensen gaat het oorbelgaatje na een aantal weken dicht, ookal hebben ze hun oorbelgaatje al een paar jaar. Ook kunnen sommige mensen voor een aantal maanden geen oorbellen dragen en alsnog hun gaatje behouden. Het is persoonsafhankelijk hoe dit uitpakt bij de meeste mensen.
Pas gezette oorgaatjes en nog niet genezen oorgaatjes zullen dichtgroeien, wanneer men de oorbellen eruit haalt. Daarom moet men de eerste oorbellen minstens 6 weken in de oorlel of 12 weken in het kraakbeen ononderbroken laten zitten. Eenmaal volledig genezen oorgaatjes groeien daarentegen niet meer toe.
Het gaatje handmatig openmaken. Voel aan de achterkant van je oorlel. Je voelt misschien een klein knobbeltje op de plek waar het gaatje zich zou moeten bevinden. Dit knobbeltje bestaat uit dode huidcellen die het gaatje afsluiten terwijl het geneest.
Met oorbellen in slapen beschadigd je oorlellen
Er komt rek op je oor te staan, of als je een oorknopje draagt kan deze in je oorbel gaatje worden gedrukt. Nog erger is dat je gaatje kan uitscheuren. Je zal maar blijven hangen aan je oorring of je oorbel, of je oorbel blijft haken in je lakens.
Uiteraard kan het gebeuren dat gaatjes dichtgroeien door een ontsteking of gewoon geen oorbellen/oorknoppen dragen. Geen probleem: die kunnen, als het gaatje volledig genezen is, makkelijk opnieuw gezet worden. Voor jongeren onder de 16 is er toestemming van de ouders nodig om een gaatje te laten zetten.
Schoon houden
Één uitzondering wanneer het wél belangrijk is om met oorbellen in te slapen, is als je een nieuw oorbelgaatje hebt laten schieten. Net geschoten gaatjes in je oorlellen moeten minimaal zes weken genezen, omdat het dan nog een open wondje is.
Ook geven de juwelieren een heel oud advies mee wat nog steeds gebruikt word. Namelijk om je geschoten oorbellen te blijven draaien, anders zou de oorbel vast kunnen groeien. Door het sieraad te draaien maak je het wondje open en krijgt het geen kans om goed te genezen. Uiteindelijk vormt er zich littekenweefsel.
Wij hanteren een minimum leeftijd van 3 maanden*. Tot een leeftijd van 16 jaar is er wettelijk gezien altijd toestemming van de ouders nodig. *Omdat niet al onze medewerkers gaatjes prikken bij hele jonge kinderen adviseren wij om altijd even eerst contact op te nemen met de winkel.
Na 6 weken (in het geval van de oorlel) of 12 weken (in het kraakbeen), kunt u de oorbellen verwijderen en direct vervangen door een andere oorbel. Gebruik alleen oorstekers tijdens de eerste 6 maanden (in het geval van de oorlel) of tijdens de eerste 12 maanden (in het gebied van kraakbeen) geen oorhangers.
De prijs is afhankelijk van de oorknopjes die je uitkiest en begint vanaf 19 euro. Je betaalt uitsluitend voor de oorknopjes, het schieten zelf is gratis.
Bij een ontsteking is de huid rood, gezwollen en pijnlijk. In sommige gevallen jeukt het en kunnen er korstjes, blaren en een vochtophoping ontstaan. Het kan zijn dat je je oorlel hebt aangeraakt met je handen en dat hierdoor bacteriën in het gaatje zijn gekomen.
Het beste is om de schietoorbelletjes minstens 6 weken te dragen. Daarna mogen ze vervangen worden door andere oorbellen. We raden je wel aan om de eerste 6 maanden alleen oorknopjes te dragen en de eerste 12 maanden geen zware oorbellen in te doen.
Er kan alleen een 3e of 4e gaatje worden geschoten als er voldoende ruimte is op de oorlel. Wij schieten alleen gaatjes in het zachte gedeelte van de oorlel en niet in het kraakbeen.
Het beste materiaal voor je nieuwe oorbellen is chirurgisch staal of titanium, maar na de genezingsperiode kun je ook gerust materialen als sterling zilver dragen.
In Nederland is er geen minimumleeftijd bepaald voor gaatjes in de oren bij een kind gaatjes. Vaak hanteren juweliers hier wél een leeftijdsgrens voor. Zo kan het zijn dat voor oorbellen je baby 3 maanden of ouder moet zijn. Veel juweliers prikken helemaal geen gaatjes bij baby's, maar pas vanaf vijf of zes jaar.
Om een oorbel te kunnen dragen moet dus een gaatje door het oor gemaakt worden. U kunt oorbellen laten piercen met een naald of laten schieten met een zogenaamd 'pistooltje'. Wij raden aan om oorbellen te schieten. Dit is snel, precies en professioneel.
De plekken waar de gaatjes komen worden afgetekend. Je kunt kijken of het naar wens is. Dan schieten wij de oorbellen één voor één of met z'n tweeën tegelijk.
Stinkende oorlellen komen eigenlijk alleen voor wanneer u gaatjes in uw oren heeft. De geur wordt namelijk veroorzaakt door dode huidcellen, zweet en achtergebleven haar- en make-upproducten die zich in de gaatjes en rondom uw oorbellen ophopen.
Vermijd contact met haarspray, shampoo, zeep etc. bij het pas gemaakte gaatje. Je moet na douchen of baden, het oor grondig met water spoelen en vervolgens behandelen met een Studex huidverzorgingsproduct. Lichte zwelling en rood worden van het oor dat direct optreedt nadat de oorbel gezet is, is volledig normaal.
Het belangrijkste verschil is dat oorbellen een dunner staafje hebben dan piercings. Je kunt er wel voor kiezen om een dunner staafje in je gepiercete gaatje te doen, maar dit gaatje zal na verloop van tijd wat kleiner worden en dan is het lastig om er nog een echte piercing in te doen.
Na het tweede gaatje schieten kan je tot maximaal drie dagen een lichte irritatie voelen. Dit is volkomen normaal en gaat gelukkig ook weer weg. Mocht het toch gebeuren dat je oor rood blijft, opgezwollen wordt en dat het echt veel pijn gaat doen, dan is het mogelijk dat er toch iets aan de hand is.
Het kan gebeuren dat een oorgaatje ontstoken raakt. Dit kan je voorkomen door steriele oorbellen te gebruiken (maak ze bv schoon met Sterilon) en het oorgaatje regelmatig te verzorgen. Zorg ervoor dat je het sluitingkje niet te dicht tegen het oortje plaatst zodat er genoeg lucht bij het gaatje kan komen.